Äitiyteen valmistautuminen tulemalla paremmaksi ihmiseksi - Äitiyden Ihme
 

Äitiyteen valmistautuminen tulemalla paremmaksi ihmiseksi

Äitiyteen valmistautuminen tulemalla paremmaksi ihmiseksi
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Äitiyteen valmistautuminen tarkoittaa monien uusien asioiden sisäistämistä, ja tulevan äidin mielessä saattaakin risteillä monenlaisia ajatuksia. Moni tulevista äideistä ei tunne itseään täysin valmiiksi lapsen saapumiseen. On monia asioita, joita tulee hoitaa ennen pienokaisen maailmaan saapumista.

Tässä artikkelissa kerromme yhden naisen tarinan, jolle äitiyteen valmistautuminen on ajankohtaista – ehkä käyt itse läpi samankaltaisia ajatuksia ja tunteita.

Äitiyteen valmistautuminen – tulevan äidin ajatuksia

Elämäni muuttui, kun tapasin isäsi – itse asiassa pieniä muutoksia alkoi tapahtua jo ennen sitä. Ne muutokset auttoivat minua löytämään rakkauden ja henkilön, jonka kanssa halusin perustaa perheen. Löytämään miehen, joka pystyi toteuttamaan unelmani äitiydestä – olemaan äiti juuri sinulle.

Myönnän, niin kuin miljoonilla muillakin naisella tällä planeetalla, myös minulla on haave äitiydestä. Haluan pitää lastani sylissäni ja rakastaa häntä enemmän kuin mitään muuta tässä maailmassa. Unelmoin lapseni syöttämisestä, kylvettämisestä, suukottelusta ja hänen katselemisestaan, kun hän nukkuu. En malttaisi odottaa lapseni hymyn näkemistä jokaikinen aamu. Haluan myös kuivata hänen kyyneleensä suukoillani.

Kyllä, haikailen kovasti äitiyden perään. Mutta sitäkin enemmän haluan olla maailman paras äiti – ja paras äiti juuri omalle lapselleni. Haluan pystyä opastamaan lastani elämän polulla hellyydellä ja kärsivällisyydellä.

Haluan olla äiti, joka tuo lapsestaan parhaat puolet esiin. Äiti, joka osoittaa vapauden, kauneuden, kunnioituksen, vilpittömien hymyjen, rehellisyyden sekä perheen yhdessä viettämän ajan todellisen arvon. Haluan olla äiti, joka opettaa lapselleen, mitä todellinen rakkaus on.

Haluan, että lapseni on enemmän kuin kiltti poika tai tyttö, sillä ennen kaikkea haluan hänen olevan onnellinen. Olen oppinut, että ihminen oppii enemmän esimerkin kautta kuin sanojen voimalla. Mitä enemmän asiaa ajattelen, sitä enemmän haluan olla sinulle hyvä esimerkki. Tästä syystä ymmärrän nyt paremmin, että ollakseni hyvä äiti, minun tulee muuttua paremmaksi ihmiseksi.

Äitiyteen valmistautuminen tulemalla paremmaksi ihmiseksi

Äitiyteen valmistautuminen tulemalla paremmaksi ihmiseksi

Rehellisesti sanottuna, uskon olevani hyvä ihminen, mutta pystyn kyllä myöntämään vikani ja virheeni. Olen vakuuttunut siitä, että jokainen uusi päivä on uusi mahdollisuus tehdä asioita paremmin, korjata tekemiämme virheitä ja kasvaa sellaiseksi ihmiseksi kuin haluaa olla. Tämänhetkinen versio minusta on vielä keskeneräinen.

Eräs asia, jonka olen vuosien varrella oppinut, on se, että elämä on jatkuvaa muutosta. Olosuhteet muuttuvat alati, ja maailma itsessään muuttuu koko ajan. Näin ollen meidänkin tulee muuttua.

Paras muutos on sellainen, jonka ymmärrämme tehdä tietoisesti. Vaalimme muutosta, rohkaistumme muuttumaan, pikkuhiljaa, omaan tahtiimme ja iloiten muutumme.

Tiedän, että ystävällisyyden ja pehmeyden hyveitä tulee vaalia ja kehittää. Pelkään pahoin, että olen menettänyt hieman otetta kummastakin ominaisuudesta tässä kilpailua ihannoivassa maailmassa – etenkin työrintamalla. Olen uskaltanut kokeilla moniakin asioita ja niittänyt niissä myös menestystä. Sen kustannuksella olen kuitenkin joutunut luopunut toisista asioista.

Nyt, kun toiveeni äitiydestä on toteutumassa, en ainoastaan halua olla äiti, vaan haluan olla mitä loistavin äiti. Se vaatii itseni uudelleen muotoilua. Keksin satoja asioita, joita minun täytyy tehdä kehittääkseni itseäni.

Äitiyteen valmistautuminen

Luon kodin sinua varten

Isäsi on herättänyt minussa ajatuksia ja tunteita, jotka ovat olleet pitkään unohduksissa. Hänen rakkautensa minua kohtaan on elvyttänyt kykyni hellyyteen. Olen myös ymmärtänyt, että minun tulee olla tiukka – ei kova, vaan hellä, mutta tiukka. 

Minulla on vielä paljon asioita opittavanani, ja myös paljon asioita opetettavana sinulle, rakas lapseni. Tallennan muistiini tuhansia ihania hetkiä, jotta minulla olisi aina tarjottavana hymy sinulle. 

Rakennan persoonaani uudelleen, jotta sinulla olisi hyvä ja viisas äiti. Juuri nyt se nainen käy läpi muutosta, jotta hän on valmis ottamaan sinut syliinsä.

Valmistaudun toivottamaan sinut tervetulleeksi sellaiseen kotiin, jonka sinä ansaitset. Olen vakuuttunut, että jokainen sielu valitsee vanhempansa ennen syntymäänsä. Mitä rakastavampi tuleva koti on ja mitä toivotumpi lapsi on, sitä syvempi sielu on vielä syntymättömällä lapsella.

Edellä mainitun seikan luin kirjasta, mutta uskon siihen täysin – samoin kuin uskon siihen, että elämä on jatkuvaa muutosta. Ja sen takia muutun ennen kuin saavut luokseni, rakas lapseni. Muutun paremmaksi naiseksi ollakseni parempi äiti sinulle sekä ollakseni vierelläsi tässä suuressa oppimisprosessissa, jota myös elämäksi kutsutaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.