Milloin vauvojen lopulliset hiukset kasvavat?
 

Milloin vauvojen lopulliset hiukset kasvavat?

Vauvojen lopulliset hiukset alkavat määrittyä kolme kuukautta syntymän jälkeen. Lue lisää täältä.
Milloin vauvojen lopulliset hiukset kasvavat?
Maria del Carmen Hernandez

Kirjoittanut ja tarkastanut ihotautilääkäri Maria del Carmen Hernandez.

Viimeisin päivitys: 29 tammikuuta, 2023

Vauvojen lopulliset hiukset ilmaantuvat yleensä noin kuuden kuukauden iässä. Hiusten väri ja laatu ovat yksilöllisiä piirteitä, jotka määrittyvät pitkän ja epäsäännöllisen prosessin jälkeen. Jokainen vauva on erilainen ja kehittyy eri tahtia. On kuitenkin joitakin yleisiä kriteerejä, jotka on hyvä pitää mielessä. Jatka lukemista saadaksesi tietää, milloin vauvojen lopulliset hiukset kasvavat.

Erilaiset karvatyypit elämän aikana

Vastasyntyneen vauvan hiusten väri ja määrä riippuvat suurelta osin perintötekijöistä. Myös hormonit vaikuttavat vauvan hiusten määrään.

  • Lanugo: Lanugo on tyypillistä vastasyntyneille, ja se koostuu ohuista karvoista, jotka karisevat pois kohdun sisällä tai ensimmäisinä elinpäivinä. Se toimii ihon pintaa suojaavana kerroksena kehon rasvan puutteen vuoksi. Se ilmaantuu 13. raskausviikolla alkaen päästä ja peittäen koko vartalon.
  • Vellus-karvat: Näitä karvoja esiintyy vartalon alueilla, joilla ei näytä olevan karvoitusta; tosiasiassa siellä on ohuempia ja lyhyempiä karvoja, joissa ei ole ydinkerrosta.
  • Terminaalikarvat: Nämä ovat näkyvimpiä ja tummia karvoja. Kyseessä on lopullinen karva, joka käy läpi syklin eri vaiheet.

Vauvojen lopulliset hiukset: kasvun vaiheet

Yleensä hiusten kasvu alkaa noin 30. raskausviikolla äidin kohdussa, jossa hormonitasot ovat korkeat ja kiihdyttävät kasvua.

Synnytyksen jälkeen hormonitasot kuitenkin laskevat kiihtyvällä tahdilla ja vauvan hiusten kasvu hidastuu. Tämän seurauksena karvat siirtyvät uuteen kasvusykliin, jota edeltää lievä hiustenlähtö.

Journal of Cell Science -lehdessä julkaistun artikkelin mukaan kasvusykli koostuu neljästä erillisestä vaiheesta.

Anageenivaihe

Anageenivaihe on karvojen kasvuvaiheen alku. Se on myös pisin vaihe, joka kestää hiuksilla tyypillisesti 3-5 vuotta.

Vaiheen pituus vaihtelee kuitenkin karvatyypin (esimerkiksi häpykarvat tai kulmakarvat) mukaan. Karvatupista puskee karvoja, jotka jatkavat kasvuaan, kunnes ne päättävät kiertonsa ja putoavat.

Katageenivaihe

Anageenivaiheen lopussa alkaa katageenivaihe, joka kestää yleensä 10 päivää. Karvatupet kutistuvat ja hiusten kasvu hidastuu.

Vaikka karva irtoaa karvatupen alaosasta, se pysyy paikallaan kasvunsa viimeisten päivien ajan. Yleensä vain 5 % hiuksista on katageenivaiheessa.

Telogeenivaihe

Telogeenivaiheelle on ominaista noin kolmen kuukauden lepotila. Tässä vaiheessa karvat eivät kasva eivätkä putoa.

Yleensä noin 15 % hiuksista on tässä vaiheessa.

Eksogeenivaihe

Tämä tunnetaan telogeenivaiheen jatkeena, jossa hiukset irtoavat päänahasta (usein harjauksen ja huuhtelun yhteydessä).

Jokaisella hiussyklin vaiheella on oma aikajanansa, jota ravinto, ikä ja yleinen terveydentila voivat muuttaa.

Saatat olla kiinnostunut tästäkin artikkelista: Mikä vaikuttaa vauvan geeneihin?

Vauvojen lopulliset hiukset kolmen kuukauden jälkeen

Syntymän jälkeen vauvat menettävät lähes kaiken kohdussa suojaksi kehittyneen lanugon. Noin kahden kuukauden kuluessa syntymästä voikin ilmaantua karvattomia alueita, jotka tekevät tilaa vahvemmille karvoille.

Terminaalikarva on lopullinen karva, joka ei muutu eikä karise ajan myötä. Tässä vaiheessa hiusten ominaisuudet alkavat määrittyä: suorat, kiharat, paksut tai ohuet.

Hiusten lopullinen väri

Vauvat eivät ole vielä altistuneet auringonvalolle syntymähetkellä, vaan he ovat pysyneet koko ajan pimeässä. Alkaessaan saada aurinkoa heidän hiustensa väri voikin muuttua.

Tämä sävymuutos on asteittainen prosessi, ja hiusten lopullisen värin määrittyminen kestää kauan. Noin kahden vuoden iässä lapsilla voi jo näkyä hiusten lopullinen väri.

Vauvoilla, joilla on syntyessään vaalea iho, lopullisten hiusten kehittyminen yleensä viivästyy.

Vielä muutamia huomioita vauvojen lopullisista hiuksista

Vauvan hiukset voivat muuttua useita kertoja ajan myötä sekä laadultaan että väriltään. Lisäksi ei ole olemassa tieteellistä näyttöä siitä, että hiusten leikkaaminen lisäisi niiden kasvua ja elinvoimaisuutta.

Vastasyntyneen hiusten leikkaaminen onkin pelkästään henkilökohtainen valinta, koska sille ei ole fysiologisia perusteita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Verhave BL, Nassereddin A, Lappin SL. Embryology, Lanugo. 2021 May 8. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan–. PMID: 30252348. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30252348/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.