Miten ilmastonmuutos vaikuttaa raskauteen
Ilmastonmuutos on yksi tämän päivän suurimpia uhkia väestön terveydelle. Tämä koskee erityisesti haavoittuvia väestöryhmiä, kuten raskaana olevia naisia, joiden kohdalla sen vaikutukset kasvattavat komplikaatioiden riskiä ja vaarantavat sekä äidin että vauvan hyvinvoinnin. Alla kerromme, miten ilmastonmuutos vaikuttaa raskauteen.
Raskausaikana naisen keho käy läpi rajuja muutoksia varjellakseen vauvan terveyttä. Tämä lisää odottavan äidin herkkyyttä ympäristötekijöille, jotka voivat suoraan tai epäsuoraan vaikuttaa hänen terveyteensä.
Miten ilmastonmuutos vaikuttaa raskauteen
Viime vuosina on kuultu puhuttavan paljon siitä, miten ilmastonmuutos voi aiheuttaa haitallisia seurauksia väestölle. Yhdistyneet kansakunnat (YK) määrittelee ilmastonmuutoksen seuraavasti:
“Suoraan tai epäsuoraan ihmisen toiminnasta johtuva ilmaston muuttuminen, joka muuttaa maapallon ilmakehän koostumusta vertailukelpoisten ajanjaksojen aikana havaitun ilmaston luonnollisen vaihtelun lisäksi.”
Erilaiset luonnonilmiöt, kuten metsäpalot, rajut helleaallot, hirmumyrskyt, tulvat ja kuivuus, johtuvat tästä ympäristöongelmasta ja vaikuttavat ilman, veden ja ruoan laatuun.
Erityisesti raskaana olevat naiset, jotka ovat alttiita hormonaalisille muutoksille, ovat haavoittuvia kaikelle ympäristössään. Tämän seurauksena he kärsivät suuremmalla todennäköisyydellä infektioista, hypertermiasta, nestevajeesta, verenpainetaudista tai diabeteksesta.
Katsotaanpa tarkemmin, miten ilmastonmuutos vaikuttaa raskauteen.
Ruumiinlämmön nousu
Raskauden aikana estrogeenien ja progesteronin toiminta kiihdyttää verenkiertoa ja laajentaa verisuonia. Nämä vaikutukset aiheuttavat fysiologista ruumiinlämmön nousua ja vaikuttavat naisen kehon lämmönsäätelyyn.
Ilmastonmuutoksesta johtuvat helleaallot ja ympäristön lämpötilan nousu kuitenkin korostavat tätä vaikutusta. Tämä lisää kehon ylikuumenemisen riskiä raskaana olevilla naisilla, mikä voi johtaa kuivumiseen ja pitkälle edenneissä tapauksissa munuaisten vajaatoimintaan.
Äidin hypertermia lisää myös sikiön poikkeavuuksien, kuten anatomisten epämuodostumien, kasvuhäiriöiden ja keskosuuden riskiä.
The Lancet -tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa, jonka otsikkona on “Korkeiden ympäristön lämpötilojen vaikutus synnytyksen ajoitukseen ja raskauden pituuteen”, havaittiin, että kova helle lisää ennenaikaisia synnytyksiä raskauden ollessa kuudesta päivästä kahteen viikkoon lyhyempi.
Hengityshäiriöt
Myös ilmansaasteet vaikuttavat haitallisesti raskauteen. Odottavan äidin sydämen ja keuhkojen terveydessä tapahtuvat muutokset sekä istukkavauriot ovat seurausta fossiilisten polttoaineiden palamisesta, autoista ja metsäpaloista syntyneistä hiukkasista. Tämän toteaa Kansainvälinen gynekologien ja synnytyslääkäreiden liitto FIGO artikkelissaan “Ilmastonmuutos, naisten terveys ja synnytyslääkäreiden ja gynekologien johtava rooli”.
“Tämä vaikutus äidin keuhkoihin, sydämeen ja istukkaan edistää varmastikin verenpainetaudin kehittymistä ja siten riskiä sairastua pre-eklampsiaan ja eklampsiaan”.
