Millainen on lapsen mielestä hyvä vitsi? - Äitiyden Ihme
 

Millainen on lapsen mielestä hyvä vitsi?

Millainen on lapsen mielestä hyvä vitsi?
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 18 helmikuuta, 2020

Yksi upeimmista asioista, jonka vanhempi voi elämässään kokea, on oman lapsen nauru. Hyvä huumorintaju rikastuttaa jokaisen elämää, ja lapsen huumorintajua voidaan kehittää esimerkiksi vitsien avulla. Mutta millainen on lapsen mielestä hyvä vitsi?

Millainen on lapsen mielestä hyvä vitsi?

Kun etsit vitsejä, jotka ovat lapsille sopivia ja jotka saavat nämä nauramaan,  pidä mielessä se, että parhaat lasten vitsit ovat aina lyhyimpiä.

Niiden tulisi myös sisältää jokin sellainen tilanne, joka on ensinnäkin hassu, mutta jonka lapsi voi ymmärtää ja joka on helppo muistaa. Joskus vitseillä on myös kasvatuksellisia puolia, jotka voivat olla lapselle kiinnostavia.

Millainen on lapsen mielestä hyvä vitsi?

Moni seuraavista vitseistä lapselle voi saada myös aikuisen nauramaan makeasti. Joissakin tapauksissa viattomuuden vuoksi, ja joissakin taas siksi, että ne kuvaavat tosielämän tilanteita, jotka ovat kaikille meille tuttuja.

Jotkut lapsille suunnatut vitsit sisältävät absurdeja ja kummia tarinoita, tai hyvin kaukaa haettuja tai lähes uskomattomia tilanteita. Jotkut vitsit taas ovat hauskoja siksi, että ne ovat niin yksinkertaistavia.

Muista ennen kaikkea, että parhaat vitsit lapselle ovat sellaisia, joiden kieli on hänelle sopivaa ja joiden huumori on yksinkertaista. Niiden tulisi olla lyhyitä ja helppoja muistaa.

Hyviä esimerkkejä nopeista vitseistä

“Hei isä, miltä tuntuu, kun poikasi on niin komea? En tiedä, poikani, ehkä sinun tulisi kysyä tuota isoisältäsi.”

“Koulussa opettaja sanoo: ‘Noniin lapset, jos minulla on kuusi omenaa yhdessä kädessä ja neljä toisessa, mitä minulla on?’ Pekka vastaa: ‘Hyvin isot kädet.'”

“Olipa kerran niin pieni mies, että hän pystyi istumaan kolikolla niin, että hänen jalkansa eivät ylettyneet maahan.”

“Kaksi hyttystä ajoivat moottoripyörällä, ja toinen niistä oli kokoajan hermostunut. Toinen kysyi tältä: ‘Mikä on vialla?’ Tämä vastasi: ‘Ei mikään, söin vain varmaan juuri kärpäsen.'”

“Mikä on astronautin lempikarkki? Mars-patukka.”

“Pekka tulee kotiin  ja kertoo äidilleen: ‘Äiti, minulla on hyviä ja huonoja uutisia.’ ‘Okei, kerro ensin hyvät uutiset.’ ‘Sain kympin matikasta.’ ‘Ja mikä on se huono uutinen?’ ‘Se, että valehtelen ja jouduin taas jälki-istuntoon.'”

“‘En jaksa enää sitä, että kaikki puhuvat selkäni takana!’ ‘Mutta sinähän olet taksikuski!’ ‘Ainiin joo, totta…'”

“Opettaja kysyy luokassa: ‘Pekka, mikä on aakkosten viimeinen kirjain?’ ‘Se on T.’ ‘Ihanko totta? Etkö ole sitä mieltä, että se on Z?’ ‘Ei se ole, opettaja, sillä muutenhan aakkoset olisivat aakkosez.'”

“Olipa kerran mies, joka oli niin huono-onninen, että kun hän yhtenä päivänä oli väsynyt ja istui metrin korkean heinäkasan päälle, hän osui ainoaan neulaan, joka siellä oli.”

“Englanninopettaja kyseli oppilailta sanoja: ