12 raskaudenaikaista stimulaatioharjoitusta

5.8.2019

Vaikka väittämä saattaakin kuulostaa oudolta, ihminen oppii jo ennen syntymäänsä, jos hän saa osakseen oikeanlaista stimulointia raskausaikana. Raskauden viimeisellä kolmanneksella sikiön hermojärjestelmän ollessa jo kehittynyt ja toimiva, vanhempien on hyvä stimuloida vauvaa. Tässä artikkelissa kerromme, mistä stimulaatioharjoitukset koostuvat ja minkä tyyppisiä harjoituksia on olemassa sekä esittelemme 12 toimivaa raskaudenaikaista stimulaatioharjoitusta jokaisen lasta odottavan perheen tarpeisiin.

Sen lisäksi, että stimulaatio auttaa kehittämään vauvan fyysisiä ja emotionaalisia ominaisuuksia, se auttaa myös luomaan yhteyden lapsen ja vanhempien välilleHarjoituksia suositellaan toistettavan päivittäin niiden tehon varmistamiseksi, mutta vauvaa ei kuitenkaan tule uuvuttaa liiallisella harjoittelulla.

Raskaudenaikaisten stimulaatioharjoitusten tyypit

Motoriikan stimulointi

Motoriikan stimulointi auttaa vauvaa kehittämään käsitystä tilasta ja liikkeestä, johtuen äidin eri asennoista.

Näköaistin stimulointi

Tällaisen harjoitukset stimuloivat vauvan verkkokalvoa ja auttavat lasta tottumaan valoon. Visuaalinen stimulaatioharjoitus auttaa lasta valmistautumaan syntymään ja uuteen ympäristöön ja edistää lapsen uteliaisuutta ja tarkkaavaisuutta.

Tuntoaistin stimulointi

Vatsan koskettaminen päivän mittaan on fyysinen tapa olla yhteydessä ja vuorovaikutuksessa vauvan kanssa. Harjoituksia voidaan suorittaa koskettamalla vatsaa eri tavoin – esimerkiksi taputtelemalla, silittelemällä tai hieromalla.

12 raskaudenaikaista stimulaatioharjoitusta

Kuuloaistin stimulointi

Kuulo on ensimmäisiä vauvalle kehittyviä aisteja. Siksi onkin suositeltavaa tehdä stimulaatioharjoituksia, jotka harjoittavat tätä aistia. Vanhemmat voivat esimerkiksi kuunnella musiikkia, tuottaa erilaisia ääniä ja puhua lapselle.

12 raskaudenaikaista stimulaatioharjoitusta

Keinutuolissa keinuminen

Keinu keinutuolissa hellävaraisesti tasaineen tahtiin.

Uiminen

Kellu uima-altaassa ja liiku hienovaraisesti ilman, että painut pinnan alle.

Yksin tai kumppanin kanssa tanssiminen

Varaa joka päivä aikaa tanssimiselle. Tee pehmeitä liikkeitä ja sulavia käännöksiä ja tanssi toisinaan kumppanisi kanssa niin, että hän koskee vatsaasi, jotta vauva tuntee isänsä kosketuksen. Tällä tavoin stimuloitte lastanne niin motorisesti kuin sensorisestikin.

Taskulampun käyttäminen

Kohdista taskulampun valo vatsaan ja liikuta sitä, jotta vauva voi seurata sen valoa.

Kauniin sään hyödyntäminen

Kun ulkona on aurinkoinen sää, ota viiden minuutin ajan aurinkoa paljaalle vatsallesi. Tällä tavoin luonnonvalo saavuttaa lapsen.

Äidin kehon liike stimuloi vauvaa

Vatsan silittäminen

Silitä vatsaasi hellästi kämmenelläsi.

Vatsan hierominen voiteen avulla

Voit stimuloida lastasi hieroen vatsaasi kosteusvoidetta pyörivin liikkein.

Sormenpäillä vatsan koskettelu

Kosketa vatsaasi sormenpäillä nopein liikkein joka puolelta.

Vauvan kanssa leikkiminen

Paina hellästi sitä vatsan kohtaa, johon vauva potkii.

Musiikin kuuntelu

Kuuntele musiikkia sopivalla voimakkuudella. Musiikin kuuntelu auttaa luomaan yhteyden vauvan ja ympäröivän maailman välille. Riippuen musiikin tyylistä ja temposta vauva voi tuntea olonsa rentoutuneeksi tai kiihtyneeksi. On suositeltavaa kuunnella rauhallista instrumentaalista musiikkia.

Lapselle puhuminen

Sinun ja kumppanisi kannattaa puhua tai laulaaa vauvalle kuin hän olisi jo kohdun ulkopuolella seurassanne. Sekä äidin että isän on hyvä puhua lapselle, jotta tämä oppii tunnistamaan eri ääniä. Samalla myös lapsen ja vanhempien välinen yhteys vahvistuu.

Erilaisten äänten kuunteleminen

Erilaiset äänet valmistavat lasta kohtaamaan ulkomaailman. Nämä äänet syntyvät päivittäisestä elämästäsi ja elämäntyylistäsi, esimerkiksi kokkauksesta, ulkona kävelystä ja kaduilla kulkevista autoista. Nämä äänet ovat vauvalle tuttuja hänen saapuessaan maailmaan. 

Tutkimukset ovat osoittaneet, että raskaudenaikaisia stimulaatioharjoituksia tekevillä vanhemmilla on vahvempi ja syvempi yhteys lapseen. Joten varaa siis aikaa stimuloidaksesi vauvaasi ja kommunikoidaksesi hänen kanssaan raskauden aikana.