Opeta lapsi kieltäytymään, jos tuntematon tarjoaa karkkia - Äitiyden Ihme
 

Opeta lapsi kieltäytymään, jos tuntematon tarjoaa karkkia

Tilanteeseen, jossa tuntematon tarjoaa lapselle karkkia, ruokaa tai mitä tahansa muuta, saattaa liittyä monenlaista vaaraa. On tärkeää, että vanhemmat tekevät parhaansa ja pyrkivät saamaan yrittävät lapsen ymmärtämään kieltäytymisen tärkeyden.
Opeta lapsi kieltäytymään, jos tuntematon tarjoaa karkkia
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 16 maaliskuuta, 2020

Vanhempasi tai muut aikuiset todennäköisesti ohjeistivat sinuakin lapsuudessasi siitä, että tulee aina kieltäytyä ja poistua tilanteesta, jos tuntematon tarjoaa karkkia tai muuta ruokaa. Tämän päivän vanhemmat jakavat samaa ohjetta omille lapsilleen. Lapsen voi olla vaikea ymmärtää, miksi häneltä kielletään tällainen asia, joten hänelle tulee selittää, ettei kyse ole vanhempien määräilystä, vaan mahdollisilta riskeiltä suojautumisesta.

Lapsen opettaminen kriittiseksi

Asiasta puhuminen voi tehdä lapsesta ujomman tai pelokkaamman, mutta hänen opettamisensa olemaan valppaana ja arvioimaan tilannetta kunnolla auttaa häntä suojaamaan itseään.

Aivan ensimmäiseksi vanhempien tulee selittää, että lapsen tulisi mennä vain sellaisten aikuisten luokse, jotka ovat tuttuja vanhemmille.

Myöhemmin hänen tulee oppia ymmärtämään, että karkin tai muiden asioiden ottaminen tuntemattomilta voi olla vaarallista. Mitä lapsen sitten tulisi tehdä? Kysyä lupaa vanhemmilta tai muilta luotettavilta aikuisilta ennen kuin hän ottaa vastaan minkään tyyppisen lahjan tuntemattomalta ihmiseltä.

Sen tietäminen, keihin aikuisiin lapsi voi luottaa, on hänelle hyvin tarpeellista. Jos lapsi on yksin ja joku lähestyy häntä, hän osaa tällöin kääntyä jonkun puoleen. Lapselle tulisi aina antaa tiedot siitä, miten tulee toimia itsensä suojaamiseksi.

Kolme avainasiaa tuntemattomilta ruoan ottamiseen

  • Vaaran merkit: Kun tuntematon ihminen tarjoaa ruokaa tai lahjoja, lapsen tulisi oppia näkemään tämä huonona asiana. Vanhempien tarvitsee olla selkeitä ja selittää ne vaarat, jotka tällaiseen tilanteeseen liittyvät.
  • Ruoka vanhempien valvonnassa saatuna: Jos lapsi saa jotakin, hänen tulisi tottua ensin tuomaan kyseinen asia luotettavalle aikuiselle. Vanhemmat tai opettajat voivat sitten antaa tai olla antamatta lupaa syödä saatua ruokaa.
  • Salaiset lahjat eivät koskaan ole hyvä asia: Itse asiassa vastuulliset aikuiset pyyttävät aina ensin vanhemmilta lupaa ennen kuin antavat lapselle jotakin syötävää. Jos näin ei ole, lapsen tulisi osata olla epäilevä.
Opeta lapsi kieltäytymään, jos tuntematon tarjoaa karkkia

Opeta lapselle, miksi tuntemattomilta ruoan vastaanottaminen on riski

On jokaisen vanhemman toive, että lapsi olisi aina turvassa. Joskus kuitenkin vaara voi olla aivan nurkan takana, ja tällöin tulee olla valmistautunut. On tärkeää, että lapsi ymmärtää tämän faktan: pahoja asioita tapahtuu.

