Kofeiinin vaikutus raskauteen - Äitiyden Ihme
 

Kofeiinin vaikutus raskauteen

Liiallisella kofeiinin nauttimisella raskauden aikana voi olla haitallisia vaikutuksia. Mutta tiesitkö, että kofeiinin maltillisesta nauttimisesta voi olla myös hyötyjä?
Kofeiinin vaikutus raskauteen

Viimeisin päivitys: 23 lokakuuta, 2021

Kofeiinin nauttiminen on yleinen tapa yhteiskunnassamme, olemmehan maailman kovimpia kahvinjuojia. Kahvin lisäksi kofeiinia on esimerkiksi teessä sekä energia- ja virvoitusjuomissa. Tässä artikkelissa perehdymme siihen, millainen on kofeiinin vaikutus raskauteen.

Mitä kofeiini on?

Kofeiinista puhutaan paljon, mutta kuinka moni tietää, mitä se oikeasti on? Kemiallisesti kofeiini on metyyliksantiineihin kuuluva piristävä alkaloidi. Elimistössä kofeiini toimii keskushermoston psykostimulanttina. Kofeiini kilpailee A1- ja A2-reseptoreiden adenosiinia vastaan. Nämä reseptorit ovat vastuussa monien välittäjäaineiden vapauttamisen estämisestä. Kofeiini vaikuttaa niin, että nämä samat välittäjäaineet pääsevät vapautumaan. Tämän ansiosta dopamiinin tuotanto kiihtyy.

Kofeiinia voidaan myös väärinkäyttää sen piristävien ja stimuloivien ominaisuuksien vuoksi. Jatkuva suurten kofeiinimäärien käyttö kasvattaa henkilön kofeiinitoleranssia. Kofeiinilla on myös hoitavia ominaisuuksia, joita voidaan hyödyntää. Sillä on esimerkiksi kipua lieventäviä ominaisuuksia, ja sitä hyödynnetään esimerkiksi flunssa- ja migreenilääkkeissä.

Kofeiinin vaikutus raskauteen

Mitä ominaisuuksia kofeiinilla on?

Kofeiini on psykostimulantti ja psykoaktiviinen aine keskushermostollemme. Tämä tarkoittaa sitä, että se aktivoi aivojamme, pitäen ne hereillä ja valppaina. Mutta ei siinä suinkaan kaikki – kofeiinin vaikutus kehoomme on nimittäin huomattavasti moninaisempi:

 • Kofeiini on antioksidantti, joka taistelee vapaita radikaaleja vastaan
 • Kofeiini nostaa valtimoiden painetta
 • Kofeiini nostaa sydämen sykettä
 • Kofeiinilla on diureettisia eli nestettä poistavia ominaisuuksia
 • Kofeiini kiihdyttää verenkiertoa
 • Kofeiini aiheuttaa jossain määrin nestehukkaa
 • Kofeiini saattaa aiheuttaa päänsärkyä, mutta voi myös helpottaa sitä
 • Kofeiini auttaa parantamaan hengitysteiden toimintaa lisäämällä pallean supistelua
 • Kofeiini laajentaa lihasten verisuonia

Kofeiinin vaikutus raskauteen

Joskus kofeiinia on pidetty riskitekijänä hedelmöittymisen kannalta, aivan kuten tupakkaa tai lääkkeitä. Pienet annokset kofeiinia eivät kuitenkaan altista riskille. On kuitenkin tärkeää olla tietoinen kofeiinin väärinkäytöstä, jos haluat tulla raskaaksi.

Jos kofeiinia käyttää maltillisesti raskauden aikana, ei sillä ole haitallisia vaikutuksia. Jos taas kofeiinia nauttii suuria määriä raskauden aikana, voi se vaikuttaa sikiön kasvuun ja jopa aiheuttaa keskenmenonTämä johtuu siitä, että kofeiini kulkeutuu myös sikiöön. Äidin veren sisältämä kofeiini voi virrata vapaasti lapsiveteen ja sitä kautta myös sikiöön. Istukka ei pysty poistamaan kofeiinia, joka siihen kulkeutuu. Tämä saattaa aiheuttaa sen, että sikiö ei saa maksalleen tarpeellisia entsyymejä, kuin vasta sikiön saavuttaessa kahdeksan kuukauden iän.

Kofeiinin ominaisuuksien vuoksi se voi aiheuttaa niin kohdun kuin sikiönkin verisuonten supistumista samalla vähentäen sikiön saaman veren määrää. Tämä tarkoittaa sitä, että vauva saa vähemmän happea ja ravintoaineita. Tällä tavoin suuri kofeiinin määrä voi vaikuttaa sikiön kasvuun. Toinen vakavampi kofeiinin aiheuttama komplikaatio raskauden aikana on keskenmeno. Tämä on yleistä etenkin raskauden ensimmäisten kolmen kuukauden aikana. Liiallinen kofeiini voi aiheuttaa myös raskausmyrkytyksen ja korkeaa verenpainetta.

Valtimoiden korkeaa verenpainetta sekä sydämensykettä on tärkeää hallita raskauden aikana. Siksi on syytä välttää sellaisten aineiden nauttimista, jotka vaikuttavat niihin. Jos näin ei tee, saattaa sekä lapsella että aikuisella ilmetä ei-toivottuja komplikaatioita. Myös imetyksen aikana kofeiini kulkeutuu äidistä lapseen rintamaidon mukanaJos vauva saa liikaa kofeiinia, voi lapsi olla ärtynyt sekä hänellä saattaa ilmetä uniongelmia. On kuitenkin hyvä muistaa, että kofeiinin maltillinen nauttiminen ei aiheuta tällaisia riskejä.

Se, miten kofeiini vaikuttaa raskauteen, vaatii vielä paljon tutkimuksia. Pitää paikkansa, että liiallinen kofeiinin nauttiminen on vahingollista raskauden aikana niin lapselle kuin äidillekin. Kofeiinin maltillinen nauttiminen on kuitenkin tavallisesti harmitonta ja joissain tapauksissa se saattaa olla jopa hyödyllistä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Cerda, M. (2014). El familiario. Editorial Comanegra.
 • Blanco, C. (2017). ¡Mi familia es de otro mundo!. Editorial Uranito.
 • González, O. (2017). Uno más. Kalandraka Editora.
 • Maestro, R. (2012). Cloe quiere ser mamá. Editorial Chocolate.
 • Hoffman, M. (2014). Bienvenido a la familia. Editorial Juventud.
 • Hoffman, M. ( 2010 ). El gran libro de las familias. Fundación Intermon Oxfam.
 • VV.AA. (2007). Las cosas que le gustan a Fran. Hotel Papel Ediciones.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.