Nolot asiat synnytyksessä - 5 hävettävää hetkeä - Äitiyden Ihme
 

Nolot asiat synnytyksessä - 5 hävettävää hetkeä

Nolot asiat synnytyksessä - 5 hävettävää hetkeä
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Synnytys on yksi vaikeimmista ja samalla tärkeimmistä kokemuksista naisen elämässä. Mutta myönnettäköön, synnytys saattaa sisältää myös joitakin hävettäviä hetkiä. Jos olet synnyttänyt, tiedät varmasti mistä on kyse. Jos et, olet luultavasti kuullut, mitä kaikkea synnytyksen aikana voi tapahtua. Ja nyt ei puhuta hengitys- tai ponnistustekniikoista. Seuraavaksi kerromme, mitkä nolot asiat synnytyksessä voivat tapahtua meistä kenelle tahansa.

Jos olet jo äiti, ehkä nämä muistuttavat sinua siitä upeasta hetkestä, kun pienokaisesi saapui maailmaan.

Nolot asiat synnytyksessä – 5 hävettävää hetkeä

1. Lapsivedet menevät julkisella paikalla

Kun lapsivedet menevät, nestettä saattaa roiskua joka puolelle. Mitä jos näin tapahtuu julkisella paikalla? Vaatteesi ovat läpimärät, aivan kuin olisit pissannut housuusi. Mutta älä huoli, kun olet viimeisilläsi raskaana, tuskinpa kukaan ajattelee niin. Ohikulkijat pikemminkin tulevat auttamaan sinua – synnytyksesi on alkanut, ja sinut täytyy saada sairaalaan niin pian kuin mahdollista!

Nolot asiat synnytyksessä

2. Lapsivedet menevät, kun lääkäri tutkii sinua

Tämä on hyvin yleistä, ja voi tapahtua rutiinitarkastuksen aikana tai kun kätilö tai synnytyslääkäri tutkii, oletko valmis synnyttämään. Tämä ei ole maailmanloppu, sillä ammattilaiset ovat tottuneet tällaisiin tapauksiin. Kun näet nestettä joka puolella, olet siitä enemmän huolissasi kuin lääkärisi. 

3. Ulostat synnytyksen aikana

Tästä ei kannata stressata, sillä se on yleisempää kuin kuvitteletkaan. Kun työnnät lastasi maailmaan, saatat tuntea niin paljon kipua, ettet välttämättä edes huomaa, mitä tapahtuu.

Synnytyksen aikainen ulostaminen johtuu siitä, että vauvan puskiessa tietään ulos, myös peräsuoleen kohdistuu painetta. Tällöin suolen sisältö saattaa tulla ulos, eikä äiti voi asialle mitään. Tilannetta ei kannata nolostella eikä häpeillä. Kätilö puhdistaa sinut, ja synnytys jatkuu.

4. Katsot itseäsi peilistä

Alatiesynnytyksessä lapsen pään ollessa emättimen aukolla, kätilö saattaa tarjota sinulle mahdollisuutta seurata tilannetta peilin kautta. Jos olet ottanut epiduraalipuudutuksen, voit mahdollisesti katsoa, sillä et tunne niin paljon kipua työntäessäsi. Mutta jos et ole ottanut epiduraalia, saattaa kova kipu estää sinua seuraamasta vauvasi syntymää.

Pian vauvasi on sylissäsi, ja kaikki on ohi. Peiliin katsominen ei ole huono ajatus, mutta älä murehdi, jos et näe sieltä mitään. 

hävettävät hetket

5. Sinulle sanotaan, ettei synnytys satu epiduraalin kanssa – mutta kyllä sattuu

Vaikka synnytys epiduraalipuudutuksen kanssa on hitaampaa ja työntäminen vaikeampaa, kun alapäässä ei ole tuntoa, et sentään tunne kipua, ja synnytys on helpompi. Näin on ehkä joidenkin naisten kohdalla. Toisissa tapauksissa epiduraali ei vaikuta niin kuin pitäisi, eikä poista kipua lainkaan tai täysin. Näissä tapauksissa synnytys sattuu samalla tavalla kuin ilman puudutusta tai vähemmällä puudutuksella.

Joten, jos käytät kivunlievitystä tai epiduraalipuudutusta, ja huomaat sen vaikutuksen heikkenevän, kerro siitä kätilölle. Kivunlievitys ei aina toimi, joten älä usko epiduraalin olevan ihmeitä tekevä kipulääke, sillä sitä se ei aina ole.

Kuten huomaat, nolot asiat synnytyksessä voivat tapahtua kenelle tahansa, ja ovat yleisempiä kuin tiedätkään – niitä ei kannata murehtia etukäteen, eikä hävetä niiden osuessa omalle kohdalle.

Onko sinulla jokin sattumus kerrottavana omasta synnytyksestäsi? Jaa se kanssamme, sillä rakastamme lukea hauskoja, huvittavia ja noloja juttuja, joita tapahtuu synnytyksen aikana.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.