Sattuuko äitiä, kun vauva potkii mahassa? - Äitiyden Ihme
 

Sattuuko äitiä, kun vauva potkii mahassa?

Kaikki raskaudenaikaiset vauvan potkut eivät satu, mutta jotkut voivat tuntua äidistä hyvinkin epämukavilta. Tämä riippuu vauvan asennosta, liikkeen voimakkuudesta ja muutamista muista tekijöistä.
Sattuuko äitiä, kun vauva potkii mahassa?

Viimeisin päivitys: 28 huhtikuuta, 2019

Moni odottava äiti huomaa sikiön ensimmäiset liikkeet 16. ja 20. raskausviikon välillä. Ensimmäiset potkut voivat olla niin kevyitä, että nainen ei ole varma, tapahtuivatko ne todella. Raskauden edetessä liikkeet alkavat tuntua voimakkaammin, ja osa äideistä alkaa jopa tuntea kipua ja epämukavuutta, kun vauva potkii mahassa.

Sattuuko äitiä, kun vauva potkii mahassa?

Kuten jo mainitsimme, odottava äiti alkaa tyypillisesti tuntea sikiön liikkeet 16.-20. raskausviikon välillä. Tässä vaiheessa kyse on yleensä vain lievästä paineesta tai vaikeasti erotettavista kevyistä liikkeistä, sillä sikiö on edelleen hyvin pieni, ja sillä on tilaa liikkua vapaasti kohdussa.

Noin 1,5 kuukautta myöhemmin nainen alkaa tuntea kohtalaisen kovia potkuja, jotka eivät tuota erityistä kipua. Tästä eteenpäin potkujen voimakkuus ja määrä lisääntyy.

Äiti tuntee vauvan osuvan kohdun seinämiin tämän vaihtaessa asentoaan. Vauvan jatkaessa kasvuaan, sen käytettävissä oleva tila vähenee, mikä aiheuttaa myös äidille tuntemusten muuttumista.

Sattuuko äitiä, kun vauva potkii mahassa?

Vauvan potkut voivat alkaa sattua 28. viikon jälkeen

28. raskausviikon aikana vauva jatkaa kasvuaan, mutta kohtu on käytännössä kasvanut maksimikokoonsa, jolloin vauvan pienetkin liikkeet voivat tuottaa äidille kipua. Kivun lisääntyminen johtuu paitsi siitä, että sikiö on entistä useammin kontaktissa kohdun seinämien kanssa, mutta myös siitä, että vauva on kehittynyt fyysisesti vahvemmaksi.

Vauva voi olla aktiivinen ja tuntea olonsa epämukavaksi, mikä aiheuttaa toisinaan kipua äidille. Potkut voivat tuntua naisen kylkiluiden alueella sisäelimissä asti. Jotkut potkut voivat jopa aiheuttaa hengityksen salpautumisen tai herättää nukkuvan äidin. Vauvan liikkeiden voimakkuudessa on suurta hajontaa.

Öisin vauvan potkut sattuvat eniten

On todistettu, että vauvat ovat aktiivisempia öisin. Iltayhdeksän ja keskiyön välisenä aikana vauvan fyysinen aktiivisuus lisääntyy. Tämä voi johtua muun muassa ruoan saannista.

Odottavan äidin kannattaa olla tarkkana ruokavalionsa suhteen. Esimerkikisi sokeria sisältävät ruoat voivat stimuloida sikiötä. Tämän vuoksi sokerin nauttimista kannattaa välttää illalla.

Yö on parasta aikaa vauvan liikkeiden tarkkailuun. Moni ammattilainen suosittelee tämän tekemistä sikiön terveydentilan varmistamiseksi. Liikkeitä seurattaessa selvitetään niiden tiheys, jolloin myös äiti oppii valmistautumaan potkuihin.

Olosuhteet vaikuttavat sikiön liikkeiden tuntemiseen

Jokainen raskaus on ainutlaatuinen, ja siten on ymmärrettävää, että kaikki äidit eivät tunne sikiön potkuja samalla tavalla. Ensi kertaa äidiksi tulevien naisten sanotaan kokevan vauvan liikkeet herkemmin. Tämä voi johtua siitä, että sikiön liikkeet ovat hänelle yllättävämpiä kuin raskauden aikaisemmin kokeneelle henkilölle.

Myös äidin hoikkuus voi saada vauvan potkut tuntumaan voimakkaammin. Tällöin sikiö voi helposti aiheuttaa tuntemuksen naisen kylkiluiden alueella ja alavatsassa. Vauvan paino on myös potkujen tuntemiseen vaikuttava tekijä.

Sattuuko äitiä, kun vauva potkii mahassa?

Lisäksi monisikiöraskauden aikana potkut voivat olla kivuliaampia kuin normaalisti. Näissä tapauksissa sikiöillä on tavallista vähemmän tilaa käytettävänään, ja koska vauvoja on useampi, niin on myös potkuja.

Suosituksia ensi kertaa äidiksi tuleville

Selkein merkki sikiön hyvinvoinnista on sen liikkeiden määrä. On hyvin huolestuttavaa, jos vauva on pitkiä aikoja liikkumatta. Jos sikiön liikkeet aiheuttavat odottavalle äidille huomattavia kipuja, suosittelemme keskustelemaan joko äitiysneuvolan hoitajan tai lääkärin kanssa. Huolestuttavat oireet on aina syytä ottaa puheeksi asiantuntijan kanssa.

Hengitysharjoitukset, käveleminen ja vauvan stimulointi musiikilla ovat kaikki suositeltuja raskaudenaikaisia aktiviteetteja. Raskausjooga on myös havaittu hyväksi avuksi sikiön potkujen ja liikkeiden aiheuttamaan epämukavuuteen. 

Hyvä uutinen vauvan potkuja koskien on se, että voimakasta kipua tuntuu vain viimeisten raskausviikkojen aikana.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.