Vinkkejä lapsen vaatteiden valintaan - Äitiyden ihme
 

Vinkkejä lapsen vaatteiden valintaan

Vinkkejä lapsen vaatteiden valintaan

Viimeisin päivitys: 18 toukokuuta, 2020

Lapsen vaatteiden valitseminen voi olla vaikeampaa kuin kuvittelitkaan. Tämä pitää paikkansa etenkin ensimmäisen lapsen syntymän jälkeen. Jokainen vanhempi haluaa lapsensa tuntevan olonsa mukavaksi ja pystyvän liikkumaan vaivattomasti vaatteista huolimatta. Toisaalta toivomme usein myös, että vaatteet olisivat siistit ja huolitellut, mikä tuntuu toisinaan mahdottomalta tehtävältä etenkin taaperon ja päiväkoti-ikäisen lapsen kohdalla. Tänään annamme vanhemmille muutamia hyviä vinkkejä lapsen vaatteiden valintaan.

Jopa murrosiän aikana lapsen vaatteiden ja kenkien täytyy täyttää muitakin kriteereitä kuin kaunis ulkonäkö. Se ei tarkoita kuitenkaan, etteikö meidän tulisi jotenkin panostaa myös siihen, että lapsemme näyttää hyvältä, ja siistiltä tai että meidän tulisi mitenkään tukea tai suosia sottaista tyyliä.

Meidän tulee myös tarjota lapsellemme mahdollisuus kertoa oma mielipiteensä siitä, mitä he haluavat pukea päälleen. Vanhempina meidän tulee ymmärtää, että kun on kyse lapsista, mukavuus ja käytännöllisyys tulevat ensin. Ei ole järkeä yrittää ylläpitää virheetöntä mielikuvaa ja putipuhdasta ulkonäköä, jos se tarkoittaa ettei lapsesi voi pitää hauskaa ja olla sitä mitä hän on – lapsi. Tässä asiassa moni meistä syyllistyy laittamaan oman turhamaisuutemme lapsemme tarpeiden edelle.

Vinkkejä lapsen vaatteiden valintaan

Käytännöllisyys

Vaatteiden käytännöllisyydellä keskitytään siihen, että lapset pystyvät liikkumaan ympäriinsä vapaasti. On tärkeää, että lapsesi vaatteet on helppo pukea päälle, ne ovat joustavat, ja niissä on kuminauhakiinnitykset. Pysyttele kaukana tiukoista vöistä ja sen sellaisista, sillä ne voivat aiheuttaa pienokaisellesi vahinkoa.

Alla luettelemme lastenvaatteiden valinnassa käytettävät kultaiset säännöt:

  • Mukavuus ennen kaikkea. Hankkiudu eroon kaikista sellaisista vaatekappaleista, jotka eivät istu hyvin lapsellesi, tai tekevät tämän olon epämukavaksi. Jos vaate on liian pieni, lahjoita se vaikka eteenpäin jollekin toiselle äidille. Jos vaate on liian suuri, voit odottaa, kunnes lapsesi kasvaa sopiviin mittoihin ja ottaa vaatekappaleen käyttöön myöhemmin.
  • Vältä kankaita, jotka eivät hengitä. Kankaat, kuten keinonahka, tylli, ja muut keinotekoiset kuidut eivät salli lapsesi ihon hengittää.
  • Yritä pitää jonkinlainen ero arkivaatteiden ja juhlavaatteiden välillä. Tämä helpottaa sinua yhdistämään molempia. Ja, kun lapsesi osaa jo pukeutua itsenäisesti, tämä tekee asioista huomattavasti helpompaa.
  • Kun on kyse jalkineista, on äärimmäisen tärkeää, että lapsesi kengät sopivat hänen jalkoihin. Sopivat jalkineet auttavat lapsen jalkoja kehittymään ilman epämuodostumia, sekä auttavat pienokaistasi kävelemään kunnolla
  • Varmista, että valitset lapsesi vaatteet ilmastoon sopiviksi. Tämä on hyvin tärkeää ottaa huomioon. Lapsemme eivät voi kulkea koko vuotta kesävaatteissa, jos asumme maassa, jossa on neljä vuodenaikaa ja vaihtelevat kelit. Jos taas asut paikassa, jossa on kovin kuivaa tai kosteaa, sinun tulee ottaa nämä asiat huomioon valitessasi lapsesi vaatetusta.
  • Älä liioittele asusteiden kanssa. Ne eivät ole ainoastaan epämukavia, mutta ne rikkoutuvat helposti ja voivat olla jopa vaarallisia, silloin kun kyse on pienistä lapsista. On tärkeää ottaa nämä tekijät huomioon, ja käyttää maalaisjärkeä kun valitset asusteita lapsellesi.

