Parhaat lelut vastasyntyneelle
Parhaat lelut vastasyntyneelle ovat vauvan ikään nähden sopivia ja kiinnittävät lapsen huomion. On normaalia, että perhe ja ystävät haluavat antaa vastasyntyneelle lahjoja. Tässä artikkelissa jaamme muutamia lahjavinkkejä.
Valitaksesi parhaat lelut vastasyntyneelle, on otettava huomioon muutama asia. On esimerkiksi tiedettävä, mitä vauva ymmärtää ja haluaa ensimmäisten elinkuukausiensa aikana.
On tärkeä muistaa, että vastasyntynyt ei vielä täysin hallitse hienomotorisia taitojaan. Tämä tarkoittaa, että lapsi tarttuu tavaroihin käyttäen koko kämmentään.
Toiseksi, vastasyntyneen lelujen on hyvä olla värikkäitä ja ääniä tuottavia. Lelut voivat olla esimerkiksi heliseviä tai niistä voi kuulua miellyttävää musiikkia.
Parhaat lelut vastasyntyneelle
Miten vastasyntynyt ymmärtää maailman? Vaikka vastasyntyneet oppivat aistiensa kautta, heillä ei ole vielä täysin selkeää kuvaa siitä, mitä he näkevät ympärillään. Siksi heitä kiinnostavat vain alle metrin etäisyydellä olevat asiat ja esineet.
Vauvat huomaavat parhaiten kirkkaan ja räikeän väriset lelut, ja he rakastavat pehmeitä ääniä sekä kevyttä ja kaunista musiikkia.
1. Aisteja kehittävät lelut
Tiettyjä leluja kutsutaan aisteja kehittäviksi, koska vastasyntynyt voi kokea ne kaikkien viiden aistinsa kautta. Yleensä nämä lelut tärisevät tai päästävät ääniä koskettaessa. Tämä auttaa lasta ymmärtämään syy-seuraussuhteita, minkä lisäksi hän oppii liikuttamaan esineitä.
2. Kehtomobilet
Mobilet ovat ehdoton pienten lasten lelujen klassikko. Näissä kattoon ripustettavissa esineissä on erilaisia muotoja ja värejä, jotka viihdyttävät vauvaa.
On tärkeää varmistaa, että mobile on asennettu turvallisesti. Noudata siis tuotteen mukana saapuvia ohjeita vaihe vaiheelta.
3. Pehmoeläimet
Vaikka ei olekaan tarpeen täyttää vauvan huonetta pehmoleluilla, on hänellä hyvä olla niitä edes muutama.
Joissain pehmoleluissa on sisäänrakennettu mekanismi erilaisten äänten ja valojen tuottamista varten. Äänet ja valot voi asettaa päälle esimerkiksi illalla nukkumaanmenoaikaan.
Vastasyntyneet eivät vielä täysin hallitse hienomotorisia taitojaan. Tämä tarkoittaa, että lapsi tarttuu tavaroihin käyttäen koko kämmentään.
4. Purulelut ja -renkaat
Vaikka vastasyntynyt ei vielä tarvitse puruleluja pureskeluun, ei mene aikaakaan, että nämä lelut tulevat tarpeeseen. Purulelut ovat hyödyllisiä, kun vauvan ensimmäiset hampaat puhkeavat noin 4-6 kuukauden iässä.
Markkinoilla on monenlaisia puruleluja. Pienet silikoniset purulelut ovat yksinkertaisimpia, kun taas toiset purulelut ovat osa isompaa lelua.
5. Leikkimatto
Kolmen kuukauden iästä lähtien leikkimatosta voi olla paljon iloa vauvalle. Leikkimatot ovat kankaisia tai kumisia mattoja, joissa on paljon kirkkaita värejä. Maton päällä on lelukaari, josta roikkuu erilaisia esineitä.
Leikkimaton ideana on, että vauva saa katsella ja tarttua roikkuviin leluihin, mikä kehittää lapsen lihaksia ja koordinaatiota.
6. Pehmeät peilit
Näitä peilejä ei voi rikkoa. Päinvastoin, ne ovat pehmeitä ja siten turvallisia vastasyntyneille.
Ennen kolmen kuukauden ikää vauvoista on kiehtovaa nähdä kuva peilissä. Myöhemmin lapsi oivaltaa kyseessä olevan hänen oma kuvansa. Onkin yleistä nähdä vauvan hymyilevän pehmeä peili kädessään.
7. Helistimet
Jokaisella vastasyntyneellä tulisi olla vähintään yksi helistin. Helistimet opettavat lapselle syy-seuraussuhteita ja auttavat kehittämään vauvan motorisia taitoja. Lelun pehmeä helinä, värit ja erilaiset materiaalit saavat vastasyntyneen onnellisiksi.
8. Pehmeät kirjat
Kirjat voivat olla kankaisia tai muovisia. Nämä vastasyntyneille tarkoitetut lelut auttavat vauvaa tutustumaan lukemisen maailmaan elämänsä ensimmäisten kuukausien aikana. Vanhemmat voivat katsella yhdessä lapsensa kanssa kirjaa ja sen kuvia.
Vastasyntyneelle maailma on valtava paikka täynnä tutkittavia ja kokeiltavia asioita. Parhaat lelut vastasyntyneelle ovat sellaisia, jotka kehittävät vauvan aisteja turvallisesti.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- González Romero, V. J., & Vélez Zambrano, J. L. (2015). La estimulación temprana y su incidencia en el desarrollo de las habilidades y destrezas en los niños y niñas de 0 meses a 3 años de edad en el CIBV Dios da para todos (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad de Filosofía, Letras y Ciencias de la Educación). http://repositorio.ug.edu.ec/bitstream/redug/25488/1/BFILO-PD-EP%201-9-034.pdf
- Miño, E. R. R., Cevallos, S. D. P., González, G. L. L., & Villacis, C. M. V. (2019). Estimulación temprana sinónimo de un mejor desarrollo infantil. RECIAMUC, 3(1), 164-180. https://reciamuc.com/index.php/RECIAMUC/article/view/228/246