Vinkkejä raskauden kohtaamiseen vuosien hedelmättömyyden jälkeen
 

Vinkkejä raskauden kohtaamiseen vuosien lapsettomuuden jälkeen

Vuosien hedelmättömyyden jälkeen raskaana olevan naisen tulee saada tukea, käsitellä pelkonsa ja luottaa itseensä.
Vinkkejä raskauden kohtaamiseen vuosien lapsettomuuden jälkeen
Samanta Ruiz

Kirjoittanut ja tarkastanut opettaja Samanta Ruiz.

Viimeisin päivitys: 02 maaliskuuta, 2023

Jos monien epäonnistuneiden hedelmöityshoitojen jälkeen sinusta vihdoinkin tulee äiti, sinun on varauduttava käsittelemään uusia pelkoja ja tunteita. Tästä syystä tarjoamme sinulle vinkkejä raskauden kohtaamiseen vuosien lapsettomuuden jälkeen. Niistä voi olla sinulle paljon apua tulevina kuukausina.

Vaikka naiset ja miehet kärsivät hedelmättömyydestä yhtä lailla, naiset kantavat harteillaan vastuuta lisääntymisestä.

“Sekä yhteiskunta että naiset itse ovat sisäistäneet lisääntymisen heille ominaisena ja eksklusiivisena asiana, joka on naisen identiteetin peruselementti.”

– Revista de Salud Pública, Espanja-

Tästä syystä raskaushaaveiden kariutuminen on naisille erityisen tuskallista, aivan kuten äidiksi tuleminen vuosien lapsettomuuden jälkeen on jännittävää! Tämän valtaisan onnen keskellä sinun on kuitenkin tehtävä joitakin muutoksia, jotta voit alkaa nauttia raskaudestasi. Alta löydät vinkkejä raskauden kohtaamiseen vuosien hedelmättömyyden jälkeen.

Vuosien lapsettomuuden jälkeen saat iloisia uutisia: olet raskaana!

Lukuisten hedelmöityshoitojen, useiden pettymysten ja äitiyshaaveiden kariutumisen jälkeen kaikki muuttuu äkisti. Positiivinen raskaustesti päättää tuskaisan taipaleen ja avaa oven sille mitä olet jo pitkään kaivannut: äitiydelle.

Nyt olet äärimmäisen onnellinen, mutta samalla joudut käsittelemään monia uusia tunteita. Tässä on muutamia vinkkejä, joiden avulla voit nauttia tulevista kuukausista täysin rinnoin.

Nainen katselee raskaustestiä ymmällään.
Vaikka on täysin loogista tuntea pelkoa ja epävarmuutta raskauden aikana, jatkuva huolissaan olo ei ole hyväksi. Tutkimusten mukaan riski pelkojen toteutumisesta on erittäin pieni.

1. Ymmärrä pelkojasi ja käsittele ne

Kaikki raskaana olevat naiset tuntevat pelkoa jossain määrin, etenkin vauvan hyvinvoinnista ja terveydestä. On normaalia, että uusi tilanne aiheuttaa epävarmuutta, eikä tällaisista peloista tarvitse tuntea syyllisyyttä. Esimerkiksi Pennsylvanian yliopiston tutkimuksessa, joka tehtiin ahdistuksesta kärsivillä potilailla, todettiin, että “91,4 % ennakoiduista huolista ei toteutunut”.

Jos olet kärsinyt jo vuosia hedelmättömyydestä kumppanisi kanssa, peloillesi on varmasti hyvät perusteet, mutta suosittelemme sinua suhtautumaan tunteisiisi rauhallisesti. Päivä päivältä epävarmuuden ja pelon tunteet hälvenevät.

2. Opi käsittelemään stressiäsi

Hedelmöityshoidot aiheuttavat stressiä. Nyt olet raskaana, mutta et voi olla tuntematta hämmennystä kuohuvista tunteistasi. Sekä edellisessä tilanteessa että tässä uudessa vaiheessa syyt stressiin ovat samat: pelko ja epävarmuus tulevasta.

Aluksi stressasit sitä, tuletko koskaan raskaaksi, ja nyt on kyse siitä, sujuuko kaikki raskaudessa hyvin. Jos sinusta tuntuu, että et enää kestä kaikkea stressiä, sinun on parasta kääntyä ammattilaisen puoleen. Ammattilainen voi kertoa sinulla, kuinka hallitset stressiäsi.

3. Älä kiellä tunteitasi, vaan opi elämään niiden kanssa!

Vuosien hedelmöityshoitojen ja odotuksen jälkeen raskausuutisen aiheuttama alkushokki saa tunteesi heittelemään pelosta syyllisyyteen ja ahdistuksesta iloon ja onneen. Ja kaikki tämä voi tapahtua yhdessä päivässä. Mutta älä huoli, on tärkeää hyväksyä kaikki tunteet mieluummin kuin vältellä niitä. Anna niiden tulla ja käsittele ne, koska ne kaikki kuuluvat prosessiin.

4. Vahvista itseluottamustasi

Olet juuri käynyt läpi kivuliaita toimenpiteitä sekä lukuisia pettymyksiä ja surua. Nyt tunnet pelkoa ja ahdistusta, mutta myös paljon iloa. Kun epävarmuus valtaa sinut, pysähdy hetkeksi miettimään, miten vaikeasta vaiheesta olet päässyt yli. Ja se onnistui siksi, että olet vahva – muutoin et olisi jaksanut ja olisit romahtanut jo aikoja sitten. Nyt sinun on aika antaa itsellesi tunnustusta siitä, että olet voimaantunut ja itsevarma.

Vauvaa odottava pari seisoo ikkunan edessä.
Kun luotat itseesi, kumppaniisi ja läheisiisi, voit puhua peloistasi ja saada tarvittavaa tukea. Voit myös kääntyä ammattilaisen puoleen.

5. Muodosta tukijoukko

Nyt kun olet aloittamassa uutta elämänvaihetta ja tunteesi ovat solmussa, tarvitset tukijoukon. Yhtäältä sinulla on kumppanisi ja perheesi, joiden kanssa voit puhua avoimesti tilanteestasi. On tärkeää kääntyä näiden ihmisten puoleen, jotka pitävät sinusta huolta ja rakastavat sinua.

Toisaalta käytössäsi on myös terveydenhoitohenkilökunta, joka vastaa kaikkiin kysymyksiisi ja selittää sinulle kaikki sinun ja vauvasi terveyteen liittyvät asiat. Jos tarvitset vielä lisätukea, mielenterveyden ammattilainen voi opastaa sinut tämän uuden vaiheen läpi.

Vinkkejä raskauden kohtaamiseen vuosien hedelmättömyyden jälkeen

Vihdoinkin sinusta tulee äiti! Nyt sinun tulee järjestää koti, vauvanhuone, liikuntatottumuksesi, ruokavaliosi ja työsi tämän uuden elämänvaiheen mukaan. Unelmasta on tullut totta, ja mitä nopeammin alat käsittää sen, sitä nopeammin olosi kohenee ja voit tehdä suunnitelmia nauttiaksesi jokaisesta hetkestä. Muista, että kaikilla raskaana olevilla naisilla tunteet heittelevät, etkä sinä aiemmasta hedelmättömyydestäsi huolimatta ole poikkeus!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.