Kuinka auttaa jatkuvasti valittavia lapsia
 

Kuinka auttaa jatkuvasti valittavia lapsia

Lapset, jotka valittavat jatkuvasti, tekevät niin manipuloidakseen vanhempiaan. On tärkeää olla antamatta periksi ja osoittaa rakkautta ja kärsivällisyyttä.
Kuinka auttaa jatkuvasti valittavia lapsia
Mara Amor López

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Mara Amor López.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

On normaalia, että lapset valittavat ja protestoivat, kun he eivät ole samaa mieltä jostakin, tuntevat olonsa epämukaviksi tai haluavat ilmaista tyytymättömyytensä jostakin tilanteesta. Vaikka tällainen käytös on normaalia, he saattavat käyttää sitä keinona manipuloida vanhempiaan. Tällöin he valittavat jatkuvasti saadakseen haluamansa. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka auttaa jatkuvasti valittavia lapsia.

Ongelmia syntyy, kun valittaminen on perusteetonta ja protestoimalla pyritään välttämään vastuu tai esittämään uhria aikuisten edessä. Tästä syystä on tärkeää, että tunnemme myötätuntoa lapsiamme kohtaan ja ymmärrämme, että he usein toimivat tällä tavalla, koska eivät osaa toimia toisinkaan. Siksi vanhempien tulisi opettaa lapsilleen muita tapoja hallita heille epämukavia, epämiellyttäviä tai häiritseviä asioita. Tässä artikkelissa annamme neuvoja tätä koskien.

Miksi lapset valittavat?

Yleensä lapset valittavat siksi, että se on heidän tapansa ilmaista asioita, jotka ovat heille epämukavia tai joista he eivät pidä. Lisäksi heidän persoonallisuutensa kehittyy vielä ja he pyrkivät vahvistamaan identiteettiään.

Meidän on varottava, ettei lapsi hyödynnä valittamista ilmaistakseen jotain, mitä hän ei osaa sanoa toisilla sanoilla. Jos lapsi valittaa esimerkiksi sitä, että hänen täytyy mennä tiettyyn paikkaan, meidän on selvitettävä, mikä saa hänen olonsa epämukavaksi siellä.

Kun lapset sitä vastoin valittavat jatkuvasti vain meitä manipuloidakseen, vanhempien on puututtava asiaan ja opetettava heitä ilmaisemaan tunteitaan toisella tavalla.

Tyttö valittaa äidilleen kaupassa.
Kun lapset valittavat tai saavat kiukkukohtauksia, emme saa antaa periksi välttääksemme ikävät hetket. Muuten tällainen käytös lisääntyy.

Mitä voimme tehdä, kun lapset valittavat jatkuvasti manipuloidakseen?

Monet lapset pitävät valittamista resurssina, joka on aina heidän käytettävissään ja jota he hyödyntävätkin päivittäin. Näissä tapauksissa voimme nähdä, että he käyttävät sitä manipuloidakseen meitä, kun siihen liittyy kiukkukohtauksia ja huomionkipeyttä. Tällainen käytös voimistua, jos sitä ei korjata ajoissa.

Monet vanhemmat, kun he joutuvat kohtaamaan tällaisia tilanteita, joita voi tapahtua julkisestikin, antavat periksi välttääkseen tämän epämiellyttävän hetken, mutta tämä vain pahentaa ongelmaa ja tekee siitä kroonisen. Lapsi tietää, että tämä resurssi toimii, ja toistaa sen milloin tahansa saadakseen haluamansa.

Kuinka auttaa jatkuvasti valittavia lapsia

Jos lapsesi valittaa jatkuvasti ilman syytä, tässä on joitain vinkkejä häntä auttaaksesi:

1. Älä anna periksi hänen valitukselleen

Kun lapsi valittaa jatkuvasti, vanhemmilta saattaa loppua kärsivällisyys ja he suostuvat lopulta tämän pyyntöihin vain päästäkseen kuuntelemasta valitusta. Tässä tapauksessa on parasta antaa periksi, mutta puhua lapselle tavalliseen tapaan, käyttäytyä normaalisti ja jatkaa omien puuhien parissa. Kun näet, että lapsi alkaa puhua rauhallisemmin, voit neuvotella ratkaisun.

2. Pysy rauhallisena

Vaikka jotkut lapsen valituksista voivat saada meidät menettämään malttimme, tästä ei ole hyötyä. Lapsi valittaa ja saa kiukkukohtauksia, joihin kuuluu itkua ja huutoa, saadaksesi huomiosi. Tässä tilanteessa sinun tulee välttää katsomasta lasta ja jättää hänet huomiotta. Jos sen sijaan moitit häntä tästä käytöksestä, saat aikaan negatiivista vahvistusta, jolloin lapsi ymmärtää onnistuneensa huomiosi saamisessa.

Sinun onkin pysyttävä rauhallisena ja lujana. Voit esimerkiksi sanoa “älä potki minua, koska satutat minua, en pidä siitä ja se koskee”. Jos ilmaiset vihaa huutamalla, opetat lapsesikin toimimaan näin.

3. Näytä hänelle aina rakkautesi

Kun lapsi valittaa ja saa kiukkukohtauksia jatkuvasti, hän voi aiheuttaa vanhemmilleen epämiellyttäviä tilanteita. Aikuisten tulisi kuitenkin olla lapsen lähellä ja odottaa tämän rauhoittumista. Kun lapsi rauhoittuu, voit halata häntä ja puhua hänelle tapahtuneesta. Sinun täytyy auttaa häntä pukemaan tuntemuksensa sanoiksi ja selittää hänelle, että on olemassa muitakin tapoja ilmaista tuntemuksiaan.

Äiti puhuu kärsivällisesti suuttuneen tyttärensä kanssa.
On tärkeää osoittaa myötätuntoa lapselle, puhua tapahtuneesta ja opettaa hänelle sopivat tavat ilmaista itseään. Sitä vastoin aikuisten suuttuminen ja huutaminen vain vahvistavat lapsen käyttäytymistä.

4. Opeta lapselle, että hänen tunteensa ovat oikeutettuja, mutta tietynlainen käytös ei ole sallittua

Lapset on saatava ymmärtämään, että heidän tunteensa ovat oikeutettuja, mutta heidän on löydettävä muita, sopivampia tapoja ilmaista niitä. On normaalia, että he tuntevat turhautumista, vihaa, raivoa tai tyytymättömyyttä, mutta heidän on ulkoistettava nämä tunteet muilla tavoilla, jotta he eivät tottuisi valittamaan ja uhriutumaan.

5. Osoita myötätuntoa ja edistä tunteiden hallintaa

On tärkeää, että osaamme asettua lastemme asemaan ja ymmärtää, miksi he suuttuvat ja valittavat jatkuvasti. Sinun kannattaa keskustella lapsesi kanssa saadaksesi selville, miltä hänestä tuntuu, ja löytää yhdessä sanat, jotka sopivat parhaiten hänen sen hetkisten tuntemustensa ja ajatustensa ilmaisemiseen.

On tärkeää auttaa jatkuvasti valittavia lapsia

Monet lapset tottuvat valittamaan manipuloidakseen vanhempiaan tai lyöttäytyäkseen uhriksi saadakseen haluamansa. Kun näin tapahtuu, meidän on toimittava, jotta tällainen käytös ei jatku. On syytä ymmärtää, että lapset käyttäytyvät tällä tavalla, koska he ovat vasta oppimassa eivätkä osaa toimia millään muullakaan tavalla. Siksi meidän on ennen kaikkea osoitettava heille rakkautemme ja oltava erittäin kärsivällisiä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.