Faktat vastasyntyneestä - 6 yllättävää esimerkkiä - Äitiyden ihme
 

Yllättävät faktat vastasyntyneestä - 6 esimerkkiä

Yllättävät faktat vastasyntyneestä - 6 esimerkkiä
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

On olemassa tiettyjä faktoja, jotka meidän kaikkien olisi hyvä tietää vastasyntyneistä vauvoista. Osa näistä on sellaisia, joita kukaan ei mainitse sanallakaan raskautesi aikana, mutta jotka tulet huomaamaan melko pian vauvasi syntymän jälkeen. Oman lapsen sylissä pitely hänen syntymänsä jälkeen on yksi parhaista tunteista, joita on mahdollista kokea. Mutta tähän herkkään hetkeen saattaa liittyä myös muutamia yllätyksiä. Lue siis alta listaamamme faktat vastasyntyneestä, jotta tiedät, mitä odottaa saadessasi lapsesi käsivarsillesi ensimmäisen kerran.

Faktat vastasyntyneestä –
6 yllättävää asiaa

Vauvan ulkonäkö saattaa yllättää

Etenkin vauvasi pää saattaa olla eri näköinen kuin millaiseksi olit sen kuvitellut. Olet saattanut kuvitella vauvallesi esimerkiksi täysin pyöreän pään. Todellisuudessa se, että vauvasi on täytynyt mahtua synnytyskanavan läpi päätyäkseen syleilyysi, aiheuttaa sen, että lapsen vielä kovin pehmeät kallon luut muokkautuvat hieman synnytyksen aikana.

Älä siis ole huolissasi, jos vauvallasi näyttää olevan syntyessään hieman kananmunan muotoa muistuttava pää. Tämä on ainoastaan tilapäistä, ja pään muoto muuttuu pyöreämmäksi muutamassa päivässä.

Vauvat eivät hymyile ennen kuuden viikon ikää

Vanhempana saattaa tuntua välillä turhauttavalta valvoa ja palvoa vauvaansa yötä päivää, ilman, että saa edes hymyä kiitokseksi.

Tällöin täytyy muistaa, että vauvat eivät itse asiassa hymyile lainkaan ennen kuuden viikon ikää. Muista, että nämä vauvasi ensimmäiset elinviikot ovat hetkiä, jolloin lapsesi tarvitsee sinulta eniten rakkaudenosoituksia, yleensä vuorokauden ympäri.

Ponnistelusi eivät mene hukkaan, sillä sinun ja lapsesi välille kehittyy ainutlaatuinen side näiden viikkojen aikana. Pian vauvasi ei muuta tahdokaan, kuin olla sinun ja isänsä lähettyvillä kaikkina mahdollisina hetkinä.

Vauvasi täytettyä kuusi viikkoa, voit odottaa ensimmäisen hymyn muodostumista hänen pienille kasvoilleen!

Yllättävät faktat vastasyntyneestä

Ole varovainen napanuoran kanssa

Ole varovainen käsitellessäsi napanuoraa, etenkin kylvettäessäsi vauvaa. Älä koskaan revi napanuoraa väkisin irti, sillä siitä voi aiheutua lapselle paljon kipua ja muita vakavia terveyshaittoja, kuten esimerkiksi tyrä.

Kun kylvetät vauvaasi, vältä napanuoran alueen kastumista. Tästä syystä kylpysienten käyttäminen onkin kätevä ja helppo tapa pestä vastasyntynyt. Jos napanuora kastuu, kuivaa se hellästi pyyhkeellä. Älä ole huolissasi tämän alueen likaantumisesta, sillä vastasyntyneiden napanuora ei likaannu.

Napanuoran irtoamiseen kuluu yleensä noin kaksi viikkoa. Odottele siis rauhassa ja anna napanuoran irrota itsestään, kun on sen aika.

Ole erityisen varovainen vauvan pään kanssa

Vauvan pään pehmeät alueet ovat nimeltään aukileita. Syntyessään vauvalla on yleensä päässään luutumattomia kohtia, jotka mahdollistavat aivojen nopean kasvun lapsen ensimmäisen elinvuoden aikana sekä luiden liikkumisen synnytyksen hetkellä, jotta vauvan pää mahtuu laskeutumaan kapeasta synnytyskanavasta.

Pidä tämä siis mielessäsi silloin, kun nostat, puet tai käsittelet muuten vastasyntynyttä lastasi. Voit hellästi silitellä tai kammata vauvasi päätä, mutta ole varuillasi, sillä tämä osa lapsestasi on vielä hyvin herkkä. Lapsen ensimmäisten kahden elinvuoden aikana hänen kallonsa vahvistuu ja kasvaa normaaliksi.

Vauvasi kertoo tuntiessaan olonsa täydeksi

Vauvasi kertoo sinulle kyllä, milloin hän haluaa syödä. Tyypillisesti vauvat haluavat syödä useammin ja säännöllisemmin, kun heitä rintaruokitaan. Kun vauvalle syötetään äidinmaidonkorviketta, voi olla vaikeampi arvioida, milloin lapsi on saanut tarpeekseen syömisestä, ja saako hän riittävästi ravintoa.

Kun lapsi on täynnä ja valmis lopettamaan syömisen, mutta yrität itse jatkaa syöttämistä, vauva saattaa alkaa käyttäytyä kärttyisesti. On tärkeää oppia ymmärtämään vauvan elekieltä tietääkseen, milloin lasta tulee ruokkia. Vauva viestii omalla tavallaan olevansa kylläinen tai nälkäinen.

Vauvoilla on kuiva iho

Heti syntymän jälkeen vauvoilla on usein täysin sileä ja silkkinen iho. Tämä kuitenkin muuttuu nopeasti, ja vauvan iho muuttuu kuivemmaksi ja karheammaksi.

Siksi onkin tärkeää muistaa levittää vastasyntyneen vauvan herkälle iholle säännöllisesti kosteusvoidetta. Vauvoille suositellaan käytettävän herkälle iholle parhaiten sopivia hypoallergeenisia voiteita.

Tulet myös pian huomaamaan, että vauvasi itkee, ja paljon! Tämä johtuu siitä yksinkertaisesta syystä, että se on lapsen ainoa keino kommunikoida kanssasi. Vauvasi tulee huomiosi lisäksi tarvitsemaan myös paljon unta sekä kaipaamaan jatkuvasti hellyyttä ja rakkaudenosoituksia.

Mutta älä huolehdi, vaan päinvastoin nauti ajastasi vastasyntyneen lapsesi kanssa. Tulet huomaamaan, että tämä vaihe on ohi nopeammin kuin ehdit huomatakaan, ja myöhemmin tulet kaipaamaan yhteisiä hetkiä vauvasi kanssa.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.