Mitä asioita kannattaa ottaa huomioon lastenrattaita valittaessa?
 

Mitä asioita kannattaa ottaa huomioon lastenrattaita valittaessa?

Lastenrattaiden valitseminen on yksi niistä perusasioista, joiden eteen uudet vanhemmat joutuvat. Tänään annamme neuvoja siihen, miten juuri omaan makuun sopivien lastenrattaiden valitseminen onnistuu, ja kerromme mitä valinnassa kannattaa ottaa huomioon.
Mitä asioita kannattaa ottaa huomioon lastenrattaita valittaessa?
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vaunut tai rattaat ovat yksi niistä perusvarusteista, joita jokaisessa lapsiperheessä tarvitaan. Tänään puhumme siitä, mitä asioita kannattaa ottaa huomioon lastenrattaita valittaessa. Tänä päivänä tarjolla on nimittäin niin monia erilaisia vaihtoehtoja, että vanhempien voi olla vaikea tietää, mistä edes aloittaa sopivien rattaiden etsiminen.

Mitä asioita kannattaa ottaa huomioon lastenrattaita valittaessa?

Käytännöllisyys ja ulkomuoto

Henkilökohtaiset mieltymyksemme eivät aina mene käsi kädessä käytännöllisyyden kanssa. Oikeiden lastenrattaiden valinnassa on kuitenkin tärkeää muistaa pitää mielessä tietyt tekijät. Esimerkiksi varmistaa, että katsomasi rattaat mahtuvat varmasti myös autosi takakonttiin, ja tarvittaessa kotona taloyhtiön hissiin.

Mikäli kuljet paljon julkisilla kulkuvälineillä, on hyvä valita sellaiset lastenrattaat, jotka menevät helposti kasaan, ovat kompaktit ja kevyet kantaa. Käytännöllisten lastenrattaiden valitseminen ei automaattisesti tarkoita, että joudut valitsemaan sellaiset rattaat, joiden ulkomuodosta et pidä ollenkaan.

Tarjonta on niin laaja, että löydät aivan varmasti tuhansien vaihtoehtojen joukosta itsellesi mieluisat rattaat, jotka ovat myös käytännölliset.

Ominaisuudet

Ensinnäkin, haluat varmistaa, että lapsesi matkustaa turvallisesti. Lastenrattaiden turvavyön tulisi olla jämäkkä, ja niissä suositellaan nopeasti avattavissa olevaa turvalukkoa kiinnitykseksi. Turvavöiden lisäksi rattaissa on hyvä olla erillinen turvapuomi, joka tarjoaa lisäsuojaa lapsen putoamisen estämiseksi.

Aloita sopivien lastenrattaiden etsiminen sellaisista malleista, jotka eivät ole kovin painavia. Kun laitat rattaat kasaan, sinun tulisi pystyä kantamaan niitä vaivattomasti yhdellä kädellä. Sen lisäksi rattaiden tulisi olla helpot käsitellä.

Toisin sanoen, niiden tulisi liikkua kevyesti ja vaivattomasti, ja kääntyä pehmeästi jotta rattaiden ohjaaminen kävelyllä on helppoa ja mukavaa. On olemassa itse asiassa erilaisia renkaita, jotka ovat tarkoitettu tietynlaisessa maastossa liikkumiseen. Tälläisiä on esimerkiksi oikein hyviä malleja erikseen matkailua varten.

Sinun tulee myös varmistaa, että rattaiden mitat ja mittasuhteet sopivat omiin tarpeisiisi. Jos sinulla on rajoitettu määrä tilaa kotonasi, kannattaa panostaa sellaisten rattaiden etsintään, jotka eivät vie paljon tilaa.On myös tärkeää, että pystyt muokkaamaan lastenrattaiden korkeutta. Esimerkiksi, vaunujen työntäminen korkokengät jalassa on aivan eri asia, kuin tennistossuilla kävellessä. Mikäli valitsemasi lastenrattaat sopivat pituuteesi, sekä valitsemiisi kenkiin, tulet välttymään monilta ongelmilta, mm. selkäkivuilta.

