4D-ultraäänitutkimus: mikä se on ja milloin se tehdään
4D-ultraääni on tekniikka, jolla saadaan selkeämpiä peräkkäisiä kuvia vauvasta äidin kohdussa. Niiden avulla vauvaa voidaan tarkkailla liikkuvana videon tavoin reaaliajassa. 4D-ultraäänitutkimus mahdollistaa sikiön anatomian tarkemman tutkimuksen ja sen kehityksessä ilmenevien poikkeavuuksien havaitsemisen. Sen avulla vauvan kasvot voidaan nähdä ensimmäistä kertaa.
Lue alta lisää 4D-ultraäänitutkimuksesta ja sen hyödyistä.
Mikä on 4D-ultraäänitutkimus?
Teknologian ja erityisesti ultraäänen kehittyminen on mullistanut raskauden seurannan. Ultraäänen ansiosta jotkut hoidettavissa olevat sikiön komplikaatiot voidaan tätä nykyä diagnosoida varhain.
4D-ultraääni on uusi diagnostinen tutkimus, jonka avulla sikiöstä saadaan tarkempia kuvia korkeataajuisten ultraääniaaltojen avulla. Toisin kuin aiemmat ultraäänet, se pystyy tuottamaan noin 24 3D-kuvaa sekunnissa ja antaa niille näin liikettä.
Tällä tavoin voidaan sikiön anatomian lisäksi nähdä sen liikkeet ja eleet, kuten hymyily, peukalon imeminen ja haukottelu.
Mitä 4D-ultrassa näkyy?
Tarkkuudestaan huolimatta 4D-ultraääni ei korvaa 2D-ultraääntä. Jälkimmäinen on herkempi varhaisen raskauden vahvistamisessa, ja sen avulla voidaan määrittää sikiöiden lukumäärä tai sikiöikä.
4D-ultraäänellä voidaan toki tarkastella yksityiskohtaisemmin morfologisia poikkeavuuksia raskauden myöhemmissä vaiheissa. Näitä ovat esimerkiksi huulihalkio, synnynnäinen sydänvika tai ihosairaus. Tämän lisäksi 4D-ultraääni antaa tietoa seuraavista raskauden näkökohdista:
- Istukan sijainti ja tila
- Sikiöasento
- Vauvan sydämensyke
- Vauvan sukupuoli
- Lapsiveden määrä
- Vauvojen välinen vuorovaikutus monikkoraskauksissa
- Sikiön morfologia
- Vauvan liikkeet
Milloin 4D-ultraäänitutkimus tehdään?
4D-ultraäänitutkimus voidaan tehdä missä tahansa raskauden vaiheessa. Ensimmäisten kuukausien aikana vauva ei kuitenkaan ole vielä täysin muodostunut, ja kuvat eivät välttämättä ole yhtä selkeitä. Tästä huolimatta, jos vauvan sukupuoli halutaan nähdä viikolla 16, voidaan tämä tekniikka ottaa käyttöön.
Toisesta raskauskolmanneksesta lähtien, erityisesti viikkojen 24 ja 30 välillä, vauvan piirteet havaitaan jo paremmin. Tämä onkin ihanteellinen ajankohta 4D-ultraäänitutkimukselle. Tässä vaiheessa vauva on sopivan kokoinen ja lapsivettä on enemmän, mikä mahdollistaa parempien kuvien saamisen.
On syytä huomata, että viikon 32 jälkeen vauva kasvaa kokoa, sen asento muuttuu ja lapsiveden määrä vähenee. Tämä voi vaikeuttaa sen piirteiden näkemistä selkeästi tutkimuksen aikana.
Miten 4D-ultraäänitutkimus tehdään?
4D-ultraäänitutkimuksen tekee radiologi tai gynekologi vastaanotollaan. Vaikka se ei vaadi valmistautumista, äidin tulisi juoda riittävästi nestettä ja välttää voiteita tai öljyjä vatsan iholla tutkimuspäivänä.
Tutkimuksessa raskaana oleva nainen makaa tutkimuspöydällä vatsa paljaana. Lääkäri levittää hieman kylmägeeliä vatsalle ja käyttää laitetta nimeltä anturi saadakseen kuvia vauvasta.
Nämä liikkuvat kuvat heijastetaan näytölle, ja ne voidaan myös tallentaa CD-levylle muiston säilyttämiseksi tästä upeasta kokemuksesta.
4D-ultraäänitutkimuksen edut
Tällä diagnostisella tutkimuksella on monia hyötyjä raskauden aikana, erityisesti emotionaalisessa mielessä. Alla on lueteltu sen hyödyt:
- Se on vaaraton radiologinen tutkimus äidille ja vauvalle, jos se tehdään oikeassa paikassa ja oikeassa yhteydessä.
- Se on kivuton ja ei-kajoava tutkimus.
- 4D-ultraääni näyttää vauvan liikkeet ja piirteet melko selkeästi.
- Sen avulla voidaan havaita tietyt poikkeavuudet, kuten huuli- tai suulakihalkio ja ihon poikkeavuudet.
- Se helpottaa vauvan verenkiertojärjestelmän arviointia.
- 4D-ultraäänellä voidaan havaita geneettisten oireyhtymien, kuten Downin syndrooman, piirteitä.
- Se vahvistaa henkistä sidettä vauvan ja vanhempien välillä. Nähdessään vauvansa selkeästi vanhemmuus tuntuu vanhemmista todellisemmalta ja jännittävämmältä.
- Tulokset tallennetaan CD-levylle ja annetaan vanhemmille.
On tärkeää korostaa, että 4D-ultraääni ei korvaa kaksiulotteista ultraääntä, vaan pikemminkin täydentää sitä.
Jos haluat 4D-ultraäänitutkimukseen, sinun tulee keskustella lääkärisi kanssa sopivasta ajankohdasta ja varata aika etukäteen.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Cuadros, M. (2010). Ecografía 4D para el diagnóstico de malformaciones congénitas. Progresos de obstetricia y ginecología Vol. 53. Núm. 7 (Julio 2010).
- Lebit F. (2011). The Role of 4D Ultrasound in the Assessment of Fetal Behaviour. Maedica a journal of clinical medicine. 2011 Apr; 6(2): 120–127.