Mikä on napanuoran rooli raskaudessa? - Äitiyden Ihme
 

Mikä on napanuoran rooli raskaudessa?

Tässä artikkelissa selitämme napanuoran piirteitä ja toimintoja. Annamme myös tietoa napanuoran hoidosta sekä sen tärkeydestä sikiön kehityksessä.
Mikä on napanuoran rooli raskaudessa?

Viimeisin päivitys: 15 kesäkuuta, 2020

Napanuoran rooli on keskeinen sikiön kehityksessä. Tämä sikiön navasta äidin istukkaan kulkeva putki vastaa sikiön ja äidin välisestä aineenvaihdunnasta, mikä tarkoittaa, että sikiö saa sen kautta ravintoa ja happea samalla kun kuona-aineet poistuvat.

Napanuoran rooli raskaudessa

Napanuora on noin 50 cm pituinen kierteinen putki, joka on yleensä kiertynyt 10-12 kierteelle. Napanuorassa kulkee kaksi napavaltimoa ja yksi napalaskimo. Kaikki nämä sijaitsevat nesteessä, jota kutsutaan Whartonin hyytelöksi. Tämä väljä, geelimäinen sidekudos antaa napanuoralle kestävyyttä ja estää sitä menemästä solmuun. Napanuoran kaksi valtimoa ja yksi suoni ovat kolmion muodossa, jonka kaksi sivua koostuvat näistä valtimoista ja kolmas sivu suonesta.

Napanuora muodostuu raskauden neljännen ja kahdeksannen viikon välillä. Kätilö tai lääkäri leikkaa napanuoran lapsen syntymän jälkeen, ja näin napanuoran paikalle muodostuu pysyvä arpi, eli napa.

Tämä sekä istukan poistuminen kohdusta lapsen syntymän jälkeen heijastavat näiden elinten väliaikaista luonnetta. Molemmat muodostuvat vain suorittaakseen tietyn väliaikaisen tehtävän, minkä jälkeen niistä tulee hylkytavaraa.

Sikiön kasvaessa kohdussa, napanuora on sen ainoa ravinnon, veren ja hapen lähde. Se muodostaa yhteyden äidin istukan ja sikiön navan välillä. Napanuoran rooli on yllä mainittujen toimintojen vuoksi korvaamaton sikiön kehityksessä.

Se on myös kaikista voimakkain fyysinen demonstraatio äidin ja lapsen välisestä liitosta. Äidit ovat tästä ja monesta muustakin syystä elintärkeitä tukipylväitä lastensa elämässä.

Mikä on napanuoran rooli raskaudessa?

Napanuoran toiminnot

Haluaisimme korostaa napanuoran avainrooleista sikiön kehityksessä seuraavia:

  • Ravinto: Napanuora kuljettaa äidin istukasta lähtöisin olevat ravinteet sikiölle.
  • Hengitys: Happipitoisen veren kuljetus sikiölle on napanuoran vastuulla.
  • Kuonaneritys: Hengityksestä sekä ylimääräisistä ravinteista muodostunut hiilidioksidi poistuu napanuoran kautta.
  • Suuri kantasolupitoisuus: Sikiön kantasolut ovat erilaistumattomia soluja, mikä tarkoittaa, että ne voivat muuntua minkälaisiksi soluiksi tahansa. Niistä voi tulla ihosoluja, hermokudosta tai soluja, jotka koostavat sydämen, munuaiset jne. Jos näitä kantasoluja säilytetään, niitä voidaan käyttää sairauksien kuten lapsuusajan leukemian, selkärankavammojen tai sydänongelmien hoidossa.
  • Vasta-aineiden välittäminen: Raskauden loppupuolella äiti lähettää kehossaan muodostuneita vasta-aineita sikiölle. Näillä vasta-aineilla on roolinsa vauvan vastustuskyvyn muodostumisessa.
  • Muiden poikkeamien estäminen: Genome Biologyn raportin mukaan keskoslapsien napanuorasolujen tutkimus voi auttaa keuhkojen sisäisten vakavien muutosten kuten bronkopulmonaarisen dysplasian diagnosoinnissa.

Kuten voimme nähdä, napanuoran rooli ei ole ainoastaan toimia elintärkeänä osana uuden elämän kehityksessä, vaan se tarjoaa myös tavan pelastaa henkiä.

Napanuoran veren lahjoittaminen on kivuton prosessi, joka voidaan suorittaa heti synnytyksen jälkeen.

Tarkempaa tietoa napanuoran hoidosta

Vauvan syntymän jälkeinen napanuoran hoito herättää monia kysymyksiä. Lääketieteen ammattilaiset ovat perinteisesti katkaisseet napanuoran välittömästi vauvan syntymän jälkeen. Maailman terveysjärjestö ja monet tutkijat kuitenkin suosittelevat odottamaan 30-120 sekuntia ennen napanuoran leikkaamista. Tämä pienentää vauvan mahdollisen verensiirron tarvetta ja vähentää suonensisäisen verenpurkauman riskiä.

Mikä on napanuoran rooli raskaudessa?

Vastasyntyneelle jää napanuorasta jäljelle napatynkä, joka irtoaa vähitellen noin 1-2 viikon kuluessa. Napaa on hoidettava siihen asti,  kunnes se on täysin parantunut. Navan puhdistamiseen riittävät vanulaput, pumpulipuikot ja puhdas vesi. On tärkeää, että napa puhdistetaan kostealla pumpulipuikolla mahdollisimman tarkasti myös tyngän reunan alta. Putsauksen jälkeen napa on kuivattava varovasti ja tarkasti.

Vastasyntynyttä vauvaa voidaan pestä ja kylvettää, mutta irtoamattoman napanuoran tyngän kanssa on oltava hyvin varovainen. Navan alue on aina jälkeenpäin kuivattava hellävaroen. Navan aluetta voidaan myös tuuletella, jotta se ei haudu jatkuvasti vaipan alla.

Jos vauvan napa alkaa haista pahalle, punoittaa tai erittää runsaasti märkäistä eritettä, napaa on käytävä näyttämässä neuvolassa. Lievästi haisevaa napaa voidaan hoitaa kotona antiseptisellä liuoksella, mutta näitä aineita ei ole tarkoitus käyttää varmuuden vuoksi hyvin paranevaan napaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.