Mitä tulee lisävarusteisiin, monissa lastenrattaissa on sisäänrakennettuja taskuja ja säilytystiloja tavaroita varten. Useissa vaunuissa on myös erilaisia koukkuja ja ripustimia, joihin on helppo laittaa vaikkapa käsilaukku, reppu, sateenvarjo, ostoskori kauppareissuja varten, leluja, ja vaikka mitä.

Joissain malleissa on myös erikseen irrotettava suoja sateisia päiviä varten. Muita käytännön kannalta tärkeitä ominaisuuksia rattaissa on, että lastenvaunujen selkänoja on käännettävä, ja sen sisäkankaan saa tarvittaessa irti. Sisäkankaan tulisi olla konepesua kestävä, hyvin hengittävää materiaalia, sekä pehmustettu.

Malli

Täysikokoiset lastenrattaat tarjoavat kaiken, mitä lastenrattailta saatatkaan tarvita. Ne ovat monipuoliset, käytännölliset ja niitä pystyy käyttämään pidemmän aikaa lapsen kasvaessa. Valittavia malleja ja tyylejä on tarjolla pilvin pimein. Niiden joukosta löytyy varmasti myös sellaiset rattaat, jotka ovat käytännölliset juuri sinun perheellesi, sekä turvalliset lapsellesi.

Täysikokoiset lastenrattaat ovat käytännöllisempiä, kuin perinteiset litteät lastenvaunut. Ne ovat paljon vähemmän tilaa vieviä ja niissä on mahdollisuus lisätä lisävarusteita. Ne ovat myös yleensä budjettiystävällisempiä.

Nämä rattaat ovat myös paljon parempi vaihtoehto, kuin sateenvarjorattaat, varsinkin silloin, kun kyse on pienistä vauvoista. Ne tarjoavat sellaisen pään ja selkärangan tuen, jota lapsesi tarvitsee, samalla kun hän kehittyy ja kasvattaa selkä- ja kaulavoimiaan.

Kun vauvasi on hieman vanhempi ja pystyy jo istumaan omillaan, pystyt säätämään rattaita tilanteeseen sopiviksi. Voit valita vieläkin täydellisemmän vaihtoehdon matkustukseen tarkoitetusta järjestelmästä. Tällaisiin rattaisiin kuuluu turvaistuin, jota voit helposti ja turvallisesti siirtää edestakaisin auton ja rattaiden välillä.

Kulttuurilliset näkökulmat lastenrattaista ja vastasyntyneistä

Se, missä asennossa asetamme vauvan vaunuihin tai rattaisiin, riippuu kulttuurista. Esimerkiksi Amerikassa suurin osa vanhemmista itse asiassa asettaa lapsensa vaunuihin vaakatasossa, mikä on myös asiantuntijoiden suosittelema asento vauvalle. Tieto perustuu teoriaan siitä, että vaakataso tarjoaa paremman tuen vauvan päälle ja selälle.

Se, onko rattaissa vaaka-asentoon kääntämisen mahdollisuus, ei välttämättä riipu vanhempien mausta. Yleensä vastasyntyneille vauvoille tehdyt rattaat (mukaan lukien täysikokoiset rattaat) tarjoavat yleensä mahdollisuuden asettaa vauva makaamaan täysin vaakatasossa.

Tavallisia, tai ns. perus lastenrattaita ei käytännössä ole siis olemassakaan. Mikä voi toimia hyvin yhdelle vauvalle, ei välttämättä ole oikea vaihtoehto toiselle. Joten on tärkeää ottaa huomioon kunkin lapsen erityistarpeet. Samoin, on joitain yleisiä piirteitä, jotka kaikkien hyvien rattaiden tulisi sisältää:

  • Valitse sellaiset rattaat, jotka ovat pienet, mukavat ja helpot kuljettaa.
  • Varmista, etteivät valitsemasi rattaat ole liian painavat. Liian painavien rattaiden työnteleminen ympäriinsä, vauvan oma paino mukaanlukien voi olla nopeasti uuvuttavaa.
  • Jos pidät matkustamisesta, varmista että valitsemasi lastenrattaat ovat erilaisiin maastoihin sopivat.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.