Lapsen saaminen on elämän ihme - Äitiyden Ihme
 

Lapsen saaminen on elämän ihme

Lapsen saaminen on elämän ihme
Ana Couñago

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Ana Couñago.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Ensimmäiseen raskauden aikaiseen ultraäänitutkimukseen meneminen on kuin sokkotreffeille lähteminen. Äidin kokemat tunteet, jännitys ja ilo ovat sanoinkuvaamattomia hänen nähdessään lapsensa ensimmäistä kertaa – hänen silmiensä edessä avautuu elämän ihme.

Emme vieläkään tiedä, mikä tämä elinvoimainen energia on, ja mistä se tulee – se elämän ihme, joka mahdollistaa hengittämisen, kasvamisen ja hedelmän kantamisen. Useat tieteelliset ja uskonnolliset teoriat ovat yrittäneet selittää tätä kipinää, joka loi ihmiskunnan.

Useimmissa teorioissa on aukkoja, joita kutsumme mysteereiksi. Mutta kaikkien näiden kysymysten, järkeilyjen ja loogisten pohdintojen taustalla on kokemus itse. Elämä antaa monelle äidille tilaisuuden kokea, miltä toisen ihmisolennon synnyttäminen tuntuu.

Lapsen saaminen on elämän ihme

Lapsen saaminen on elämän ihme

Vain 40 päivää miehen ja naisen solujen yhtymisestä pieni sydän on alkanut sykkiä. Siitä hetkestä lähtien se tekee ahkerasti töitä pitääkseen pienen kehon hengissä. Mutta se on myös alkanut tuntea.

Tällä pienellä sydämellä, joka tuottaa 20% siitä energiasta, jonka aikuisen sydän tuottaa, on vielä pitkä matka siihen hetkeen, kun pienokainen on valmis näkemään päivänvalon sekä äitinsä kasvot ja tuntemaan hänen ihonsa lämmön. Mutta tämä pieni sydän toimii joka päivä olympiatason urheilijan voimalla.

Normaaleissa olosuhteissa elämä kohdun sisällä on rauhallista ja ihmeellistä ja tuntuu todennäköisesti paratiisilta. Näiden ensimmäisten elinkuukausien aikana vauva nukkuu 90% ajasta.

Riippumatta siitä, nukkuuko vauva vai kelluuko hän vapaasti istukan ympärillä, hän käy läpi monimutkaista ihmiskehon rakentamisen ja kehittymisen prosessia.

Elämän ihme

Pieni ihme vatsassasi

Jossain vaiheessa äiti alkaa tuntea vauvan liikkeet sisällään. Ennen kuudetta raskauskuukautta vauva pystyi jo liikuttamaan sormiaan, mutta äiti ei vielä pystynyt tuntemaan sitä. Ajan kuluessa vauvan raajat kasvavat, ja äiti pystyy tuntemaan niiden liikkeet.

Kohdun sisällä vauva kasvaa, leikkii, saa hikan, unelmoi, avaa silmänsä.  Kuuden raskauskuukauden jälkeen vauva pystyy kuulemaan ulkomaailman äänet, sillä kuulo on luultavasti hänen kehittynein aistinsa. Seitsemän raskauskuukauden jälkeen myös hänen makuaistinsa on kehittynyt.

“Elämää voi elää kahdella eri tavalla: yhden mukaan mikään ei ole ihme, ja toisen mukaan kaikki on ihmettä.
Albert Einstein, saksalainen fyysikko –

Mitä enemmän tiedämme tästä ihmeellisestä mekanismista, joka mahdollistaa elämän luomisen, sitä vaikuttavammalta ja ihmeellisemmältä ihmisen sikiäminen vaikuttaa. Tähän liittyvät myös äidin kehon erinomaiset toiminnot, jotka ovat täydellisesti suunniteltuja tätä tarkoitusta varten.

Elämän ihme

Raskauden 11. viikolla vauva alkaa hengittää nenän kautta, hengittäen ulos lapsivettä, ja ensimmäiset pienet kynnet alkavat ilmestyä hänen sormiinsa. 

Vauva tuntee olonsa mukavaksi silloin kuin äitikin, ja toisaalta levottomaksi äidin ollessa ahdistunut, kuten usein tapahtuu raskauden ensimmäisten kuukausien aikana.

On tavallista, että äiti kokee olonsa hermostuneeksi ymmärtäessään olevansa vastuussa uudesta elämästä. Mutta on myös lohduttavaa tietää, että keholla on kaikki tarvittavat työkalut pienen ihmeen terveenä syntymistä varten.

Hedelmöityksen hetkestä lähtien – siitä hetkestä, kun naisen munasolu yhtyy miehen siittiösolun kanssa – ihmisolento on olemassa; se on elämä, jota meidän on kunnioitettava ja rakastettava koko sydämellämme.

Se elämän voima, joka yhdeksän kuukauden aikana kasvoi ja kehittyi vauvaksi, kasvaa itsenäisesti, mutta tulee aina olemaan yhteydessä äitiinsä ja isäänsä, jotka ovat siunattuja saadessaan nähdä tämän elämän ihmeen ruumiillistuvan vauvassa.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.