Paaston riskit raskauden aikana
Pätkäpaasto on nykyään yksi suosituimmista ravitsemuskäytännöistä. Se edistää painonpudotusta ja parantaa monia henkilön terveydentilaan liittyviä muuttujia. Paastoamista ei kuitenkaan suositella raskauden ja imetyksen aikana, sillä se voi olla vaaraksi. Tässä artikkelissa kerromme, mitkä ovat paaston riskit raskauden aikana.
Ihan ensimmäiseksi tulee selventää, että paasto on rajoittava käytäntö. Vaikka se ei ole verrattavissa ihmedieetteihin tai tavanomaisiin vähäkalorisiin ruokavalioihin, se johtaa useimmiten ruoansaannin vähenemiseen, mikä on tietyissä tilanteissa haitallista.
Raskausajan paasto lisää puutosten riskiä
Raskauden aikana ravitsemustarpeet lisääntyvät. Tämä on välttämätöntä paitsi äidin myös kehittyvän sikiön energiatarpeen täyttämiseksi. Tästä syystä ei ole järkevää soveltaa menetelmää, jonka tarkoituksena on luoda kalorivaje, sillä se voi rajoittaa sikiön kasvua.
Aterioiden määrän vähentäminen voi johtaa joidenkin ravintoaineiden puutoksiin, ainakin jos ruokavaliota ei ole koostettu oikein. Ravitsemustarpeiden täyttämättä jättäminen on haitallista kaikissa olosuhteissa, mutta vielä vahingollisempaa raskauden aikana.
Tiettyjen ravintoaineiden riittämätön saanti voi vaikuttaa haitallisesti sikiön terveyteen, mikä lisää sen sairastumisriskiä keskipitkällä aikavälillä. Esimerkiksi omega-3-rasvahappoja on erittäin tärkeää saada päivittäin optimaalinen määrä autismin ja muiden neurologisten sairauksien riskin pienentämiseksi, kuten osoitetaan International Journal of Molecular Sciences -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.
Merkittävimmät paaston riskit raskauden aikana
Merkittävimmät paaston riskit raskauden aikana ovat seuraavat:
- Alhainen syntymäpaino. Tämä liittyy energian ja ravintoaineiden riittämättömään saantiin, mikä vaikuttaa haitallisesti vitaalielinten kehitykseen.
- Kognitiivinen häiriö. Raskausajan ruokarajoitukset voivat muuttaa hormonitasapainoa, mikä edistää kognitiivisten häiriöiden tai muiden neurologiseen toimintaan liittyvien ongelmien kehittymistä lapsella.
Paasto ja raskausdiabetes
Pätkäpaaston on osoitettu parantavan sekä tyypin 1 että tyypin 2 diabeteksen hoitoa. Voisi siis luulla, että siitä olisi hyötyä raskausdiabeteksesta kärsiville naisille. Tutkimuksia sen tehosta tai turvallisuudesta ei kuitenkaan ole.
Näissä tapauksissa on parasta noudattaa ruokavaliota, jossa on vähän yksinkertaisia sokereita, mutta joka sisältää sokereita monimutkaisista hiilihydraateista ja kuitupitoisia ruoka-aineita. Myös transrasvaa ja kaikenlaisia pitkälle jalostettuja teollisia elintarvikkeita kannattaa välttää ja suosia tuoreita tuotteita.
Lisäksi odottavan äidin on mahdollisuuksiensa mukaan tärkeää harrastaa säännöllisesti sellaista liikuntaa, joka huomioi raskauden tuomat rajoitteet. Näillä strategioilla verensokeri pysyy tehokkaasti hallinnassa ja vältetään muutokset sikiön terveydentilassa.
Ylipainoisten naisten raskausajan paasto
Naiset, jotka olivat ylipainoisia jo ennen raskautta, saavat yleensä vähemmän massaa raskauden aikana. Tässä tapauksessa energiansaannin tarve ei välttämättä kasva ensimmäisten raskauskuukausien aikana, sillä kehossa on varastoja tarpeiden täyttämiseksi.
Paastoamista ei kuitenkaan kannata harkita tässäkään tapauksessa. Vaikka energiatarpeen näkökulmasta merkittävää vajetta ei syntyisi, välttämättömien mikroravintoaineiden tarve on silti katettava. Tarpeen täyttämiseksi kannattaakin noudattaa 3-5 aterian ruokavaliosuunnitelmaa, sillä kehossa ei ole varastossa kaikkia mikroravintoaineita.
Lisäksi tiettyjen vitamiinien ja kivennäisaineiden tarve kasvaa raskauden aikana. Yksi tällainen on foolihappo, jonka puute voi aiheuttaa ongelmia sikiön hermoston kehityksessä.
Paastoamista ei suositella raskauden aikana
Pätkäpaasto on yksi parhaista ravitsemuskäytännöistä hyvän terveydentilan edistämiseksi. Sitä ei kuitenkaan kannata toteuttaa raskauden aikana. Tässä vaiheessa on tärkeää turvata ravintoaineiden jatkuva saanti, ja kaikkia niiden rajoittamiseen johtavia menetelmiä tulee välttää.
Raskauden aikana onkin parasta noudattaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota, joka koostuu pääosin tuoreista ruoka-aineista pitkälle jalostettujen teollisten elintarvikkeiden sijaan. Näin ehkäistään komplikaatioita, kuten raskausdiabetes. Lisäksi odottava äiti tarvitsee tiettyjä ravintolisiä, kuten foolihappoa, sikiön terveysongelmien välttämiseksi.