Aamuja helpottavat rutiinit
Päivän aloittaminen energisesti, mutta myös rauhassa ja kiireettömästi on mahdollista, jos organisoit kaiken ajoissa. Tavoitteena on luoda rutiineja, jotka helpottavat aamuja lastesi kanssa, jotta kaikki sujuisi hyvin vuorokauden ensimmäisinä tunteina. Aamuja helpottavat rutiinit auttavat voittamaan aamun haasteet ja tekemään siitä paitsi tarpeeksi dynaamisen, myös riittävän rauhallisen hetken päivän aloittamiseksi ilman ikäviä yllätyksiä tai riitoja.
Helpommat aamut, tuotteliaammat päivät
“Rutiinin ylläpitäminen tuo lapsille merkittäviä hyötyjä. He saavat käsityksen järjestyksestä ja ajankulusta, ja heidän turvallisuudentunteensa kasvaa, kun ympäristö muuttuu ennakoitavammaksi.”
-@UNICEFargentina-
Aamurutiinit alkavat jo edellisenä iltana. Nukkumaan on hyvä mennä ajoissa, ja kaikki kannattaa laittaa valmiiksi seuraavaa päivää varten sekä aikuisille että lapsille. Tässä ovat aamuja helpottavat rutiinit.
Aikainen ylösnousu
Saadaksesi aikaa itsellesi nouse vähintään puoli tuntia ennen lapsia ja laita itsesi valmiiksi ikään kuin olisit jo lähdössä ulos. Kun lapset heräävät, voit antaa heille täyden huomiosi auttaaksesi heitä heidän aamutoimissaan.
Varaa lisäaikaa varmuuden vuoksi
Vaikka jokainen tietää hyvin koulun ja töiden alkamisajankohdan, määrää tietty heräämisaika, mutta pyri nousemaan ylös muutamaa minuuttia tarvittavaa aiemmin. Tämän pienen lisäajan turvin vältyt kiireeltä, myöhästymiseltä ja stressiltä. Näin vältetään myös riidat, huuto ja itku.
Herätä lapset lempeästi
Kukapa haluaisi herätä huutoon? Jos herätät lapsesi rauhallisesti ja hellästi, he heräävät iloisina ja yhteistyöhaluisina. Tämä asenne voi tehdä eron rauhallisen ja harmonisen aamun ja stressaavan aamun välillä. Jos päivä alkaa huonosti, se todennäköisesti myös jatkuu sellaisena iltaan asti.
Toista samat aamuja helpottavat rutiinit joka päivä
Kun aamutoimilla on tietty järjestys ja ne toistuvat päivittäin, lapset tietävät tarkalleen miten toimia. Myönteistä tässä on se, että se edistää heidän autonomiaansa. Kun rutiineja on toistettu jonkin aikaa, lapset osaavat suorittaa ne yhä paremmin ja kaikki sujuu paljon helpommin.
Määrää aamutoimille kokonaisaika
On tärkeää asettaa aikaraja rutiinin kaikille vaiheille. Esimerkiksi korkeintaan yksi tunti heräämisestä kotoa poistumiseen. Jos tämä ei onnistu, säädä aikataulua, mene nukkumaan aikaisemmin ja nouse ylös aikaisemmin.
Syökää aamiaista yhdessä
Perheen on hyvä varata aikaa yhteiselle aamiaiselle ja keskustella edessä olevasta päivästä. Tämä rupatteluhetki auttaa lapsia organisoimaan päivän kulkua mielessään, ja samalla jaatte mukavan yhteisen hetken perheen kesken.
Jätä laitteet sammuksiin
Eräs yksinkertainen sääntö, joka auttaa perhettä valmistautumaan päivään ilman häiriötekijöitä, on pitää elektroniset laitteet kiinni, kunnes kaikki aamurutiinit on suoritettu. Näitä ovat ylösnousu, peseytyminen, pukeutuminen, aamiaisen syöminen ja tavaroiden laittaminen valmiiksi. Kaikki nämä toimet tulisi asettaa ruutuajan edelle.
Miksi rutiinit ovat tärkeitä lapsille?