Tietyssä ikävaiheessa lapsen on syytä oppia huumeista ja siitä, miten helposti niitä voidaan lisätä ruokaan. Riippuvuudet, hyväksikäyttö ja kidnappaus ovat eräitä esimerkkejä vaarallisista asioista, joista lapselle täytyy puhua.

Jokaisen lapsen tulisi myös tietää, että hänen on kerrottava vanhemmille tai opettajille, jos tämän tyyppinen tilanne on sattunut. Jos lapsi on yksin, hänen tulisi kääntyä poliisin tai jonkun muun suojeluasemassa olevan puoleen.

Mahdolliset riskit

Seuraavat ovat vaarallisimmat asiat, joita tuntemattomalta ruoan ottamisesta voi lapselle seurata:

  • Kidnappaus: Useimmat vanhemmat ymmärtävät tämän vaaran suuruuden. Lapsen tulee myös tietää se, että kidnappaajat voivat käyttää karkkia ja lahjoja houkuttelemisessa.
  • Seksuaalinen hyväksikäyttö: Tällöinkin tekijät voivat käyttää karkkia syöttinä. Karkissa voi olla jonkn tyyppistä huumetta, tai sitten se voi olla yksinkertaisesti väline lapsen luottamuksen saamiseksi.
  • Huumeriippuvuuksien luominen: On ollut monia tapauksia, joissa jengiläiset ovat jakaneet huumeita sisältäviä karkkeja lapsille, jotta nämä tulisivat niistä riippuvaisiksi.

Asiasta puhuminen voi tehdä lapsesta ujomman tai pelokkaamman, mutta hänen opettamisensa olemaan valppaana ja arvioimaan tilannetta kunnolla auttaa häntä suojaamaan itseään.

Huumausaineet karkeissa ja lasten huumeriippuvuuden lisääntyminen

Nykymaailmassa on aiempaa vaarallisempaa, että lapsi ottaa tuntemattomalta karkkia ilman vanhempien lupaa. Esimerkiksi Espanjassa, Nicaraguassa, Meksikossa ja Kolumbiassa on ollut useita tapauksia, joissa on annettu huumeita lapsille.

Mitä tulee huumeiden salakuljetukseen, tiedetään että rikollisjärjestöt voivat käyttää karkkia eri tyyppisillä tavoilla. Ensinnäkin karkki toimii huumeiden salakuljettamiseksi viranomaisten ohitse. Lisäksi sen avulla lisätään riippuvuutta nuorten keskuudessa, ja näin saadaan uusia “asiakkaita”.

Karkin merkin tai pakkauksen koskemattomuuden tarkistaminen ei siis enää riitä. Karkkihuumeet ovat yhä kehittyneempiä, ja ne näyttävät aivan saman tyyppisiltä kuin kaupalliset, normaalit karkit.

Joissakin tapauksissa rikolliset ovat luoneet samanlaisia pakkausmateriaaleja kuin tunnettujen brändien karkeilla.

Opeta lapsi kieltäytymään, jos tuntematon tarjoaa karkkia

Teknologian hyödyntäminen

Viimeisenä tämä neuvo, eli vanhemmat voivat käyttää teknologiaa, internetiä ja muita moderneja keinoja lapsen valppauden lisäämiseksi mahdollisten vaarojen suhteen. On tarjolla monia dokumentteja, lauluja ja ohjelmia, jotka koskevat tätä ongelmaa.

Älä siis epäröi ottaa avuksesi tällaisia materiaaleja ja näyttää niitä lapsillesi. Muista, että kyseessä on aihepiiri, jonka tulisi olla yksi kasvatuksen tärkeimmistä.

Varmista, että lapsesi ymmärtävät tämän: jos tuntematon tarjoaa ruokaa, heidän ei tulisi koskaan ottaa sitä vastaan ruokaa ilman vanhempien lupaa.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.