Asioita, joita ei koskaan tulisi sanoa raskaana olevalle naiselle
 

Asioita, joita ei koskaan tulisi sanoa raskaana olevalle naiselle

Asioita, joita ei koskaan tulisi sanoa raskaana olevalle naiselle
Ana Couñago

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Ana Couñago.

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 18 maaliskuuta, 2021

Vaikka on totta, että suurin osa äideistä on itsekin käynyt läpi raskauden ja synnytyksen, ja moni on halukas auttamaan raskaana olevia läheisiään, heidänkin kannattaa miettiä, millaisia neuvoja ja ohjeita jakavat. On nimittäin olemassa asioita, joita ei koskaan tulisi sanoa raskaana olevalle naiselle.

Asioita, joita ei koskaan tulisi sanoa raskaana olevalle naiselle

Painosta puhuminen

Paino on valitettavasti yksi niistä asioista, joista raskaana oleva nainen voi murehtia ja ahdistua huomattavastikin. Toisinaan jopa terveydenhuollon ammattilaiset pahentavat ongelmaa jatkuvalla odottavan äidin painon ja jopa päivittäisten kalorimäärien tarkkailulla.

Painosta puhuminen todennäköisesti vain lisää raskaana olevan naisen pelkoa ja stressiä. Läheiset ystävät ja perheenjäsenet voivat rohkaista ja motivoida odottavaa äitiä noudattamaan terveellistä ruokavaliota, mutta tämä tulisi tehdä ilman syyllistämistä.

Asioita, joita ei koskaan tulisi sanoa raskaana olevalle naiselle

Omien synnytyskokemusten jakaminen

Kun nainen saa tietää raskaudestaan, hän todennäköisesti suuntaa kirjakauppaan, kirjastoon tai internettiin etsimään tietoa raskaudesta ja synnytyksestä. Monet lähteet tarjoavat yleistä tai lääketieteellistä tietoa aiheesta, mutta moni nainen kaipaa inhimillisempää ja henkilökohtaisempaa informaatiota.

Raskauden ja synnytyksen läpikäyneet tuttavat voivat olla tässä avuksi, mutta on aina muistettava, että jokainen nainen on erilainen ja niin on myös raskaus. Tämän vuoksi aiheesta kannattaa pyrkiä keskustelemaan neutraalisti – olivatpa oma raskausaika ja synnytys miten upeita tai kamalia kokemuksia hyvänsä. Odottavalle äidille ei kannata luoda odotuksia, jotka eivät välttämättä toteudukaan.

Liiasta tunteellisuudesta tai väsymyksestä huomauttaminen

Raskaus tuo mukanaan monia muutoksia, jotka vaikuttavat naiseen niin fyysisesti kuin henkisestikin. On tavallista, että raskaana oleva nainen on väsynyt ja tavallista herkempi ja tunteellisempi, ja monella on tarve saada tuulettaa ja jakaa ajatuksiaan ja tunteitaan.

Kenenkään ei tulisi sanoa odottavalle äidille hänen olevan liian tunteellinen. On täysin normaalia, että hormonaaliset muutokset tuovat tunteet pintaan, ja naisella on oikeus olla juuri niin tunteellinen kuin on. Keltarauhashormonin lisääntyvällä erityksellä on rauhoittava vaikutus odottavaan äitiin. Kun tämä yhdistetään nukkumisvaikeuksiin, ei ole mikään ihme, jos hän tuntee olonsa väsyneeksi päivittäin.

Asioita, joita ei koskaan tulisi sanoa raskaana olevalle naiselle

Ennen kuin huomautat raskaana olevalle naiselle hänen olevan liian tunteellinen tai näyttävän väsyneeltä, yritä kuvitella itsesi hänen paikalleen ja yksinkertaisesti kysy häneltä, miten hän voi.

Liiallinen liikunnan tyrkyttäminen

Jotkut ihmiset kuvittelevat voivansa toimia henkilökohtaisena valmentajana raskaana olevalle läheiseen. Jokainen meistä tietää, että liikunta on hyödyllistä aivan jokaiselle, mutta odottava äiti on lääkärin lisäksi ainoa, joka pystyy tekemään päätöksen siitä, tekeekö kuntoilu hänelle hyvää raskauden aikana. Etenkin, jos nainen ei ole harrastanut liikuntaa ennen raskautta, raskausaika ei välttämättä ole oikea aika uuden harrastuksen aloittamiselle.

Jokainen raskaus on erilainen, ja siinä missä yksi harrastaa liikuntaa viimeiselle raskausviikolle asti, toinen haluaa ottaa koko raskausajan rauhallisesti. Liikunta on todennäköisesti viimeinen asia esimerkiksi kuukausia raskauspahoinvoinnista kärsivän naisen mielessä.

Vaikka tarkoittaisit ohjeillasi hyvää, toisinaan tällaiset neuvot on hyvä pitää omana tietonaan. On parempi odottaa, että raskaana oleva läheinen pyytää itse neuvoa tai apua.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.