Näin pidät huolta lastesi suun terveydestä halloweenina
 

Näin pidät huolta lastesi suun terveydestä halloweenina

Halloweenina nautitut makeiset voivat vaikuttaa haitallisesti lasten hampaisiin. Mutta älä huoli; näillä vinkeillä pidät huolta lastesi suusta ja vältät karkinsyönnistä johtuvat ongelmat.
Näin pidät huolta lastesi suun terveydestä halloweenina

Viimeisin päivitys: 09 marraskuuta, 2022

On tullut taas aika viettää halloweenia, erityisesti lasten keskuudessa suosittua juhlaa, johon kuuluu naamiaisasuja, hauskanpitoa ja paljon karkkia. Lapset ovat makeisista tietysti innoissaan, mutta ne ovat myös riski hampaille. Tässä artikkelissa jaamme muutamia vinkkejä, joiden avulla pidät huolta lastesi suun terveydestä halloweenina.

Jotta halloween-herkut eivät vaikuttaisi haitallisesti lasten hampaisiin, vanhempien on ryhdyttävä tiettyihin toimiin. Makeisten vastuullinen kulutus ja äärimmäisen huolellinen suuhygienia ovat strategioita, jotka auttavat vähentämään ongelmia suussa.

Näin pidät huolta lastesi suun terveydestä juhlasta samalla nauttien.

Miten halloween-makeiset vaikuttavat lasten hampaisiin?

Halloweenina syötyjen karkkien ja muiden herkkujen sisältämä runsas sokerimäärä tekee niistä erittäin haitallisia hampaille. Suun bakteerit hyödyntävät sokeria kasvaakseen ja lisääntyäkseen.

Kun bakteerit kertyvät suun pinnoille, ne muodostavat tahmean, värittömän kalvon, jota kutsutaan bakteeriplakiksi. Sokereita metaboloidessaan nämä bakteerit tuottavat happoja, jotka alentavat suun pH:ta, tuhoavat hampaiden kovia kudoksia ja ärsyttävät ikeniä.

Jos näitä jäämiä ei poisteta hammasharjan ja syljen avulla, suun happamuus laskee yhä enemmän, hampaiden mineraalit häviävät ja ilmaantuu reikiä. Tahmeat karkit, joissa on paljon puhdistettua sokeria, tarttuvat kiinni hampaiden pinnoille pitkäksi aikaa, mikä edesauttaa bakteerien toimintaa ja karieksen kehittymistä.

Tyttö syö halloween-karkkeja.

Hampaille haitallisimmat makeiset

Useimmissa kauppojen karkeissa ja muissa herkuissa on runsaasti puhdistettua sokeria. Kuten jo mainittiin, tämä ainesosa edistää haitallisten bakteerien lisääntymistä ja hampaita tuhoavan hapon tuotantoa.

Vaikka kaikki makeiset ovat riski hampaille, tietyt ominaisuudet tekevät joistakin karkeista erityisen haitallisia. Esimerkiksi kovat karamellit ja tikkarit kuluvat hitaasti ja viipyvät suussa pitkään, mikä tekee niistä vahingollisempia.

Tahmeus on yksi karkin haitallisuutta lisäävä tekijä. Tahmeat karamellit jäävät helposti kiinni hampaisiin, mikä vaikeuttaa suun puhdistamista ja edistää hammasvaurioiden ilmaantumista.

Myös happamat makeiset ovat huono vaihtoehto, varsinkin jos ne ovat sokeripäällysteisiä. Ne alentavat suun pH:ta yhä enemmän ja tuhoavat näin hampaita.

Muihinkin elintarvikkeisiin kannattaa kiinnittää huomiota, vaikka sokeria ei niissä olekaan yhtä selvästi kuin karkeissa. Säilöntäaineena tai lisättynä makuaineena käytetty piilosokerikin vahingoittaa hampaita. Sitä on muun muassa perunalastuissa, pitkälle jalostetuissa välipaloissa, leivonnaisissa ja virvoitusjuomissa.

On tärkeää kiinnittää huomiota lapsen nauttimiin makeisiin ja välttää hampaille haitallisimpia. Suklaa ja sokeriton purukumi ovat makeita, mutta vähemmän haitallisia vaihtoehtoja.

Mitä puhtaampaa suklaa on, sen parempi. Se sisältää vähemmän lisättyjä makeutusaineita, mikä suojaa hampaita.

Sokeriton purukumi on yksi parhaista vaihtoehdoista hampaille halloweenina. Se lisää syljeneritystä, auttaa hallitsemaan plakkia ja ehkäisee reikiintymistä.

Suklaa on hampaille parempi vaihtoehto kuin sitkeät ja kovat karkit.

Vinkkejä hampaiden hoitoon halloweenina

Vaikka karkinsyönnin lopettaminen olisi paras ratkaisu lasten hampaiden kannalta, halloween ei tuntuisi enää samalta. Sinun ei tarvitse olla ilonpilaaja ja viedä lapsilta karkkia, vaan hyödynnä sen sijaan seuraavia strategioita suuongelmien välttämiseksi.

Vastuullinen karkinsyönti ja hyvä hammashygienia auttavat vähentämään suusairauksien riskiä. Nämä vinkit kannattaa pitää mielessä halloweenina:

  • Luokittele makeiset ja vältä haitallisimpia: Valitse suklaata, sokeritonta purukumia tai nopeasti sulavia karkkeja.
  • Makeiset on hyvä syödä kerralla, ei yhtenään napostellen.
  • Herkut kannattaa tarjota aterioiden päätteeksi, jolloin syljentuotanto on suurempaa. Lisäksi, jos lapsi on syönyt hyvin, hänen ei välttämättä tee niin paljon mieli karkkia.
  • Tarjoa lapselle runsaasti fluoripitoista vettä, kun hän syö herkkujaan. Tämä auttaa huuhtelemaan suuta ja liuottamaan sokeria.
  • Ole erityisen tarkkana hampaiden harjaamisen ja suun puhdistamisen kanssa karkinsyönnin jälkeen. Täydennä suuhygieniaa fluorihammastahnalla ja hammaslangalla.
  • Käytä lapsesi hammastarkastuksessa puolen vuoden välein.
  • Varaa hauskoja ja terveellisempiä vaihtoehtoja halloweenin karkkikierrokselle: Esimerkiksi sokeriton popcorn, pelottavin kuvioin koristellut hedelmät ja kotitekoiset sokerittomat keksit ovat vähemmän haitallisia vaihtoehtoja.

Anna lasten pitää hauskaa ja pidä heistä samalla huolta

Halloweenin saapuminen herättää jännitystä ja odotuksia perheen pienimmissä. Useita päiviä ennen juhlaa he valmistelevat asunsa mennäkseen ulos keppostelemaan ja keräämään karkkia.

Perheet voivat hyödyntää tätä juhlaa opetusmielessä. Se on hyvä tilaisuus valistaa lapsia tiettyjen tuotteiden vastuullisesta kulutuksesta sekä kehosta ja terveydestä huolehtimisen tärkeydestä.

Makeisten syöntiä ei tarvitse kieltää lapsilta kokonaan. Opeta heitä vain nauttimaan juhlasta hammasterveyttä unohtamatta.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.