Mikä on couvade-syndrooma? - Äitiyden Ihme
 

Mikä on couvade-syndrooma?

Mikä on couvade-syndrooma?
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Monet raskaana olevat naiset kärsivät närästyksestä, turvotuksesta, pahoinvoinnista, mielialan vaihteluista ja muista epämukavista oireista. Mutta tiesitkö, että myös odottava isä voi kärsiä vastaavista oireista kumppaninsa raskauden aikana? Tällaisia isien raskausoireita kutsutaan nimellä couvade-syndrooma tai couvade-ilmiö.

Raskaus on monien muutosten aikaa. Naisen koko ja paino kasvavat, tunteet heilahtelevat, ruokahalu muuttuu ja jopa hiukset ja kynnet kokevat muutoksia. Ja kaikilla näillä muutoksilla voi olla vaikutusta myös naisen kumppaniin.

Mikä on couvade-syndrooma?

Couvade-syndrooma eli niin sanottu sympaattinen raskaus on kohtalaisen yleinen tila, vaikka siitä puhutaankin vain vähän. Ilmiön nimi juontaa juurensa ranskankieliseen couvade-termiin, joka viittaa hautomiseen.

Mies saattaa olla niin voimakkaasti mukana lapsen odotuksessa, että hän kokee niin sanotun sympatiaraskauden ja sitä kautta samankaltaisia oireita kuin raskaana oleva puolisonsa. Tutkimusten mukaan tällaiset raskausoireita imitoivat oireet ovat yleisimpiä ensi kertaa isäksi tulevilla, ja niitä ilmenee etenkin alku- ja loppuraskaudesta. Oireet häviävät lapsen syntymän jälkeen.

Mikä on couvade-syndrooma?

Sitä, mistä couvade-syndrooma tarkalleen ottaen johtuu, ei tiedetä, mutta monet asiantuntijat pitävät sitä psykosomaattisena tilana, mikä tarkoittaa, että siihen vaikuttavat sekä fyysiset että psyykkiset tekijät. Tutkimusten mukaan isäksi tuleminen laskee testosteronitasoa, mikä saattaa omalta osaltaan vaikuttaa myös raskaus­oireiden kaltaisten oireiden syntymiseen.

Odottavien äitien hormonaalisista muutoksista on tehty tutkimuksia, joiden mukaan raskaana oleva nainen lähettää kemiallisia signaaleja, jotka mies huomaamattaan havaitsee. Tämä herättää miehessä suojelemisen tarpeen kumppaniaan kohtaan ja aiheuttaa samanaikaisesti raskausoireita muistuttavat oireet, jotta hän voi jollain tapaa olla puolisonsa tukena raskauden aikana.

“Nauti siitä ihmeestä, että olet antanut elämän olennolle, jota tulet rakastamaan koko loppuelämäsi.”

– Tuntematon

Couvade-syndrooman oireet

Tavallisimpia couvade-syndrooman oireita ovat pahoinvointi, oksentelu, mielialan vaihtelut, erilaiset mieliteot, painonnousu, väsymys, verenpaineen lasku, alaraajojen krampit ja jopa supistuksia muistuttava vatsakipu. Alla avaamme tarkemmin kolmea yleistä ilmiöön liittyvää oiretta.

Ahdistus

Odottava äiti voi ahdistua raskauden aikana erilaisista syistä, jotka voivat liittyä esimerkiksi fyysisiin muutoksiin, huoliin omista kyvyistä vanhempana, omaan ja lapsen terveyteen sekä pitkittyneeseen raskauteen.

Myös odottava isä voi kokea samanlaista ahdistusta odottaessaan lapsensa syntymää. Hän voi huolehtia esimerkiksi vanhemmuuteen ja lapsen kasvattamiseen liittyvistä vastuista, vastasyntyneen aiheuttamasta unen vähyydestä tai perheen taloustilanteesta – aivan kuten hänen kumppaninsakin.

Sekä nainen että mies voi olla peloissaan ja hermostunut raskauden aikana. Hermoilu voi liittyä esimerkiksi synnytykseen tai huoleen sikiön kehityksestä ja terveydentilasta.

Jotta isä tuntisi olonsa levollisemmaksi ja turvallisemmaksi, hänen on tärkeä voida osallistua raskausprosessin joka vaiheeseen. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi raskauden aikaisiin ultraäänitutkimuksiin ja synnytysvalmennukseen osallistumista – tietysti sen lisäksi, että hän on yleisesti kumppaninsa tukena ja toisinpäin.

Mikä on couvade-ilmiö?

Mielialan muutokset

Mielialan vaihtelut ovat yleinen ja hyvin tunnettu raskausajan oire. Tämä ei johdu pelkästään ahdistuksesta ja fyysisten muutosten aiheuttamasta epämukavuudesta, vaan myös raskauden laukaisemista hormonaalisista muutoksista.

Odottava isä ei luonnollisestikaan käy läpi samoja hormonaalisia tai fyysisiä muutoksia kuin kumppaninsa, mutta hän saattaa kärsiä itselleen epätavallisista mielialan vaihteluista. Hän voi tuntea etenkin raskauden ensimmäisten ja viimeisten viikkojen aikana täysin uusia tunteita, jotka yllättävät hänet itsensäkin.

Odottava isä voi tuntea kumppaninsa tavoin vuorotellen ahdistusta, surua, rauhaa, onnellisuutta, ärtyneisyyttä, stressiä ja lempeyttä – välillä jopa niin, ettei hän pysty täysin paikantamaan, mistä tunteenpurkaus johtuu. Mies ei välttämättä jaa tunteitaan avoimesti, mutta ne ovat olemassa, joten niitä tulisi prosessoida ja hallita terveellä tavalla.

Ärtyneisyys

Ehkäpä mies ei voi yksinkertaisesti sietää sitä, että hänen raskaana oleva kumppaninsa on ainoa, joka valittaa – ja saa valittaa – raskauden aikana. Siksi hän keksii – tietoisesti tai alitajuisesti – jonkin ongelman valittaakseen siitä ja saadakseen huomiota.

On tavallista, että raskaus aiheuttaa naiselle selkä-, niska- ja päänsärkyä sekä erilaisia lihaskramppeja. Olipa kyse sitten kateudesta, suunnattomasta empatiasta tai pelkästä sattumasta, osa odottavista isistä alkaa kärsiä samoista oireista.

Naisen raskauden aikana kokema kipu ja epämukava olo johtuvat fyysisistä ja hormonaalisista muutoksista. Sen sijaan couvade-syndroomaan liittyvän kivun tai epämukavuuden takana ei ole fyysistä syytä. Pikemminkin kyseessä vaikuttaa olevan jonkinlainen alitajuinen tapa muodostaa yhteys raskaana olevaan kumppaniin. Vaikka mies ei kannakaan lasta, myös hän on tuleva vanhempi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.