Vauvan huoneen sisustaminen käytännön vinkkien avulla

9.7.2019
Kuullessaan odottavansa perheenlisäystä, monet vanhemmat alkavat nopeasti miettiä asumisratkaisuja ja lapsen oman huoneen sisustamista. Tässä artikkelissa jaamme vinkkejä, joita vanhemmat voivat hyödyntää sisustaessaan uuden tulokkaan huonetta.

Onko perheeseenne syntymässä lapsi, ja kaipaat vinkkejä, kuinka sisustaa ja kalustaa hänen huoneensa? Tässä artikkelissa kerromme, kuinka vauvan huoneen sisustaminen onnistuu muutamien hyödyllisten vinkkien avulla.

Lapsen huone on tila, jossa vauva tulee viettämään suuren osan ajastaan, joissain tapauksissa heti syntymästään lähtien. Siksi huoneen sisustamiseen kannattaakin perehtyä huolella. Myös tilaan tarvittavat huonekalut tulee valita tarkasti.

Vauvan huoneen sisustaminen käytännön vinkkien avulla

1. Joustavat huonekalut

Kun puhumme joustavista huonekaluista, tarkoitamme huonekaluja, joita voi käyttää uudelleen, jos ne eivät enää palvele alkuperäisessä tarkoituksessaan. Jos vain mahdollista, hanki huonekaluja, jotka mukautuvat lapsen tarpeisiin hänen kasvaessa.

Lapsesi ei esimerkiksi aina tule tarvitsemaan pinnasänkyä. Jos pinnasänky on muunneltavissa, on sillä vielä muutama vuosi käyttöaikaa, sillä sen voi muuttaa taaperon sängyksi. 

Toinen esimerkikki on imetystuolin uudelleen käyttäminen, josta puhumme seuraavaksi. Imetystuoli ja sen väri kannattaa valita niin, että se sopii kodin muihin väreihin ja tyyliin. Kun sitä ei enää tarvita vauvan huoneessa, voi sen sijoittaa johonkin muuhun tilaan.

2. Mukavuus ennen kaikkea

Tärkein asia vauvan huoneessa on mukavuus. Mukavuus ennen kaikkea vauvan kannalta, jotta hän voi rentoutua ja tuntea olonsa rauhalliseksi, mutta myös häntä hoitavien aikuisten kannalta.

Vauva tarvitsee paljon hoivaa päivän aikana, niin aamulla, päivällä kuin yölläkin. On siis tärkeää, että vauvan huone on mukava tila myös vanhemmille.

Jos huone on tilava, kannattaa pinnasängyn viereen laittaa nojatuoli. Näin voit hoitaa perusasioita, kuten auttaa lasta nukahtamaan sänkyynsä tai imettää vauvaa istuen mukavasti.

Vauvan huoneen sisustaminen käytännön vinkkien avulla

3. Aseta kaikki tarvittava saataville

Yksi parhaimmista käytännön vinkeistä, mitä vauvan huoneen sisustamiseen tulee, on se, että kaikki tarvittava olisi käden ulottuvilla. Hanki tilava hoitopöytä, johon voit laittaa kaikki vauvan tarvitsemat hygieniatarvikkeet helposti saataville. 

Vauvan vaatteet kannattaa myös pitää lähettyvillä. Jos mahdollista, viikkaa usein käytettävät vaatteet hyllyyn tai lipastoon hoitopöydän alle.

Jos huoneessa ei ole tilaa isoille säilytysjärjestelmille, erilaiset pajukorit ja muut sisustuslaatikot ovat loistavia vaihtoehtoja vauvan tarvikkeiden ja vaatteiden säilyttämiseen.

Ne toimivat hyvin myös sisustuksessa, kun niiden värit ja tyylit valitsee sisustukseen sopivaksi. Korien käytön hyvä puoli on se, että niitä voidaan uudelleenkäyttää vaikka lapsen lelujen säilyttämiseen lapsen kasvaessa.

4. Monikäyttöiset huonekalut

Jos vauvan huone on hyvin pieni tai et vain halua huoneeseen liikaa huonekaluja, kannattaa valita monikäyttöisiä huonekaluja vauvan huoneen sisustamiseen. Kuten niiden nimikin viittaa, voi niitä käyttää moneen tarkoitukseen.

Yksi esimerkki on hoitopöytä. Hanki sellainen hoitopöytä, jonka alla on hyllyjä tai lipasto. Näin saat enemmän säilytystilaa vauvan tarvikkeille.

5. Seinän koristelu jonkin teeman mukaisesti

Vauvat rakastavat eri muotoja ja värejä. Yksi vinkki onkin koristella huoneen seinä jonkin teeman mukaisesti.

Teema voi olla esimerkiksi jotain, mistä pidät tai mistä luulet vauvan pitävän. Perhoset, puut ja pilvet ovat kuvia, joita vanhemmat käyttävät paljon seinän koristeluun. 

Jos et pidä askartelemisesta, voit käyttää myös tapettia. Se stimuloi vauvan näköaistia, kun vauva alkaa nähdä eri muotoja ja värejä.

Suosittelemme pastellivärejä ja pieniä kuvioita tai kuvia. Huone tulee tuomaan paljon iloa pikkuiselle.

Pastellivärit sopivat hyvin vauvan huoneeseen

6. Valaistuksen tärkeys

Yksi ehdottamamme vinkki on käyttää vauvan huoneessa sisustusvaloja. Vauva kiinnittää niihin huomionsa niiden muodon takia, ja samalla ne toimivat sisustuksellisena elementtinä. Muista, että valaistuksen tulisi olla pehmeä ja rentouttava, joka edistää vauvan lepoa ja rauhaa.