Rutiinit ovat lapsille heidän elämänsä suuria tietokoneita, ja tästä varmuudesta syntyy vapaus. Näin kertoi wieniläinen lääkäri ja kouluttaja Rudolph Dreikurs, joka selitti niin ikään, että lasten kykyjen stimuloiminen esimerkillä ja yhteistyöhaluisella käytöksellä on tehokkaampaa kuin rangaistukset ja palkinnot. Tässä yhteydessä rutiinit esitetään mahdollisuutena järjestää lasten päivä. Lisäksi ne auttavat seuraavissa asioissa:
- Tuovat turvallisuudentunnetta: Rutiinit antavat lapsille enemmän määräysvaltaa ympäristöstään ja itsestään, mikä lisää turvallisuudentunnetta heidän ihmissuhteissaan.
- Kannustaa itsenäisyyteen: Kun lasten toimet rutiineissa automatisoituvat, heidän taitonsa kehittyvät ja heistä tulee omatoimisempia ja itsevarmempia.
- Edistää vastuuntuntoa: Organisointi ja tietyn järjestyksen noudattaminen tavoitteen saavuttamiseksi opettaa lapsia noudattamaan aikarajoja ja olemaan vastuuntuntoisia tehtävissään.
Muut aamuja helpottavat rutiinit
Eräät muutkin toimet, jotka voivat olla rutiineja tai eivät, auttavat aamuja ja näin koko loppupäivää sujumaan paremmin.
Hyvä mieliala
Huumorintajua tarvitaan, sillä vaikka miten hyvin aamusi suunnittelisit, ne voivat olla arvaamattomia. Maidon läikkyminen, repusta hajoava vetoketju tai äkillinen sähkökatkos voivat hankaloittaa rutiineja. Jos kuitenkin näytät lapsillesi mallia suhtautumalla kaikkeen hyvällä huumorilla, positiivinen energia seuraa sinua koko loppupäivän.
Säilytä itsehillintä
Tunnin aamurutiiniin mahtuu paljon tunteita, kiirettä ja stressiä. Älä anna tämän vuoristoradan tempaista sinua mukaansa, vaan välitä lapsillesi tyyneyttä, jotta hekin pysyisivät rauhallisina. Itsehillintäsi pitää ilmapiirin rentona ja kaikki tekevät yhteistyötä sovitulla tavalla.
Osoita kunnioitusta ja empatiaa
Jokaisella meistä on hyviä ja huonoja päiviä. Lapsi voi herätä valittaen tai laiskasti ja hakea huomiotasi. Asettaudu hänen asemaansa, halaa häntä, kunnioita hänen tunteitaan ja kannusta häntä myönteisillä sanoilla. Tähän voi käyttää vain muutaman minuutin, ja lapsi tuntee itsensä taas tyytyväiseksi, jolloin hän pääsee yli hankalasta hetkestä ja voi sitten tehdä yhteistyötä aamutoimissa.
Tervehdykset ovat tärkeitä
Vaikka tämä saattaa tuntua itsestäänselvältä, hyvän huomenen toivotus ja suukko ennen kouluun lähtöä ovat tärkeitä rutiineja jokaisessa perheessä. Näistä eleistä välittyvä rakkaus vahvistaa sidettä lapsiin ja saa heidät tuntemaan olonsa turvalliseksi ja onnelliseksi. Nyt kun tiedät useita rutiineja, mitä niistä aiot hyödyntää?
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- La Aportación de Rudolf Dreikurs A La Psicología Adleriana. (s/f). Xdoc.Mx. Recuperado el 2 de octubre de 2022, de https://xdoc.mx/documents/la-aportacion-de-rudolf-dreikurs-a-la-psicologia-adleriana-5ebdb62117b48
- La importancia de las rutinas de la familia. (2020). HealthyChildren.org. Caring for Your School-Age Child: Ages 5 to 12. American Academy of Pediatrics ). Recuperado de: https://www.healthychildren.org/Spanish/family-life/family-dynamics/Paginas/the-importance-of-family-routines.aspx
- UNICEFargentina en Twitter (13 de septiembre de 2021) @UNICEFargentina https://twitter.com/unicefargentina/status/1437404259440541706