Kuinka kiinteyttää roikkuvaa vatsaa raskauden jälkeen?
 

Kuinka kiinteyttää roikkuvaa vatsaa raskauden jälkeen?

Moni tuore äiti haluaa kiinteyttää vartaloaan ja etenkin vatsaansa raskauden jälkeen. Tänään jaamme muutamia vinkkejä tässä tavoitteessa onnistumiseen.
Kuinka kiinteyttää roikkuvaa vatsaa raskauden jälkeen?
Andrés Felipe Cardona Lenis

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntatieteiden kandidaatti Andrés Felipe Cardona Lenis.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Raskauden aikana vatsan ympärysmitta kasvaa keskimäärin yli kaksinkertaiseksi normaaliin verrattuna. Kohdun kasvu ja sisäelinten siirtyminen saavat vatsan alueen ihon ja lihakset venymään, ja usein iho jää vielä synnytyksen jälkeenkin löysäksi ja roikkuvaksi. Vartalon palautuminen raskaudesta ja synnytyksestä on hyvin yksilöllistä, ja usein palautumiseen auttaa vain aika. Tänään jaamme kuitenkin muutamia vinkkejä, joilla tuore äiti voi pyrkiä kiinteyttämään roikkuvaa vatsaa raskauden jälkeen.

Kuinka kiinteyttää roikkuvaa vatsaa raskauden jälkeen?

Raskausaika on usein yksi naisen elämän erityisimmistä vaiheista, sillä se päättyy uuden elämän syntymään. Valitettavasti kaikki raskauden fyysiset oireet ja seuraukset eivät kuitenkaan ole positiivisia. Naisen keho käy raskauden aikana läpi monia muutoksia, ja myös synnytys on sille kova ponnistus, eikä olekaan ihme, että palautuminen ottaa aikansa.

Odottavan äidin vatsa alkaa jännittyä viimeistään toisen raskauskolmanneksen jälkeen, mikä johtuu kohdun kasvun aiheuttamasta paineesta. Synnytyksen jälkeen vatsan alueen jännite ja pinkeys vähenevät, minkä tuloksena vatsa saattaa roikkua. Kohdun supistuminen normaaliin kokoonsa vie noin neljä viikkoa, ja monella naisella täydellinen raskaudesta ja synnytyksestä palautuminen kestää puolesta vuodesta vuoteen.

Kuinka kiinteyttää roikkuvaa vatsaa raskauden jälkeen?

Moni tuore äiti kuitenkin haluaa nopeuttaa vartalonsa palautumista ja pyrkii pääsemään nopeasti raskautta edeltäviin mittoihin. Seuraavat kolme vinkkiä voivat nopeuttaa raskaudesta palautumista ja auttaa kiinteyttämään löysää vatsan aluetta.

1. Harrasta liikuntaa

Paras tapa kiinteyttää vatsaa on harjoittaa kaikkia vatsan lihasryhmiä, mikä vaatii johdonmukaista ja säännöllistä harjoittelua. Kuntoilua ei tule kuitenkaan aloittaa liian pian synnytyksen jälkeen, ja siihen on aina oltava lääkärin lupa. Yleensä liikunnan harrastamista ei suositella ainakaan ensimmäiseen kolmeen viikkoon synnytyksen jälkeen. Liikunnan pariin palaaminen kannattaa toteuttaa rauhallisesti ja asteittain. Tuoreelle äidille sopivia lajeja ovat muun muassa kävely, uinti ja jooga.

2. Muista terveellinen ruokavalio

Moni äiti alkaa imettää lastaan synnytyksen jälkeen, mikä tarkoittaa, että hänen täytyy kiinnittää erityistä huomiota omaan ruokavalioonsa. Tämä ei ole oikea aika ihmedieeteille, jotka tekevät vain hallaa toipuvalle keholle ja voivat pahimmassa tapauksessa vaikuttaa negatiivisesti myös lapsen ruokintaan. Terveellinen ruokavalio koostuu hedelmistä, vihanneksista, proteiinista, hyvistä hiilihydraateista ja kuidusta, ja näitä komponentteja on hyvä löytyä ruokalautaselta joka päivä.

Kuinka kiinteyttää roikkuvaa vatsaa raskauden jälkeen?

3. Juo tarpeeksi

Myös nesteen kertyminen elimistöön voi hidastaa vartalon palautumista ja kiinteytymistä. On tavallista, että turvotus lisääntyy heti synnytyksen jälkeen, mutta se vähenee yleensä nopeasti tuoreen äidin päästessä liikkumaan jälleen normaalisti. Turvotuksen helpottamiseksi naisen kannattaa varmistaa juovansa tarpeeksi vettä, sillä tämä auttaa poistamaan toksiineja virtsan kautta.

Auttavatko tukialushousut kiinteyttämään roikkuvaa vatsaa?

Jotkut naiset käyttävät synnytyksen jälkeen muotoilevia ja tukevia alusvaatteita joko piilottaakseen roikkuvan vatsansa tai pyrkiäkseen kiinteyttämään sitä. On totta, että muotoilevat alusvaatteet voivat parantaa ulkonäköä, mutta pahimmillaan ne hidastavat kehon palautumista ja vatsalihasten paranemista. Joissain tapauksissa synnytyksen jälkeiseen käyttöön tarkoitettu tukivyö voi auttaa raskaudesta ja synnytyksestä palautumisessa, mutta sen käytöstä on aina syytä keskustella lääkärin kanssa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.