Oikeat värit

Sosiaalisista normeista huolimatta, ei ole olemassa “oikeita” värejä erikseen pojille ja tytöille. Vanhemmilla on vapaus valita minkä värisiin vaatteisiin he haluavat pukea lapsensa, sillä lapsen vaatteiden väri ei määrittele hänen sukupuoltaan millään lailla.

Sinun poikasi voi yhtä hyvin pitää vaaleanpunaisesta väristä, ja tyttäresi sinisestä. Jos he pitävät violetista, vihreästä tai keltaisesta… Kaikki vaihtoehdot ovat yhtä hyviä kuin toinen! Vaatetus on samalla hyvä tapa opettaa lapsille maailmalla vallitsevista normeista sekä siitä, ettei niiden mukana tarvitse kuitenkaan aina kulkea sokeana.

Vinkkejä lapsen vaatteiden valintaan

Avain lasten vaatteiden värien valinnassa on olla luova ja unohtaa sosiaaliset rajoitteet. On olemassa useita eri keinoja yhdistellä värejä. Tulos riippuu siitä, kuinka hyvin osaat leikkiä väreillä, valitessasi lapsesi asua.

Eikä pidä unohtaa väriterapiaa. Pienokaisesi pukeminen tiettyihin väreihin voi lisätä heidän luovuuttaan, parantaa heidän mielialaansa, tai tehdä heistä aktiivisempia.

Sesonkivaatteet ja -kengät

Lasten tulisi käyttää sellaisia vaatteita ja kenkiä, jotka sopivat vuodenaikaan ja vallitsevaan säähän. Mikäli keli on kuuma, sinun ei tule pukea lapsellesi paksuja vaatteita, tai tunkkaisia kenkiä. Ja samoin, sinun ei tulisi pakottaa lastasi pitämään ohuita kankaita tai lyhyitä mekkoja silloin, kun ulkona on kylmä.

Sääolosuhteiden mukaisesti pukeutuminen ei tarkoita pelkästään mukavuutta, mutta kyse on myös terveydestä. Vääränlaiset vaatteet voivat aiheuttaa lapsesi sairastumisen flunssaan, tai ylikuumentumisen. Lisäksi, ne saavat pienokaisesi helposti pahalle tuulelle.

Kylmällä kelillä, varmista, että lapsesi pitää ainoastaan umpinaisia kenkiä. Kuumina kesäpäivinä taas, etsi kaappien syövereistä varvassandaalit, tai kevyet kankaiset tennistossut.
Tärkeintä on asettaa lastemme terveys ja onnellisuus etusijalle ulkonäköön liittyvien seikkojen sijaan. Kun valitsemme lastemme vaatteita, meidän tulee varoa tyrkyttämästä liiaksi omia mieltymyksiämme ja toiveitamme, vaan sen sijaan lastemme vaatteiden tulisi heijastaa sitä, mitä he ovat.

Vaatteiden valitseminen vauvalle

Kun on kyse vauvojen pukemisesta, ohjeet ovat yksityiskohtaisempia. On olemassa lukuisia tekijöitä ja yksityiskohtia, joihin sinun tulee kiinnittää huomiota silloin, kun valitset vaatteita vauvallesi.Alle vuoden ikäisille vauvoille on erittäin tärkeää välttää pukemasta sellaisia vaatteita, joissa on pitkiä remmejä tai naruja. Tämä johtuu siitä, että ne voivat helposti tarttua kiinni muihin tavaroihin ja esineisiin.