Sikiön hapensaannin väheneminen ja näiden epäpuhtauksien kulkeutuminen istukan läpi puolestaan lisää keskenmenoja, ennenaikaisia synnytyksiä sekä vauvojen alhaista syntymäpainoa ja kognitiivisen kapasiteetin muutoksia.
Ravitsemuksen vaarantuminen
Hirmumyrskyt, sateet, tulvat tai kuivuus vaikuttavat ruoan tuotantoon ja laatuun. Tämä johtaa ravintoainepuutoksiin raskaana olevilla naisilla sekä pilaantuneen ruoan kulutuksesta johtuviin sekundaarisiin infektioihin ja ripuliin.
Näiden raskauden aikana ilmenevien ongelmien mahdollisia seurauksia ovat:
- Aliravitsemus
- Anemia
- Kuivuminen
- Vakavat infektiot
- Sikiön epämuodostumat
- Spontaanit keskenmenot
- Sikiön kasvuhäiriöt
- Vauvojen alhainen syntymäpaino
Stressi
Raskaana olevat naiset ovat alttiimpia stressille tilansa aiheuttamasta hormoniryöpystä johtuen. Stressi lisääntyy selvästi äärimmäisten sääilmiöiden, kuten helleaaltojen, hirmumyrskyjen ja tulvien, aikana. Nämä olosuhteet voivat aiheuttaa trauman jälkeistä stressiä ja muita ongelmia, kuten masennusta.
Tarttuvat taudit
Ilmastonmuutoksen aiheuttamat luonnonkatastrofit voivat pahentaa ja levittää ruokaan, veteen ja hyönteisiin liittyviä tartuntatauteja, kuten denguekuumetta, zikaa tai skistosomiaasia.
Raskaana olevat naiset ovat riskiryhmää, sillä immuunijärjestelmä on raskauden ajan vaimentunut sikiön hylkimisen välttämiseksi.
Voidaanko näitä raskauteen kohdistuvia vaikutuksia välttää?
Monissa tapauksissa ilmastonmuutoksen vaikutuksia raskaana oleviin naisiin on vaikea välttää. Oikea-aikainen lääkärinhoito ja säännölliset neuvolakäynnit voivat kuitenkin lieventää näitä vaikutuksia.
Äitiysneuvolassa käyminen mahdollistaa ongelman aiheuttamien seurausten varhaisen diagnosoinnin ja hoidon. Tällä tavoin äitiin ja sikiöön kohdistuvia haittavaikutuksia saadaan vähennettyä.
Viime vuosina eräät terveysjärjestöt, kuten Amerikan synnytyslääkäreiden liitto (ACOG), ovat tiedostaneet tarpeen etsiä kiireellisesti laajamittaisia ratkaisuja ilmastonmuutoksen ja sen ihmisterveyteen kohdistamien vaikutusten hillitsemiseksi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Ha, S. (2022) The Changing Climate and Pregnancy Health. Current environmental health reports 9(2):263-275. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35194749/
- International federation of gynecology and obstetrics (2021). El cambio climático, la salud de la mujer y el papel de los obstetras y ginecólogos en el liderazgo. Recuperado de: https://www.figo.org/es/noticias/cambio-clim%C3%A1tico-salud-de-mujeres-rol-obgyn-liderazgo
- Kuehn, L. McCormick S. (2017). Heat Exposure and Maternal Health in the Face of Climate Change. Int. J. Environ. Res. Public Health 2017, 14(8), 853. Recuperado de: https://www.mdpi.com/1660-4601/14/8/853/htm
- The american college of obstetricians and gynecologist (2018). Addressing Climate Change. Recuperado de: https://www.acog.org/clinical-information/policy-and-position-statements/position-statements/2021/addressing-climate-change
- United states environmental protection agency (2016) El cambio climático y la salud de las embarazadas. EPA 430-F-16-056. Recuperado de: https://19january2017snapshot.epa.gov/sites/production/files/2016-10/documents/pregnant-health-climate-change-sp.pdf