8 asiaa, jotka odottava äiti oppii synnytysvalmennuksessa - Äitiyden Ihme
 

8 asiaa, jotka odottava äiti oppii synnytysvalmennuksessa

Synnytysvalmennuksessa käydään läpi muun muassa synnytyksen käynnistymiseen ja etenemiseen liittyviä asioita ja esitellään synnytyssairaalan tiloja. Tämän tyyppinen valmennus on erityisen hyödyllinen ensimmäiseen synnytykseen valmistuville vanhemmille.
8 asiaa, jotka odottava äiti oppii synnytysvalmennuksessa
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Etenkin kun kyseessä on ensimmäinen raskaus, synnytys ja sen jälkeinen aika herättävät ymmärrettävästi paitsi monenlaisia kysymyksiä, myös epävarmuutta ja stressiä. Synnytysvalmennus voi auttaa tulevia vanhempia valmistautumaan synnytykseen, vanhemmuuteen ja uudenlaiseen arkeen vauvan kanssa, mikä auttaa lievittämään mahdollista huolta. Synnytysvalmennuksen sisältö vaihtelee järjestävän tahon mukaan, mutta usein valmennuksessa puhutaan itse synnytyksen lisäksi myös esimerkiksi vauvan hoitamisesta, imetyksestä, mielialavaihteluista ja seksuaalisuudesta. Tässä artikkelissa esittelemme kahdeksan asiaa, jotka käydään läpi lähes jokaisessa synnytysvalmennuksessa.

“Sen lisäksi, että raskaana oleva nainen kokee suuria muutoksia kehossaan, hän saattaa tuntea pelkoa synnytystä, vastasyntyneestä huolehtimista, itsestä huolehtimisesta ja lapsivuodeaikaa kohtaan. Tätä pelkoa voidaan lievittää kunnollisen valmistautumisen avulla, johon sekä tuleva äiti, isä ja koko muu perhe voivat osallistua.”

– Bogotán terveydenhuolto

8 asiaa, jotka odottava äiti oppii synnytysvalmennuksessa

1. Sairaalan tilojen esittely

Mikäli kyseessä on sairaanhoitopiirin järjestämä synnytysvalmennus, sen yhteydessä esitellään tavallisesti niitä sairaalan tiloja, joissa synnyttämään tulevat äidit, mahdolliset tukihenkilöt ja vastasyntyneet vauvat tulevat viettämään aikaa.

2. Synnytyksen käynnistyminen ja eteneminen

Synnytysvalmennuksessa kerrotaan, millaiset merkit kertovat ensin synnytyksen lähestymisestä ja myöhemmin synnytyksen alkamisesta. Myös synnytyksen vaiheet käydään läpi, jotta synnyttäjä tietää, miten synnytys tulee etenemään. Tämän lisäksi puhutaan siitä, miten vastasyntyneen kanssa toimitaan välittömästi hänen syntymänsä jälkeen.

8 asiaa, jotka odottava äiti oppii synnytysvalmennuksessa

3. Pelkojen kanavointi

On tavallista, että odottava äiti kokee pelkoa ja ahdistusta tulevasta synnytyksestä. Tärkein tekijä synnytyspelon hälventämiseksi on luotettavan tiedon hankkiminen, ja juuri tällaista tietoa jaetaan synnytysvalmennuksessa. Jo se, että synnyttyjä tietää, miten synnytys tulee etenemään ja että häntä ovat tukemassa taitavat ammattilaiset, lievittää usein pelkoja. Synnytysvalmennuksessa odottava äiti myös tapaa muita samassa tilanteessa olevia naisia, joiden kanssa voi vaihtaa ajatuksia.

4. Kivunhallinta

Synnytysvalmennuksessa puhutaan synnytyksen aikaisesta kivusta sekä erilaisista kivunlievitysmenetelmistä ja niiden sivuvaikutuksista. Vaikka synnytyskipua ei pystytä täydellisesti poistamaan, sitä voidaan yleensä lievittää. Kivunlievitysmenetelmä valitaan aina tapauskohtaisesti, ja osassa tapauksista synnyttäjä pystyy itse vaikuttamaan menetelmän valintaan, mutta toisinaan synnytyksen eteneminen tai vauvan hyvinvointi estävät toivotun metodin käytön.

5. Kumppanin rooli synnytyksessä

Myös kumppanin suositellaan osallistuvan synnytysvalmennukseen, jotta hän saa asiaankuuluvat ohjeet esimerkiksi siihen, miten hän voi tukea synnyttäjää synnytyksen aikana, miten synnytyssairaalassa tulee toimia ja millaista elämä on vastasyntyneen kanssa.

6. Mahdolliset komplikaatiot

Yksi synnytysvalmennuksen tehtävistä on jakaa tietoa yleisimmistä raskauden ja synnytyksen aikaisista komplikaatioista. Siellä myös puhutaan erilaisista tavoista, joilla tällaisia ongelmia voidaan ehkäistä.

7. Vauvasta huolehtiminen

Synnytysvalmennuksessa puhutaan usein myös siitä, millaista elämä ja uudenlainen arki on vastasyntyneen kanssa. Tuoreet vanhemmat saavat apua vauvan hoitoon myös synnytyssairaalassa ja neuvolassa, mutta näihin asioihin on hyvä tutustua jo etukäteen.

8 asiaa, jotka odottava äiti oppii synnytysvalmennuksessa

8. Kehon toiminta

Synnytysvalmennuksessa voidaan puhua myös odottavan äidin kehon toiminnasta. Kätilö voi kertoa elimistössä ja vartalossa raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen tapahtuvista muutoksista ja tukea niiden kohtaamisessa.

Mitä muuta synnytysvalmennuksessa opetetaan?

Yllä mainittujen asioiden lisäksi synnytysvalmennuksessa voidaan puhua esimerkiksi seuraavista asioista:

  • Sikiön kehitys
  • Raskauden aikaiset varoitusmerkit
  • Vauvan syntymään valmistautuminen
  • Synnytyksen lähestymisen ja alkamisen merkit
  • Synnytyksen aikaiset tuntemukset
  • Hengitystekniikat ja kivunlievitysmenetelmät
  • Synnytyskomplikaatioiden käsitteleminen
  • Erilaiset synnytysmenetelmät
  • Yleiset vauvan hoitoon liittyvät asiat

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.