Isä mukana synnytyksessä on tärkeä tuki äidille
Isällä on tärkeä rooli lapsensa syntymässä, ja hänen olisi hyvä olla läsnä synnytysprosessin aikana. Isä on toinen puolisko, joka täydentää prosessin. Hän tarjoaa tärkeää tukea uudelle äidille ja vastaanottaa ja pitää huolta pienestä lapsestaan valtavan onnen täyttämänä.
Vielä tänäkin päivänä sana synnytys yhdistetään lähes yksinomaan naisiin. Aikaisemmin synnytyksessä oli läsnä ainoastaan naisia – kätilöitä ja muita naisia, joilla oli kokemusta synnytykseen liittyvistä haasteista. He tiesivät, miten toimia, reagoida ja tukea uutta äitiä.
Isä odotti usein suljettujen ovien takana, kuunnellen, jännittäen ja odottaen. Nykyisin isällä on jo huomattavasti aktiivisempi rooli synnytyksen aikana – olosuhteiden niin salliessa. Isän läsnäolo on Maailman terveysjärjestön mukaan olennainen osa synnytystapahtumaa.
Äidillä tulee olla tukihenkilö, joka tarjoaa henkistä ja emotionaalista läheisyyttä, ja joka tekee synnytyksen hetkestä entistä taianomaisemman, unohtumattomamman ja helpomman.
Isä mukana synnytyksessä tarkoittaa vähemmän stressiä äidille
Syntymä ei ole rituaali, johon isä ei saisi osallistua. Lapsen syntymä on luonnollinen tapahtuma, ja onkin tärkeää, että tämän rakkauden, kivun ja tunteiden näytelmän toinenkin päähenkilö on läsnä. Vaikka isä ei itse olekaan se, joka synnyttää, myös hän kärsii ja tuntee jännityksen.
Tiedämme varsin hyvin, että kaikki äidit eivät muista synnytystapahtumaa selkeästi. Tämän muistinmenetyksen voivat selittää seuraavat seikat:
- Inhimillisyyden puute tapahtumassa – synnytys on muuttunut liian välineellistetyksi.
- Äiti kärsii siitä, että vauva on hänestä erossa, jos synnytys tapahtui keisarileikkauksen kautta.
- Aikaista kiintymystä tukevan ihokontaktin puute.
- Lääkitys tai vaikea synnytys.
- Isän poissaolo synnytyksen hetkellä voi aiheuttaa yksinäisyyttä ja pelkoa.
Näistä seikoista äitien yleisimmin kokemat tuntemukset ovat eroahdistus vauvasta ja kumppanin poissaolo. Isän poissaolo synnytyssalista voi lisätä äidin kokemaa stressiä merkittävän paljon.
Isä ei ole vain se, joka antaa elämän. Isä on myös se, joka tietää rakkaudesta. Se, joka on aina läsnä ja se, joka tekee kaikkensa perheensä eteen.
Isän rooli raskauden, syntymän ja lapsivuodeajan aikana
Aliarvioimme usein isän roolin tärkeyden raskauden, syntymän ja lapsivuodeajan aikana. Tänä aikana lähes kaikki huomio kiinnittyy äitiin ja lapseen. Myös isillä on monia vastuita, joilla hän tekee prosessista mahdollisimman helpon ja taianomaisen.
Isän rooli raskauden aikana
Isä tarjoaa päivittäistä tukea odottavalle äidille ja on äidin liittolainen – toinen puolisko, jonka kanssa äiti tekee suunnitelmia, unelmoi sekä sopii syntymän kulusta ja siitä, kuinka lapsi kasvatetaan.
Ei pidä myöskään unohtaa emotionaalista vakautta, joka on ensiarvoisen tärkeää sekä äidin että sikiön terveydelle.
Kun isä toimii äidin liittolaisena ja auttaa kumppaniaan stressinhallinnassa sekä osoittaa hänelle hellyyttä, rakkautta ja jatkuvaa tukea, hän vaikuttaa osaltaan paitsi parisuhteen vahvistamiseen, myös onnellisempaan raskauteen.
Myös isän on suositeltavaa osallistua synnytysvalmennustunneille. Tämä on poikkeuksellisen hyvä keino oppia ymmärtämään synnytystapahtuma ja osoittaa äidille olevansa se tuki ja apu, jota tämä tarvitsee.
Isä mukana synnytyksessä
Isät huolehtivat usein logistisista järjestelyistä. He suunnittelevat, toteuttavat ja johtavat järjestelyitä puhelin yhdessä kädessä ja kaikki äidin tavarat kymmenellä ylimääräisellä käsivarrella.
Isä voi myös auttaa äitiä kohdunsuun avautumisen aikana ohjaten häntä hengitysharjoituksissa.
Isä tarjoaa tukea ja tutut kasvot, jotka tuovat äidille varmuutta ja turvallisuuden tunteen. Kun puoliso on paikalla, nainen tietää kaiken sujuvan hyvin.
- Isä mukana synnytyssalissa vähentää tulevan äidin stressiä ja tuo äidille turvallisuuden tunteen.
- Isän vastuulla on myös suojella äidin ja vastasyntyneen yksityisyyttä synnytyksen jälkeen. Isän tulisi varmistaa, että innokkaat sukulaiset ymmärtävät äidin oman rauhan tarpeen.
Isän rooli synnytyksen jälkeen
Kun äiti ja lapsi saapuvat kotiin synnytyslaitokselta, äiti tarvitsee apua niin henkisesti, fyysisesti, logistisesti kuin käytännöllisestikin.
Isä on mukana koko prosessin ajan. Hän on osa uutta elämää ja kumppaninsa saatavilla niinä hetkinä, kun äiti sitä eniten tarvitsee.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Villalón, H., Toro, R., Riesco, I., Pinto, M., & Silva, C. (2014). Participación paterna en la experiencia del parto. Revista chilena de pediatría, 85(5), 554-560. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0370-41062014000500005&script=sci_arttext
- Abad, M. L., Martos, J. S., Cazalilla, M. C. G., Chica, A. B., Rivera, M. D. C. O., Guijosa, A. B. R., & Lorite, M. P. G. (1999). El padre en la experiencia del parto: valoración del acompañamiento a su pareja. Revista de Enfermería, (10), 5-11. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6612216
- Serrano, M. M., Torres, C. U., & Hoga, L. A. (2018). Padre preparado y comprometido en su rol de acompañante durante el proceso de parto. Aquichan, 18(4), 415-425. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7004529