Askartelutöitä kertakäyttölautasista
 

Askartelutöitä kertakäyttölautasista

Kanoja, meduusoja, kelloja, naamareita ja käsintehtyjä pelejä. Jos haluat tietää, kuinka kaikki nämä askartelutyöt tehdään kertakäyttölautasista, jatka lukemista.
Askartelutöitä kertakäyttölautasista
Marcela Alejandra Caffulli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lastenlääkäri Marcela Alejandra Caffulli.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Jos olet innokas askartelemaan ja haluat lisäksi opettaa lapsillesi kierrätyksen arvon, olet tullut oikeaan paikkaan. Tässä artikkelissa esittelemme muutamia omaperäisiä askartelutöitä kertakäyttölautasista.

Kaikki nämä vaihtoehdot sopivat moneen tarkoitukseen: kodin sisustamiseen, pienten lasten kädentaitojen kehittämiseen, ekologisuuden opettamiseen ja laatuajan viettämiseen perheen kanssa. Oletko valmis? Sitten vain töihin!

Ympäristöystävällisten askartelutöiden hyödyt

Askartelu voi olla täydellistä ajanvietettä tylsyyden hetkinä, mutta ei vain tällöin. Todellisuudessa se tarjoaa lapsille monia hyötyjä, kuten kehittää luovuutta ja mielikuvitusta.

Mutta jos puhumme lisäksi sellaisista askartelutöistä, jotka opettavat lapsia kunnioittamaan ympäristöä, vielä parempi.

Askartelun kautta lapset tutustuvat esineiden ja eri materiaalien ominaisuuksiin. Antamalla niille vielä uuden käyttötarkoituksen hyödyllisinä esineinä (kuten leluina), lapset saavat käsityksen kierrätyksestä, oppivat kekseliäisyyttä ja kehittävät abstraktia ajattelua.

Askartelutöitä kertakäyttölautasista lapsille

Jos haluat lapsesi kehittävän kaikkia yllä kuvattuja taitoja, pane merkille seuraavat ehdotukset.

Kertakäyttökupit, -lautaset, -haarukat ja -veitset käyvät hyvin askarteluun.
Jos olet käyttänyt kertakäyttöastioita juhlissa, älä heitä niitä pois! Hyödynnä niitä ja anna lapsillesi uutta materiaalia erittäin omaperäisten askartelutöiden tekemiseen.

1. Kanat

Näyttää siltä, että kotiisi on hiipinyt kauniita kanoja! Tuo niihin eloa käytetyillä pahvilautasilla.

Välineet

Ohjeet

 • Askartele oma kanala taittamalla lautanen puoliksi kanan vartaloksi.
 • Leikkaa sitten töyhtö punaisesta huovasta ja nokka keltaisesta huovasta.
 • Kiinnitä irtosilmät liimalla, ja valmista tuli!

2. Kotitekoisia meren meduusoja

Tuoko mikään paremmin mieleen kesän merenrannalla kuin meduusat? Jos olet samaa mieltä, kehotamme askartelemaan kauniita meduusoja kertakäyttölautasista ja muutamasta kangaspalasta.

Ne on hyvin helppo tehdä. Käännä vain lautaset ylösalaisin ja liimaa kankaat yhteen liimalla. Kiinnitä sitten irtosilmät ja ripusta meduusat narulla lastenhuoneen seinille koristeeksi. Ne näyttävät upeilta!

3. Kello kellonaikojen opettamiseksi

Opettelevatko lapsesi kellonaikoja? No, tämä kello on täydellinen keino testata tätä taitoa.

  • Piirrä ensin risti jakamaan seuraavat kellonajat: tasatunti, vartin yli, puoli tuntia ja varttia vaille.
  • Aseta sitten kaksi pahvisuikaletta (toinen pidempi ja toinen lyhyempi) keskelle paperiliittimellä edustamaan viisareita.
  • Liimaa muistilappuja tuntien mukaisessa järjestyksessä, niin olet valmis aloittamaan oppitunnin.

4. Hauskat naamarit

Kuka tuon naamion takana on? Seuraavaksi suosittelemme askartelemaan erittäin hauskoja naamareita, jotka sopivat ihanteellisesti halloweeniksi tai mihin tahansa muuhun naamiaisjuhlaan.

 • Tarvitset vain kertakäyttölautasia ja lisäksi pillejä kiinnittääksesi ne lopuksi kasvoihin.
 • Koristeluun suosittelemme hakemaan inspiraatiota lapsesi suosikkisupersankarista tai lempieläimestä. Taita lautanen kahtia, niin mielikuvitus lähtee laukkaamaan.

5. Askartelutöitä kertakäyttölautasista: darts

Mikäpä voittaisi pelin, jonka parissa perhe ja ystävät voivat pitää hauskaa yhdessä ulkona. Jos se on kaiken lisäksi valmistettu kierrätysmateriaaleista, se näyttää vieläkin paremmalta.

 • Pelasta tyhjä talouspaperirulla ja niin monta lautasta kuin haluat tauluja.
 • Kun olet leikannut lautasten keskustan irti, maalaa ne temperalla ja haasta muut nähdäksesi, kenen sihti on tarkin!
Kertakäyttölautaset ja -kupit.
Pahvilautasia ja -kuppeja voidaan käyttää uudelleen askarteluun. Lisäksi ne juurruttavat lapsiin kolmen kohdan säännön: vähennä, käytä uudelleen ja kierrätä.

6. Kirjainruletti

Vietä viihdyttävä iltapäivä opetellen uusia sanoja tai vieraita kieliä. Tee tämä askartelutyö lastesi kanssa jo pienestä pitäen, koska, kuten Salamancan yliopistossa tehty tutkimus vahvistaa, on olemassa kriittinen ajanjakso, jolloin vanhempien tulisi edistää toisen kielen oppimista lapsilla.

Välineet

 • Kertakäyttölautanen
 • Lappuja aakkosilla
 • Sakset
 • Liimaa
 • Vanha hyrrä
 • Kartonkia tai kolmionmuotoinen tarra

Ohjeet

 • Liimaa kartonkipala tai kolmionmuotoinen tarra hyrrän päälle.
 • Tee sitten pieni reikä lautasen keskelle hyrrää varten.
 • Laita aakkosten kirjaimet lautasen ympärille.
 • Peli voi alkaa!

Jokainen pelaaja pyörittää vuorollaan rulettipyörää. Kun hyrrä pysähtyy jonkin kirjaimen kohdalle, pelaajalla on minuutti aikaa sanoa mahdollisimman monta tällä kirjaimella alkavaa sanaa.

Pidä huolta luontoäidistä näillä askartelutöillä

Toivottavasti sinua kiehtoivat nämä askartelutyöt, jotka viihdyttävät ja opettavat kunnioittamaan ympäristöä. Ne ovat kiistatta erinomainen keino juurruttaa arvoja ja viettää aikaa lasten kanssa kotona. Lisäksi ne ovat erittäin monipuolisia ja niitä voidaan käyttää mihin tahansa vuoden- ja kellonaikaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.