Kahdeksas raskausviikko - Äitiyden ihme
 

Kahdeksas raskausviikko

Kahdeksas raskausviikko

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 23 kesäkuuta, 2021

Kahdeksas raskausviikko tarkoittaa, että raskaus on kestänyt 7 viikosta ja 0 päivästä 7 viikkoon ja 6 päivään. Tässä artikkelissa kerromme, mitä tämä raskauden vaihe tarkoittaa niin äidille kuin kehittyvälle alkiollekin. Lukijan on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että tietyt aspektit riippuvat täysin yksilöstä ja hänen kehostaan.

Kahdeksannella raskausviikolla alkio on viiden viikon ikäinen ja 9-14 millimetrin pituinen, eli pienen pavun kokoinen. Tässä vaiheessa lähestyy myös äidin ensimmäinen neuvolakäynti, jonka aikana tehdään useita raskauden etenemisestä kertovia kokeita.

Kahdeksas raskausviikko alkion näkökulmasta

Kahdeksannella raskausviikolla alkio on noin 9-14 millimetrin pituinen. Sillä on jo ohut ihokerros, eikä se enää ole muodoltaan litteä. Alkion pää ja sydän ovat suuria vartaloon verrattuna, ja sen suu ja sieraimet ovat alkaneet muodostua ja silmäluomet ovat erotettavissa. Sydän lyö nopeaan tahtiin – 130-160 kertaa minuutissa – ja sen seinämät ja läpät alkavat muodostua.

Alkion aivot koostuvat tässä vaiheessa ohuesta solukerroksesta, joka voidaan nähdä ultraäänitutkimuksessa isona mustana aukkona. Isoaivot, keskiaivot ja aivojen takaosa voidaan jo erottaa toisistaan. Keuhkojen ja keuhkoputkien kehittyminen alkaa ja hermosolut pitenevät ja kehittyvät voidakseen muodostaa hermoliitoksia.

Tässä vaiheessa raskautta alkion käsivarsien ja jalkojen aiheet kasvavat ja sormien ja varpaiden kehittyminen alkaa. Sormet kuitenkin kehittyvät yhtenä kokonaisuutena, eikä niitä voida vielä erottaa toisistaan.

Kahdeksas raskausviikko

Kahdeksas raskausviikko äidin näkökulmasta

Raskauteen liittyy monia fyysisiä muutoksia, joista osa valitettavasti tuo mukanaan myös epämukavuutta ja kipua. Raskauden aikana naisen aineenvaihdunta nopeutuu sikiön kehityksen tukemiseksi. Tämä tarkoittaa, että odottavan äidin sisäelinten on työskenneltävä tavallista kovemmin, mikä näkyy erilaisina oireina.

On tavallista, että odottava äiti alkaa kahdeksannen raskausviikon aikana huomata pieniä muutoksia vatsansa koossa, joskaan muut ihmiset eivät näitä muutoksia vielä näe. Myös krampit ja erilaiset muut häiriöt etenkin kohdun alaosan tietämillä, kyljissä ja jaloissa ovat tavallisia tässä raskauden vaiheessa. Kahdeksannesta raskausviikosta alkaen pakaralihaksista jalkoihin yltävä kipu on tavallista, kun kohtu kasvaa ja alkaa painaa iskiashermoa.

Kahdeksannella raskausviikolla alkio on noin 9-14 millimetrin pituinen. Sen pää ja sydän ovat suuria vartaloon verrattuna, ja sen suu ja sieraimet ovat alkaneet muodostua ja silmäluomet ovat erotettavissa.

Vinkkejä odottavalle äidille

Raskauden aikana yksi tärkeimmistä muistettavista asioista on terveellisen ja tasapainoisen ruokavalion noudattaminen, jotta elimistö saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet. Lisäksi on erittäin tärkeää olla varovainen lääkkeiden käytön suhteen.

Ruokavalio

Raskauden aikana ravinnolla on todella merkittävä rooli. Hedelmöittymisestä lähtien naisen keho alkaa käydä läpi useita fysiologisia muutoksia, joiden tavoitteena on tarjota sikiölle kaikki se, mitä se tarvitsee kehittyäkseen turvallisesti ja terveellisesti. Odottavan äidin on tärkeää kiinnittää huomiota ruokavalioonsa sekä oman terveytensä että lapsen kehityksen vuoksi. Kaikki, mitä äiti syö, on ravintoa myös sikiölle.

Raskaana oleva nainen tarvitsee runsaasti kalsiumia, rautaa, proteiinia ja foolihappoa. Nämä ravintoaineet auttavat ehkäisemään sikiön aivojen häiriöitä, luuston muodostumisen ongelmia, verenkiertojärjestelmän hapen puutetta ja lihaskudoksen heikkoutta. Ruokavalio ei aina riitä kattamaan kaikkia odottavan äidin ravinnollisia tarpeita, ja tällöin joudutaan turvautumaan ravintolisiin. Niiden käytöstä kannattaa kuitenkin aina keskustella lääkärin tai äitiysneuvolan hoitajan kanssa.

Kahdeksas raskausviikko

Huimaus tai pahoinvointi

Jotkut naiset kärsivät koko ensimmäisen raskauskolmanneksen ajan pahoinvoinnista ja huimauksesta. Tämä johtuu niistä monista hormonaalisista muutoksista, joita raskaana olevan naisen keho käy läpi. Jokainen henkilö ja raskaus on erilainen, ja osa odottavista äideistä selviää koko raskauden ilman pahoinvointia, mikä on sekin täysin normaalia.

Yksi suositeltu tapa raskauspahoinvoinnin helpottamiseen on syödä useita pieniä aterioita päivän aikana muutaman ison sijaan.

Lääkkeet

Toisinaan myös odottava äiti tarvitsee lääkehoitoa, ja naisen sairautta onkin tärkeä hoitaa myös raskauden aikana, koska hänen terveydellään on suora yhteys myös sikiön hyvinvointiin. Lääkärit luonnollisesti pyrkivät välttämään sellaisten lääkkeiden määräämistä, joiden tiedetään olevan sikiölle haitallisia tai joiden riskeistä sikiölle ei ole vielä tarpeeksi tietoa.

Lähes kaikki lääkeaineet läpäisevät istukan ja kulkeutuvat sikiöön, mutta vain harvan lääkkeen on todistettu olevan selkeästi haitallinen sikiön kehitykselle. Tästäkin huolimatta odottavan äidin on aina varmistettava lääkkeen sopivuus joko lääkäriltä tai farmaseutilta.

Vaikka minkään kipulääkkeen käyttöä ei suositella raskauden aikana, toisinaan lääkehoitoa ei voida välttää. Turvallisin lääke ohjeiden mukaisina annoksina käytettynä on parasetamoli. Tulehduskipulääkkeet, kuten asetyylisalisyylihappo, ibuprofeeni ja ketoprofeeni, voivat lisätä keskenmenon vaaraa ja vaikuttaa haitallisesti sikiön verenkiertojärjestelmään erityisesti raskauden viimeisen kolmanneksen aikana.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Goldsmith, L. T., & Weiss, G. (2009). Relaxin in human pregnancy. Annals of the New York Academy of Sciences, 1160, 130–135. https://doi.org/10.1111/j.1749-6632.2008.03800.x
  • Blake, Robert L., and Janna Reimann. “The pregnancy-related dreams of pregnant women.” The Journal of the American Board of Family Practice 6.2 (1993): 117-122.
  • Ogbechie-Godec, Oluwatobi A., and Nada Elbuluk. “Melasma: an up-to-date comprehensive review.” Dermatology and therapy 7.3 (2017): 305-318.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.