Hauskoja aktiviteetteja lasten kesäleirille
 

Hauskoja aktiviteetteja lasten kesäleirille

Lasten kesäleiritoiminnan tulee olla hauskaa ja rakentavaa, ja siinä tulee olla asianmukaiset turvavarusteet.
Hauskoja aktiviteetteja lasten kesäleirille
Andrés Felipe Cardona Lenis

Kirjoittanut ja tarkastanut liikuntatieteiden kandidaatti Andrés Felipe Cardona Lenis.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Lasten kesäleiritoiminnan tulee keskittyä hauskanpitoon ja oppimiseen. Näin lapset eivät ainoastaan pääse tapaamaan uusia ihmistä, vaan he saavat myös nauttia viihdyttävästä ja opettavaisesta lomasta. Tämän pohjalta esittelemmekin nyt hauskoja aktiviteetteja lasten kesäleirille.

Hauskoja aktiviteetteja lasten kesäleirille

Ennen kuin mietit tekemistä lasten kesäleirille, sinun on huomioitava lasten ikä ja fyysiset piirteet. On myös tärkeä tietää, mitä turvavarusteita missäkin aktiviteetissa tarvitaan.

Vaikka joutenolo ja hauskanpito ovat keskeisiä asioita lomalla, nämä ehdotukset ovat ihanteellista vapaa-ajan toimintaa. Aloitetaan!

1. Joukkuekilpailu

Kilpailut voidaan suunnitella eri tavoin, mutta tässä tapauksessa suosittelemme joukkuekilpailua.

Tätä varten kannattaa perustaa vähintään neljä tukikohtaa tai aluetta eri lajeille ja jakaa lapset joukkueisiin niin, että kaikki pääsevät osallistumaan. Jokainen alue voi keskittyä eri lajiin: juoksu, hyppy, heitto ja viimeisenä esineen kuljettaminen joukkueena.

2. Ratsastus

Ratsastus on hyvä tilaisuus päästä lähelle luontoa. Tällaisessa toiminnassa lapset saavat tutustua lähemmin siihen, millaista on olla eläimen kyydissä, ja kulkea leirin ympärillä olevia polkuja, jotka ovat liian kaukana kuljettavaksi jalan.

Lisäksi ratsastus on mahdollisuus kohdata aiheeseen liittyviä pelkoja. Monet lapset pelkäävät hevosia, etenkin niiden selkään nousemista, mutta kesäleirillä tätä aihetta on hyvä käsitellä.

Ratsastus on hyvä aktiviteetti lasten kesäleirillä.
Ratsastus on rentouttavaa ja hauskaa toimintaa. Ratsastamalla pääsee paikkoihin, jotka ovat liian kaukana kuljettavaksi jalan ja joihin ei pääse autolla.

3. Lipunryöstö

Lipunryöstö on hauska aktiviteetti, joka vaatii hyvää strategiaa. Jaa lapset kahteen isoon joukkueeseen ja pidä koko kenttä käytössä.

Joukkueiden tulee valita johtaja ja nimittää hänet kapteeniksi. Johtaja on vastuussa strategiasta ja päättää, kuinka moni joukkueesta hyökkää ja kuinka moni puolustaa.

Lipunryöstön ideana on pelin nimen mukaisesti ryöstää toisen joukkueen lippu (liput sijaitsevat joukkueiden jäsenten suojelemalla alueella). Joukkue, jolla on lopuksi molemmat liput, voittaa.

4. Aarteenmetsästys

Aarteenmetsästyksen tarkoituksena ei ole ainoastaan olla hauskaa, vaan kesäleirillä pyritään vahvistamaan myös lasten analyyttisiä ja päättelykykyjä.

Anna joillekin lapsille tehtäväksi piilottaa esine ja jaa piilopaikkaan liittyviä vihjeitä ympäri pelialuetta.

Kun peliareena on valmis, muut lapset alkavat etsiä esinettä matkan varrella löytämiensä vihjeiden avulla. Se, joka löytää “aarteen” ensimmäisenä, voittaa.

5. Ympäristökasvatus

Vaikka keskustelut eivät ole kesäleirin hauskinta antia, lapsille kannattaa puhua ympäristönhoitoon ja ilmastonmuutokseen liittyvistä aiheista. Tämä ongelma koskettaa kaikkia maapallon asukkaita, myös lapsia. Lapsiin onkin hyvä juurruttaa vastuuta vesistöistä huolehtimiseen, kierrätykseen ja jätteiden lajitteluun liittyen.

Yksi tapa osallistua tähän aktiivisesti on keräily. Lapset on jaettava useisiin ryhmiin, ja jokaisen ryhmän on etsittävä luonnosta eri materiaaleja, esimerkiksi muovia, pahvia tai paperia.

6. Kiipeily

Kiipeily on yksi hauskimmista aktiviteeteista lasten kesäleirillä. Se ei ole ainoastaan kivaa, vaan se kehittää myös tärkeitä fyysisiä taitoja, kuten voimaa ja ketteryyttä.

Lisäksi se tarjoaa tilaisuuden kohdata oma korkean paikan kammo. Varo kuitenkin pakottamasta lapsia kiipeämään vastoin tahtoaan.

7. Urheiluturnaukset

Kesäleireillä on yleensä paljon urheilusta kiinnostuneita lapsia. Sinun kannattaakin miettiä, mitkä ovat suosituimpia lajeja, ja suunnitella sen perusteella urheilukilpailuja.

Pikamestaruuskilpailujen järjestäminen on lapsista yleensä hauskaa. Palkinnot voivat olla kilpailtuun lajiin liittyviä urheiluvälineitä.

Lapset retkellä metsässä.
Retkeily ulkona on yksi kokonaisvaltaisimmista aktiviteeteista kesäleirillä. Siinä päästään paitsi liikkumaan ja käyttämään fyysisiä taitoja, myös tutkimaan ja oppimaan asioita kiehtovasta luonnosta.

8. Vaellus

Yksi ehdoton ja hauska aktiviteetti kesäleirillä on vaellus. Se kannattaa toteuttaa pätevän oppaan sekä leirinvetäjien kanssa.

Muista, että vaellus on arvokas tilaisuus oppia alueen ympäristöstä ja luonnosta.

Kesäleirin aktiviteetit ovat jokaisen vastuulla

Toiminta kesäleirillä on välttämätöntä lapsille ja vanhemmille. Lapset ovat siellä pitämässä hauskaa ja oppimassa, kun taas aikuiset haluavat lastensa olevan turvassa ja saavan asianmukaista ohjausta.

Tavoitteesi vanhempana onkin löytää sopiva paikka, jonne voit jättää lapsesi hoitoon luottavaisin mielin. Jos taas vastaat leiritoiminnasta, sinulla on aivan yhtä suuri vastuu.

Miltä tahansa kannalta katsottuna kesäleiritoiminta on vanhempien, ohjaajien ja lasten itsensä vastuulla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Moreno, N. Et al. (2020). La dimensión positiva de las actividades extraescolares en la niñez y la adolescencia. Aletheia. Revista de Desarrollo Humano, Educativo y Social Contemporáneo. http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2145-03662020000100097
  • Aguilar, C. Et al. (2013). Influencia de un programa de actividad física en niños y adolescentes obesos; evaluación del estrés fisiológico mediante compuestos en la saliva; protocolo de estudio. Nutrición Hospitalaria. https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112013000300023

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.