5 tapaa hoitaa hampaita raskausaikana
Jokaisen raskaana olevan naisen tulee kiinnittää huomiota terveyteensä välttääkseen komplikaatiot ja edistääkseen vauvansa tervettä kehitystä. Hampaiden hoitaminen on yksi näkökohta, joka tulee ottaa huomioon ongelmien välttämiseksi raskausaikana.
Raskausajan tavanomaiset muutokset lisäävät riskiä kärsiä suun sairauksista, kuten reikiintymisestä ja ientulehduksesta. Suun hyvä terveys ei ainoastaan ehkäise vaivoja ja komplikaatioita odottavan äidin suussa, vaan se vähentää myös ennenaikaisen synnytyksen ja vauvan alhaisen syntymäpainon riskiä.
Säännölliset hammastarkastukset ja suuhygienian päivittäinen hoito auttavat pitämään suun terveenä. Tässä on muutamia hyödyllisiä vinkkejä hampaiden hoitamiseksi raskauden aikana.
5 tapaa hoitaa hampaita raskausaikana
1. Kerro hammaslääkärille raskaudestasi
Kun raskaana oleva nainen menee hammastarkastukseen, hänen tulee kertoa hammaslääkärille tilastaan. On olemassa joitakin käytäntöjä, joita on parasta välttää raskausaikana, ja toimenpiteitä, jotka on suositeltavaa tehdä mieluummin tietyssä vaiheessa raskautta.
Käynnin aikana hammaslääkäri tekee suun kokonaisvaltaisen tutkimuksen. Kliinisen tapauksen erityispiirteistä riippuen hän kertoo potilaalle tarvittavista hoidoista ja niiden parhaasta ajankohdasta. Potilaalle annetaan myös ohjeita suun terveyden hoitoon raskauden aikana.
2. Käy tarkastuksissa neljännesvuosittain
Jokaisen odottavan äidin tulee käydä hammastarkastuksissa kolmen kuukauden välein. Tämä on tehokas tapa hoitaa hampaita raskausaikana, sillä tarkastuksessa mahdolliset ongelmat havaitaan ajoissa.
Hormonaaliset muutokset voivat aiheuttaa ientulehdusta, jolloin ikenistä tulee punaiset, turvonneet ja kipeät. Hammaslääkäri havaitsee tämän ongelman tarkastuksessa ja hoitaa sen.
Lisäksi hammaslääkäri tekee käyntien aikana puhdistuksia ja fluorihoitoja, jotka auttavat ylläpitämään suun terveyttä. Hän antaa arvokasta tietoa hampaiden kotihoidosta ja syntymättömän vauvan suusta.
Ajoitettujen tarkastusten lisäksi on tärkeää ottaa hammaslääkäriin yhteyttä välittömästi, jos ilmenee jokin hätätapaus, kipua tai tulehdusta. Nämä tilanteet ovat vaaraksi sikiölle ja lisäävät äidin stressiä, mikä saattaa aiheuttaa supistuksia tai ennenaikaisen synnytyksen.
3. Kiinnitä huomiota hammashygieniaan
Hampaiden harjaaminen on oleellisen tärkeää raskausaikana. Se tulee tehdä kolme kertaa päivässä kolmen minuutin ajan pehmeällä harjalla.
Huomiota tulee kiinnittää hampaiden kaikkiin pintoihin, sekä puhdistaa ikenet ja kieli. Suuhygieniaa tulee täydentää puhdistamalla hammaslangalla kerran päivässä hammasvälit, joihin hammasharja ei pääse.
Fluorihammastahnan käyttö on kannattavaa, sillä se suojaa hammaskiillettä ja ehkäisee reikiintymistä. Hammaslääkäri saattaa suositella myös suuvettä, erityisesti ientulehduksen lievittämiseen.
4. Noudata tasapainoista ruokavaliota
Terveellisen, monipuolisen ja ravitsevan ruokavalion noudattaminen raskausaikana on välttämätöntä äidin yleisen terveydentilan ja vauvan asianmukaisen kehityksen kannalta. On tärkeää varmistaa riittävä proteiinien, kivennäisaineiden, kalsiumin, fosforin ja vitamiinien saanti.
“Naisen ravitsemustila raskauden alkaessa ja sen aikana voi vaikuttaa suuresti sikiön, vastasyntyneen ja äidin terveyteen.”