Nepparit ja tarranauhat tulee olla helppoja avata ja sulkea, eivätkä ne saa hangata tai nipistellä lapsesi herkkää ihoa mistään kohti. Varmista lisäksi, että ne toimivat oikein, nepparit napsahtavat oikeaoppisesti kiinni, tarranauhat tarttuvat toisiinsa hyvin, ja että kaikki on kiinnitetty hyvin kankaaseen, estääksesi tukehtumisvaaran.

Tavallisia ommeltuja nappeja, sekä vetoketjuja kannattaa vältellä tämän ikäisten vauvojen vaatteissa.

Pienten vauvojen tulisi pitää jaloissa ainoastaan sukkia, tai tossuja. Pienen pienten kenkien pukeminen vastasyntyneellesi voi vaikuttaa houkuttelevalta ajatukselta, mutta muista, että niille ei ole kuitenkaan todellista tarvetta.

Vinkkejä lapsen vaatteiden valintaan

Mitä ikinä puetkaan pikkuisesi jalkoihin, niiden tulisi olla joustavat ja hyvin istuvat. Mitä puolestaan tulee konttaaviin tai jo kävelyä opetteleviin lapsiin, voit vaihtaa tavalliset sukat jarrusukkiin, joiden pehmeä kumipohja auttaa estämään lasta liukastumasta, ja loukkaamasta itseään.

Takkien ja pitkähihaisten tulisi olla löysiä, jotta lapsesi mahtuu liikkumaan vapaasti. Vältä vaatteita, jotka joudut pukemaan vetämällä pienokaisen pään yli, ellei kaula-aukko ole tarpeeksi suuri, jotta lapsen pää mahtuu helposti läpi ja lapsen pukeminen on vaivatonta. Vauvat voivat kokea ahdistusta mikäli puettu vaatekappale jää liian pitkäksi aikaa jumiin kasvojen kohdalle puettaessa.

Voiko lapsi valita omat vaatteensa?

Vastaus on yksiselitteisesti kyllä. On kuitenkin otettava huomioon kaksi tekijää: Lapsen ikä, sekä persoonallisuus. Lapset voivat alkaa valitsemaan omat vaatteensa siinä vaiheessa, kun he osaavat jo järkeillä, sekä erottavat toisistaan värejä, kankaita, ja ovat jo oppineet hieman siitä, mitkä ovat heidän omia mieltymyksiään.

Kun valitset lapsesi vaatteet, sinun tulee aina kuunnella mitä sanottavaa heillä itsellään on asiasta.

Jos teille tulee asiasta erimielisyyksiä, vältä joutumasta riitelyyn. On parempi selittää lapselle, miksi tietys vaatteet tai kengät ovat sopivat juuri kyseiseen tarkoitukseen. Siten, autat lastasi käyttämään logiikkaa sekä kehittämään kriteerejä. Vältä olemasta liian jäykkä ja muista joustaa aina kun mahdollista.

Kun annat lapsellesi mahdollisuuden ilmaista omia mieltymyksiään valitsemalla vaatteensa itse, lisäät hänen omatoimisuuttaan. Se vaikuttaa samalla myös lapsen persoonallisuuden kehittymiseen.

Jos kiellät lapseltasi vaihtoehdon tarjota oma mielipiteensä, rajoitat hänen luovuuttaan ja mahdollisesti jopa vahingoitat lapsen itsetuntoa. Kun otat lapsesi mielipiteet huomioon, luot kunnioittavan ja vastuunkantavan ilmapiirin.

Lapsilla on loppumaton määrä ideoita. Jos annamme heidän käyttää omaa mielikuvitustaan ja luovuuttaan nuoresta iästä lähtien, he kasvavat oppien olemaan pelkäämättä ristiriitoja tulevaisuudessa.

Vanhempina haluamme tietenkin aina vain parasta perheellemme, ja olemme valmiita suojelemaan heitä joutumasta naurunalaisiksi. Kuuntelemalla kuitenkin lapsesi omia mielipiteitä, voit avata mielesi ja hävittää useita ennakkoluuloja.

Muista, että vaikka on olemassa muutamia yleisiä sääntöjä, liittyen siihen kuinka valitset lapsesi vaatteet, meidän tulisi sallia tilaa hauskanpidolle, ja luovuudelle.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.