Odottavan äidin kilpirauhasongelmat: Oireet ja mahdolliset seuraukset
Kilpirauhasella on elimistössämme monia tärkeitä tehtäviä. Raskaus aiheuttaa tälle rauhaselle lisävaatimuksia, ja odottavan äidin kilpirauhasongelmat ovatkin kohtalaisen yleisiä.
Kilpirauhasen tehtävä on tuottaa triiodotyroniinia (T3) ja tyroksiinia (T4). Nämä kaksi erittäin tärkeää hormonia säätelevät aineenvaihduntaa ja kehon lämpötilaa. Ne myös avustavat aivojen, sydämen ja lihasten toimintoja muiden naisen hedelmällisyyteen ja lisääntymiseen tehtävien lisäksi.
Hedelmöityksen jälkeen tämä aataminomenan alapuolella sijaitseva pieni rauhanen joutuu ylitöihin ja lisäämään tyroksiinin tuotantoaan. Tämä johtuu siitä, että osa tästä hormonista siirtyy sikiöön siihen asti, kunnes vauva pystyy tuottamaan tyroksiinia omin avuin.
Toisin sanoen kilpirauhanen voi tuottaa hormoneja sekä äidin että vauvan tarpeisiin. Kilpirauhasen ja raskauden välillä on olemassa muitakin yhteyksiä. T4-hormoni on vastuussa äidin syömien ravinteiden käsittelystä ja niiden muuttamisesta energiaksi, mutta se on myös yksi niistä hormoneista, jotka auttavat istukan muodostuksessa.
Sikiön kilpirauhanen kehittyy vasta 12. raskausviikon jälkeen, ja siihen saakka äidin kehon on tuotettava sekä omat että vauvan tarvitsemat hormonit.
Kilpirauhanen ja raskaus
T3-hormonin tuotanto lisääntyy raskauden aikana noin 30 prosentilla, kun taas T4-hormonin tuotanto kasvaa noin 50 prosenttia.
Suonikalvojen gonadotropiini, jonka läsnäolo elimistössä voidaan havaita raskaustesteillä, vastaa kilpirauhasen stimuloinnista. Estrogeeni tekee raskauden toisesta kolmanneksesta lähtien muutoksen tämän hormonin tuotantoon.
Raskautta edeltävät ja raskauden aikaiset muutokset kilpirauhasessa voivat johtaa ongelmiin raskauden aikana.
Raskausajan kilpirauhasen vajaatoiminta
Sitä tilaa, jolloin kilpirauhanen ei tuota riittävästi tyroksiinia raskausajan tarpeisiin, kutsutaan kilpirauhasen vajaatoiminnaksi.
Tässä tapauksessa lääkäri määrää odottavalle äidille yleensä suun kautta otettavaa lääkettä tämän hormonin korvaamiseksi.
Tästä puutostilasta kärsivät raskaana olevat naiset voivat myös lisätä jodin saantiaan jodioidun suolan avulla ruokavaliossaan. Jodioitu suola tehostaa hormonien tuotantoa.
Kilpirauhasen vajaatoimintaan liitetään seuraavat oireet:
- Väsymys
- Heikkous
- Painon nousu
- Ummetus
- Lihas- ja nivelsärky
- Kuiva iho
- Ihon ja kynsien heikentyminen
Kilpirauhasen vajaatoiminnan ja raskauden yhdistelmä voi johtaa siihen, että sikiölle kehittyy struuma sen jälkeen, kun se on kehittänyt oman kilpirauhasensa. Tämä struuma kuitenkin katoaa muutaman päivän päästä siitä, kun vauva on syntynyt.
Kilpirauhasen vajaatoiminta muuttuu raskauden aikana vaaralliseksi, jos sitä ei hoideta ajoissa (ennen raskauden viimeistä kolmannesta). Hoitamattomana se voi johtaa keskenmenoon, ennenaikaiseen syntymään, verenpainetautiin ja raskausmyrkytykseen.
Raskausajan kilpirauhasen liikatoiminta
Kilpirauhasen vajaatoiminnan vastakohta on liikatoiminta. Kilpirauhasen liikatoiminta raskauden aikana tarkoittaa, että kilpirauhanen tuottaa hormoneja enemmän kuin mitä sen raskauden aikana tarvitsisi.
Liikatoiminnasta kärsivien naisten määrä on raskauden aikana hyvin vähäinen – vain noin 2 naista 1000:sta.
Tässä on lista yleisimmistä oireista, jotka viittaavat raskausajan kilpirauhasen liikatoimintaan:
- Takykardia
- Painonlasku
- Vapina
- Epätavallinen suoliston toiminta
- Kuuman kestämättömyys
- Emotionaalinen voimattomuus
- Kylmä, nihkeä iho
- Kilpirauhasen kasvu
Raskausajan kilpirauhasen liikatoimintaa hoidetaan lääkityksellä, joka hillitsee hormonien tuotantoa. Tämä lääkitys auttaa tasaamaan äidin sekä vauvan hormonitasoja.
Jos liikatoiminta jätetään hoitamatta, se voi aiheuttaa keskenmenon, sikiön takykardiaa, vauvan matalan syntymäpainon tai sikiön kuoleman.
Myös kilpirauhasen vajaatoiminta on vahingollista äidille. Yleisimpiä seurauksia ovat:
- Kilpirauhasmyrsky: Kilpirauhasmyrskyllä viitataan vajaatoiminnan oireiden voimistumiseen. Tätä aiheuttaa stressi, vakavat tulehdukset, lääkinnällinen nukutus, kilpirauhasen toimintaa hillitsevän lääkityksen sivuuttaminen tai sitä seuraava jodihoito.
- Raskausmyrkytys: Raskausmyrkytys on vaiva, joka heikentää äidin sisäelinten verenkiertoa. Näihin sisäelimiin lukeutuvat munuaiset, aivot ja istukka. Raskausmyrkytys vaarantaa myös syntymättömän vauvan hengen.
Kilpirauhasvaivojen välttäminen raskauden aikana
Nämä vaivat on hyvin tärkeää havaita varhaisessa vaiheessa. Ajoissa huomattu kilpirauhasongelma on tehokkain tapa estää sen aiheuttamia komplikaatioita.
Perheen sisällä esiintyneet aiemmat kilpirauhasongelmat tai epäterveelliset elämäntavat on myös syytä selvittää.
Tavallisesti siinä vaiheessa, kun nainen esittää tahtonsa tulla raskaaksi tai hänellä havaitaan kilpirauhasongelmia, lääkäri suorittaa hänelle erilaisia testejä. Näihin lukeutuu verikokeet, joista saadaan hänen hormonitasonsa selville.
Vajaa- tai liikatoimintainen kilpirauhanen voi kehkeytyä raskauden aikana hyvin vaaralliseksi, jos sitä ei hoideta. Mutta huoleen ei kuitenkaan ole aihetta, sillä nämä kummatkin kilpirauhasongelmat on helppo diagnosoida ja ne ovat täysin hoidettavissa.