Maailman terveysjärjestö (WHO)
Raskaana olevan naisen tulee välttää sokeripitoisia elintarvikkeita, kuten makeisia ja leivonnaisia, jotka edistävät hampaiden reikiintymistä ja vaikuttavat yleiseen terveydentilaan. Riittävän energian saamiseksi suositellaan syömään viisi ateriaa päivässä.
5. Juo runsaasti vettä
Raskaana olevien naisten on erittäin tärkeää pysyä nesteytettynä. Suun kuivuminen on yleistä raskausaikana hormonaalisten muutosten vuoksi.
Kserostomia eli kuiva suu ei aiheuta ainoastaan epämukavuutta, vaan se edistää myös sairauksien, kuten hampaiden reikiintymisen, riskiä. Vesipullon pitäminen käden ulottuvilla on hyvä tapa, joka auttaa hallitsemaan tätä ongelmaa.
Juotavaksi tulisi valita tavallista vettä. Sokeroituja juomia, hiilihapotettuja juomia ja virvoitusjuomia kannattaa välttää, sillä ne aiheuttavat hammaskariesta. Raskausaikana ei tulisi juoda myöskään mitään alkoholipitoista, sillä se on haitaksi sikiölle.
Hampaiden hoitaminen raskausaikana on vauvasta huolehtimista
Hampaiden hoitaminen raskausaikana on tapa huolehtia raskaudesta, vaikka näillä ei vaikuttaisi olevan yhteyttä. Side vauvaan ilmenee myös suun terveydentilassa.
Puutteellisen suuhygienian vaikutukset ovat moniulotteisia. Hammastulehduksista johtuvat ennenaikaiset supistukset voivat johtaa esimerkiksi ennenaikaiseen synnytykseen.
Jos raskauden jossakin vaiheessa tarvitaan hammashoitoa huonon suuhygienian tai reikiintymisen vuoksi, muista, että tiettyjä lääkkeitä ei voida käyttää. Tämä mutkistaa hoidon lähestymistapaa ja on yksi syy pitää hyvää huolta hampaista raskauden aikana.
On myös tärkeää, että raskausaikana aloitettuja tottumuksia pidetään yllä loppuelämän ajan. Vaikka raskaus olisi ohi, suu ansaitsee aina erityistä huolenpitoa.
Nämä tottumukset tulisi opettaa myös lapsille. Lasten tulee kasvaessaan oppia pitämään huolta suustaan ja hampaistaan pitääkseen huolta itsestään.
Hammaslääkäriltä kannattaa kysyä mieltä askarruttavista asioista. Asiantuntija voi kertoa, mitkä tuotteet sopivat parhaiten juuri oman suusi hoitoon ja mitä puhdistustekniikoita odottavalle äidille suositellaan, jotta suu pysyisi terveenä koko raskauden ajan.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Mogollón Pulido, Valeria, and Diana Elvira Forero Rodríguez. “Nutrición: riesgos y cuidados en el embarazo.” https://editorial. konradlorenz. edu. co/2019/11/prevencion-de-la-enfermedad-y-la-muerte-en-el-embarazo-y-la-primera-infancia. html (2019).
- González Salguero, Rubén. Estudio del papel de la nutrición durante el embarazo y lactación. BS thesis. 2019.
- Zúñiga, Paola Ávila. “NUTRICIÓN PARA LA MUJER ANTES DEL EMBARAZO.” Revista Ciencia y Salud 2.3 (2018): ág-6.
- Vite-Bustos, Pamela Yolitzma, et al. “Prevalencia de gingivitis en pacientes embarazadas que acuden al centro de salud bicentenario de Tihuatlán, Ver.” Revista Mexicana de Medicina Forense y Ciencias de la Salud 4.S1 (2020): 48-50.
- Aruhuanca Flores, Cinthya. “Nivel de conocimiento y actitud sobre salud bucal durante el embarazo en gestantes del Centro de Salud Ambar, Ámbar 2018.” (2018).
- Aguiar Fuentes, Emma Genoveva. “Salud bucal durante el embarazo. Relevancia del cuidado bucal durante el embarazo.” Revista Tamé 7.23 (2020): 904.
- Arroyo Perez, Winny Alejandra. “Relación entre enfermedad periodontal y parto prematuro en puérperas del “Centro de obras sociales Maternidad de María”, distrito de Chimbote, provincia Del Santa, departamento de Áncash. Año 2018.” (2019).
- Carranza Villao, Kevin Brayan. Gingivitis asociada al embarazo. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2020.