13. raskausviikko ja raskauden toisen kolmanneksen alku - Äitiyden Ihme
 

13. raskausviikko ja raskauden toisen kolmanneksen alku

13. raskausviikko ja raskauden toisen kolmanneksen alku

Viimeisin päivitys: 24 kesäkuuta, 2020

Raskauden toinen kolmannes ja uusi vaihe kohdussa kehittyvälle sikiölle on alkanut. 13. raskausviikko tarkoittaa sikiön olevan 6,5-10 senttimetriä pitkä ja painavan 13-20 grammaa. Sen kasvot alkavat muodostaa ainutlaatuisia piirteitään ja silmät ja korvat siirtyä lopullisille paikoilleen. Vauvalla on jo myös sormenjäljet.

Aivot ovat tässä vaiheessa sikiön kehittynein elin yhdessä sisäelimiä tukevien ja suojaavien rakenteiden kanssa. Pää on valtavan suuri vartalon kokoon nähden, mutta vartalo alkaa pikkuhiljaa kuroa kokoeroa umpeen. Sikiön kehoon ja sen toimintoihin liittyy muutamia hyvin tärkeitä prosesseja. Ensimmäinen niistä liittyy happea kehon kudoksiin kuljettavien veren punasolujen tuotantoon. Punasoluja muodustuu tässä vaiheessa lähinnä maksassa, kun syntymän jälkeen niiden tuotanto tapahtuu luuytimen sisällä.

Raskauden 13. viikolla sikiön vastustuskyky on alkanut kehittyä, ja se aloittelee tärkeää tehtäväänsä kehon suojelijana taudinaiheuttajia vastaan. Sikiön immuniteetti ei ole yhtä tehokas kuin täysin kehittyneellä vauvalla, ja vastustuskyky jatkaakin kehittymistään vielä varhaislapsuuden aikana. Mitä tulee sikiön turvallisuuteen ulkopuolisia uhkia vastaan, äidin elimistön vasta-aineet suojelevat sitä tartunnoilta. Toisaalta taas vaivan maksa erittää sappinestettä, haima tuottaa insuliinia ja munuaiset muodostavat virtsaa poistaakseen jätteitä lapsivedestä.

13. raskausviikko ja raskauden toisen kolmanneksen alku

13. raskausviikko ja kehon muutokset

13. raskausviikon aikana äiti tulee kokemaan tiettyjen oireiden poistuessa helpotusta, samoin kuin 12. viikonkin aikana. Jotkut naiset pitävät raskauden toista kolmannesta raskauden kuherruskuukautena, tarkoittaen, että tässä vaiheessa raskaudesta voidaan oikeasti nauttia.

13. raskausviikko tietää keholle monia muutoksia, joista luettelemme seuraavaksi yleisimmät:

  • Pahoinvointi, väsymys ja yleinen uneliaisuus ja toistuva huimaus ovat jo liki menneisyyttä. Näitä voi kuitenkin vielä ilmetä silloin tällöin. Elinvoimaisuus kasvaa ja aiempi unenpuute katoaa.
  • Kohtu alkaa kasvamaan huomattavasti kokoa.
  • Vatsan alueella ilmenevät krampit tai suolistovaivat saattavat aiheuttaa epämukavaa oloa. Asiantuntijat selittävät asian siten, että raskaus hidastaa niitä lihaksia, jotka eivät ole hallinnassamme, ja se saa vatsalaukkumme, rakkomme ja suolistomme kramppaamaan.
  • Samasta syystä myös suolen toiminta hidastuu. Tämä hidastaa ruoansulatusta, mikä taas voi saada olon raskaaksi tai aiheuttaa ilmavaivoja tai ummetusta.
  • Saatat kokea tarvetta niistää nenääsi useammin, sillä limakalvot tuottavat enemmän eritteitä.

Neuvolakäynnit raskauden toisella kolmanneksella

13. raskausviikko on aikaa, jolloin voit vielä suorittaa ensimmäisen kolmanneksen ultraäänikuvaukset, jos niitä ei ole vielä tehty. Tämä on viimeinen askel niiden tarkastusten sarjassa, joita äidin on pitänyt käydä läpi aina raskauden toteamisesta lähtien. Ja tämä on se piste, jolloin ensimmäisen kolmanneksen arviointi saadaan päätökseen.

Tässä kohtaa voimme jo sanoa, että kaikista vaikein ja rankin osa on jo ohitse, erityisesti uusien äitien kohdalla. Neuvolakäynnit tulevat vähenemään, vaikkakin vain vähäksi aikaa. Kuukausittaisia tarkastuksia tarvitaan sikiön oikeanlaisen kehityksen varmistamiseksi, ja tietysti senkin vuoksi, että myöskään äiti ei kärsi minkäänlaisista vaivoista.

Vinkkejä 13. raskausviikolle

Pyri ensinnäkin löytämään itsellesi mukavat vaatteet, sillä on hyvin todennäköistä, että housusi kiristyvät raskauden edetessä entisestään. Toivottavin asia olisi välttää tiukkojen vaatteiden, epämukavien kenkien ja painavien korujen käyttämistä hinnalla millä hyvänsä.

Muista, että vaikka ne saattavatkin vaikuttaa harmittomilta, niin nämä osatekijät voivat vaikuttaa hyvinvointiisi negatiivisesti, ja tietysti aiheuttaa myös epämukavuutta. Toisaalta sinun kannattaa kuitenkin nauttia kokemastasi uudesta energiasta nyt kun kaikki pahoinvointi ja huimaus on takanapäin. Hyödynnä tätä elinvoimaisuutta sytyttääksesi taas kipinän kumppanisi kanssa ja löytääksesi myös muuta miellyttävää tekemistä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • de la Calle Fernández-Miranda, María. “Estreñimiento y embarazo.” Solicitada acreditación a la Comisión de Formación Continuada de las Profesiones Sanitarias de la Comunidad de Madrid-SNS: 63.
  • Navero, Sofía Piñero, et al. “Características y modificaciones de la sexualidad durante el embarazo.” NURE investigación: Revista Científica de enfermería 50 (2011): 3.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.