5 ihanaa raskauden aikaista hetkeä - Äitiyden Ihme
 

5 ihanaa raskauden aikaista hetkeä

5 ihanaa raskauden aikaista hetkeä
Elena Sanz Martín

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Elena Sanz Martín.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Raskausaikaan liittyy monia asioita, jotka etenkin äiti muistaa elämänsä loppuun saakka. Vaikka kaikki raskauteen liittyvät lieveilmiöt eivät olekaan pelkästään positiivisia, raskausaika on usein naisen siihen astisen elämän merkittävintä aikaa. Tänään jaamme viisi ihanaa raskauden aikaista hetkeä, jotka jokainen äiti varmasti muistaa.

5 ihanaa raskauden aikaista hetkeä

1. Tieto raskaudesta

Se hetki, jolloin nainen saa selville olevansa raskaana, on yksi hänen elämänsä mullistavimmista, ja siihen liittyy monenlaisia tunteita. Toisilla uutiseen liittyy shokki, epävarmuus ja pelko, toisilla puhdas onni ja helpotus, monella jotain tältä väliltä.

2. Ensimmäinen ultraäänitutkimus

Ensimmäinen julkisen terveydenhuollon tarjoama raskaudenaikainen ultraäänitutkimus suoritetaan tyypillisesti raskausviikkojen 10 ja 13 välillä, ja tuolloin voidaan jo kuulla sikiön sydämen syke. Tämä on usein se hetki, joka konkretisoi vanhemmille sen, että perheeseen tosiaankin on syntymässä lapsi.

Raskaana oleva nainen

Ensimmäinen valokuva lapsestasi on melko epäselvä. Kuvan laatu on heikko, mutta emotionaalinen arvo valtava.

3. Lapsen sukupuolen selviäminen

Kaikki odottavat vanhemmat eivät halua selvittää lapsen sukupuolta ennen syntymää, mutta monille tämä on tärkeää. Kun sukupuoli on tiedossa, on lapselle helppo alkaa miettiä nimeä ja kuvitella, miltä tämä tulee näyttämään.

4. Vauvan ensimmäiset liikkeet

Äidille raskausajan tärkempiä hetkiä on se, kun hän tuntee sikiön liikkeet vatsassaan ensimmäisen kerran. Tavallisesti tämä tapahtuu 16.-20. raskausviikolla, ja noin 28. viikon tienoilla vauva alkaa liikkua entistä nopeammin. Ei kuitenkaan tarvitse huolestua, vaikka ei vielä tässäkään vaiheessa tuntisi vauvan liikkeitä, sillä asiaan vaikuttavat monet seikat aina istukan sijainnista sikiön asentoon.

5. Lapsi reagoi ärsykkeisiin

Kuukausien kuluessa vanhemmat yrittävät usein herättää vatsassa kasvavan vauvan huomion erilaisin keinoin, ja tämä onkin hyödyllistä. Ihminen nimittäin oppii jo ennen syntymäänsä, jos hän saa osakseen oikeanlaista stimulointia raskausaikana.

Etenkin raskauden viimeisellä kolmanneksella sikiön hermojärjestelmän ollessa jo kehittynyt ja toimiva, vanhempien on hyvä stimuloida vauvaa. Sen lisäksi, että stimulaatio auttaa kehittämään vauvan fyysisiä ja emotionaalisia ominaisuuksia, se auttaa myös luomaan yhteyden lapsen ja vanhempien välille.

5 ihanaa raskauden aikaista hetkeä

Muita raskaudesta ja synnytyksestä ikuisesti muistiin jääviä asioita

Vaikka raskaus kokonaisuudessaan on intensiivinen kokemus, liittyy siihen muita merkittävämpiä ja erityisempiä hetkiä – myös yllä mainittujen viiden asian lisäksi. Asioita, joita äiti ei koskaan unohda – hyvässä tai pahassa – ovat muun muassa seuraavat:

  • Lääkärin ilmoittama laskettu aika
  • Päivämäärä, jolloin synnytys sovittiin käynnistettävän tai sektio suoritettavan
  • Supistukset
  • Epiduraalin tai muun kivunlievityksen annostelu
  • Lapsen syntymän hetki ja kaikki siihen liittyvä kipu ja tunteet
  • Lapsen ensimmäinen itku
  • Hetki, kun lapsen sai ensimmäistä kertaa rinnalleen

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.