Askarteluideoita 5-7-vuotiaille - Äitiyden Ihme
 

Askarteluideoita 5-7-vuotiaille

Askarteleminen on loistava tapa kehittää lapsen uteliaisuutta ja luovuutta. Oletko jo kokeillut lapsesi kanssa tässä artikkelissa jakamiamme askarteluvinkkejä?
Askarteluideoita 5-7-vuotiaille
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 18 helmikuuta, 2021

5-7-vuotiaat lapset ovat jo usein varhaiskasvatuksen piirissä, esikoulussa tai koulussa. Tämän ikäisen lapsen motoriset taidot ovat jo ehtineet kehittyä jossain määrin, mutta niitä voidaan harjoittaa lisää esimerkiksi askartelun avulla. Askarteleminen on kaiken lisäksi hauskaa ja voi olla hyödyksi lapsen oppimisen kannalta. Seuraavaksi jaamme muutamia askarteluideoita, jotka on suunniteltu kehittämään lapsen kädentaitoja.

Askarteluideoita 5-7-vuotiaille

Kartonkieläimet

Tämä hauska askartelu pitää lapsesi mielenkiinnon yllä. Se auttaa kehittämään lapsen koordinaatiota, kärsivällisyyttä sekä tietoutta eri eläimistä. Tarvitset sakset, liimaa, erivärisiä kartonkeja sekä mustan tussin. Piirrä jokainen eläimen muoto kahteen kertaan ja leikkaa ne irti kartongista. Piirrä sitten toiselle kartongille eläinten kehonosat, kuten tassut ja silmät sekä muita koristeita eri väreillä, leikkaa lopuksi irti kartongista. Liimaa leikatut koristeet ja kehonosat eläimeen – valmista!

Oman perheen sukupuu

Tämä on loistava ikävaihe opettaa lapselle, kuinka tehdä sukupuu omasta perheestä. Tämä auttaa lasta ymmärtämään suhteita eri sukulaisten välillä. Sukupuun tekemiseen tarvitset värillisiä kortteja sekä kuvia perheenjäsenistä ja sukulaisista. Piirrä ruskealle kortille puun runko ja oksat. Piirrä sitten vihreälle kortille puun lehtiä, jotka voivat olla esimerkiksi pilven muotoisia. Tee niin monta puun lehteä kuin on perheenjäseniäkin.

Askarteluideoita 5-7-vuotiaille

Lentokone paperirullista

Paperirullista voi tehdä omaperäisiä lentokoneita, tarvitset vain aikaa ja luovuutta. Lisäksi tarvitset sakset, liimaa, kynän, tussin, siveltimen, maalia ja kaksi paperirullaa. Leikkaa yksi rullista pituussuunnassa ja sitten puoliksi, jolloin saat kaksi osaa. Piirrä sitten kahteen osaan – toiseen rullan kokoiseen ja toiseen puoliksi leikattuun – pyöristetyt kärjet ja maalaa ne. Leikkaa sitten kokonaisen rullan sivuille kaksi viiltoa – yksi ylös ja yksi alas – ja liitä niihin leikatut palat liimaamalla. Koristele lentokone lopuksi tarroilla.

2 askarteluvinkkiä 6-vuotiaille

Tässä iässä lapsi opettelee jo lukemaan ja kirjoittamaan, ja hän voi askarrella hieman vaativampia projekteja.

Kierrätetty kehys

Jokainen perhe tarvitsee perhekuvilleen kehykset. Tarvitset käytettyä paperia, nappeja, sakset, kangasta, tehosekoittimen, liimaa, kynän, kaksipuolista teippiä, leikkurin ja pahvikannen. Leikkaa paperi pienempiin paloihin ja laita ne tehosekoittimeen, jonne lisäät vettä ja valkoista liimaa, ja sekoita kunnes se on massamaista. Levitä massa tämän jälkeen imukykyiselle kankaalle, joka imee ylimääräisen nesteen. Anna kuivua useiden päivien ajan.

Kun massa on kuivunut, liimaa se pahvikanteen valkoisella liimalla ja leikkaa kannen alapuolelta leikkurilla sen kokoinen aukko kun valokuvasi on. Liimaa kanteen kaksipuolista teippiä, johon kiinnität valokuvasi. Kehyksen voi koristella käyttäen nappeja ja kankaan paloja.

Muistipeli

Tämä hauska peli auttaa parantamaan lapsen tarkkaavaisuutta ja keskittymiskykyä sekä kehittämään muistia. Muistipelin pelaaminen on hauskaa ajanvietettä perheen kesken. Muistipelin tekemistä varten tarvitset 16 samanlaista korkkia, tussin, sakset, valkoista liimaa, kartonkia ja maalia. Maalaa korkit mieluisalla värillä. Korkkia apuna käyttäen, piirrä kartongille ympyröitä ja niihin erilaisia piirroksia ja jokaiselle piirrokselle parit. Leikkaa ympyrät kartongista ja liimaa ne korkkien sisäpuolelle. Nyt muistipeli on valmis pelattavaksi!

Askarteluideoita 5-7-vuotiaille

Askarteluidea 7-vuotiaille

Tämän ikäiselle lapselle on jo haastavampaa keksiä askarteluprojekteja, sillä hän kaipaa uusia kokemuksia ja aktiviteetteja.

Huovasta tehty pussukka

Voitte yhdessä lapsesi kanssa suunnitella oman pussukan, jossa lapsi voi viedä kynänsä kouluun. Pussukan valmistamista varten tarvitset huopaa, napin, narua, viivoittimen, kynän, värikkäitä tusseja, sakset ja leikkurin. Leikkaa huovasta 30×20 cm palan. Merkkaa huopaan viivoitinta apuna käyttäen 1,5 cm viivan 0,5 cm välein. Leikkaa merkkien kohdalta leikkurilla. Tee sitten neljä riviä viiltoja kankaan palaan. Laita nappiin lanka tai naru, tee solmu ja pieni reikä kankaan kulmaan, johon narun voi laittaa kiinni. Laita sitten kynät niille tarkoitetuille paikoilleen ja solmi pussukka kiinni.

Jokaisella lapsella on luontainen luova kapasiteetti. Taiteiden ja askartelujen tarkoitus on se, että lapsi saa tutkia omaa luovuuttaan sekä kehittää samalla omia taitojaan. Askartelemalla lapsi pysyy keskittyneenä ja tarkkaavaisena, sekä se edistää hänen kokonaisvaltaista hyvinvointiaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.