13. raskausviikko ja raskauden toisen kolmanneksen alku

· 22.12.2018

Raskauden toinen kolmannes ja uusi vaihe kohdussa asuvalle sikiölle on alkanut. 13. raskausviikko tarkoittaa vauvan olevan 6,5-10 senttimetriä pitkä ja painavan 13-20 grammaa.

Lapsen kasvot alkavat muodostaa ainutlaatuisia piirteitään ja vauvan silmät ja korvat ovat jo lopullisilla paikoillaan. Vauvalla on jo myös sormenjäljet.

Aivot ovat sikiön kehittynein elin yhdessä niiden rakenteiden kanssa, jotka tukevat ja suojaavat muita sisäelimiä. Tässä vaiheessa pää on puolet sikiön kokonaiskoosta, mutta pian vauvan keho alkaa saavuttaa koossa päätä. Syntymän hetkellä pää on vauvan kokonaiskoosta vain neljäsosan.

Sikiön kehoon ja sen toimintoihin liittyy muutamia hyvin tärkeitä prosesseja. Ensimmäinen niistä liittyy happea kehon kudoksiin kuljettavien veren punasolujen tuotantoon, joita muodustuu tässä vaiheessa lähinnä maksassa. Niiden tuotanto tapahtuu niin lapsilla kuin aikuisillakin luuytimen sisällä.

Raskauden 13. viikolla sikiön vastustuskyky on alkanut kehittyä, ja se aloittelee tärkeää tehtäväänsä kehon suojelijana vieraita eliöitä vastaan. Sikiön immuniteetti ei tietenkään ole yhtä tehokas kuin täysin kehittyneellä vauvalla, sillä vastustuskyvyn täytyy vielä jatkaa kehittymistä ja oppia tunnistamaan uhkia.

Mitä tulee vauvan turvallisuuteen ulkopuolisia uhkia vastaan, äidin vasta-aineet suojelevat häntä tartunnoilta. Toisaalta taas vauvan maksa erittää sappinestettä, haima tuottaa insuliinia ja munuaiset muodostavat virtsaa poistaakseen jätteitä lapsivedestä.

13. raskausviikko ja raskauden toisen kolmanneksen alku

13. raskausviikko ja kehon muutokset

13. raskausviikon aikana äiti tulee kokemaan tiettyjen oireiden poistuessa helpotusta, samoin kuin 12. viikonkin aikana. Jotkut naiset pitävät raskauden toista kolmannesta raskauden kuherruskuukautena, tarkoittaen, että tässä vaiheessa raskaudesta voidaan oikeasti nauttia.

13. raskausviikko tietää keholle monia muutoksia, joista luettelemme seuraavaksi yleisimmät:

  • Pahoinvointi, väsymys ja yleinen uneliaisuus ja toistuva huimaus ovat jo liki menneisyyttä. Näitä voi kuitenkin vielä ilmetä silloin tällöin. Elinvoimaisuus kasvaa ja aiempi unenpuute katoaa.
  • Kohtu alkaa kasvamaan huomattavasti kokoa.
  • Vatsan alueella ilmenevät krampit tai suolistovaivat saattavat aiheuttaa epämukavaa oloa. Asiantuntijat selittävät asian siten, että raskaus hidastaa niitä lihaksia, jotka eivät ole hallinnassamme, ja se saa vatsalaukkumme, rakkomme ja suolistomme kramppaamaan.
  • Samasta syystä myös suolen toiminta hidastuu. Tämä hidastaa ruoansulatusta, mikä taas voi saada olon raskaaksi tai aiheuttaa ilmavaivoja tai ummetusta.
  • Saatat kokea tarvetta niistää nenääsi useammin, sillä limakalvot tuottavat enemmän eritteitä.

Neuvolakäynnit raskauden toisella kolmanneksella

13. raskausviikkosi on aikaa, jolloin voit vielä suorittaa ensimmäisen kolmanneksen ultraäänikuvaukset, jos niitä ei ole vielä tehty.

Tämä on viimeinen askel niiden tarkastusten sarjassa, joita äidin on pitänyt käydä läpi aina raskauden toteamisesta lähtien.

Ja tämä on se piste, jolloin ensimmäisen kolmanneksen arviointi saadaan päätökseen.

Tässä kohtaa voimme jo sanoa, että kaikista vaikein ja rankin osa on jo ohitse, erityisesti uusien äitien kohdalla.

Neuvolakäynnit tulevat vähenemään, vaikkakin vain vähäksi aikaa.

Kuukausittaisia tarkastuksia tarvitaan sikiön oikeanlaisen kehityksen varmistamiseksi, ja tietysti senkin vuoksi, että myöskään äiti ei kärsi minkäänlaisista vaivoista.

Vinkkejä 13. raskausviikolle

Pyri ensinnäkin löytämään itsellesi mukavat vaatteet, sillä on hyvin todennäköistä, että housusi kiristyvät raskauden edetessä entisestään.

Toivottavin asia olisi välttää tiukkojen vaatteiden, epämukavien kenkien ja painavien korujen käyttämistä hinnalla millä hyvänsä.

Muista, että vaikka ne saattavatkin vaikuttaa harmittomilta, niin nämä osatekijät voivat vaikuttaa hyvinvointiisi negatiivisesti, ja tietysti aiheuttaa myös epämukavuutta.

Toisaalta sinun kannattaa kuitenkin nauttia kokemastasi uudesta energiasta nyt kun kaikki pahoinvointi ja huimaus on takanapäin.

Hyödynnä tätä elinvoimaisuutta sytyttääksesi taas kipinän kumppanisi kanssa ja löytääksesi myös muuta miellyttävää tekemistä.

Nauti olostasi, sillä tämä on ihanteellista aikaa kantaa vatsaasi ylpeydellä!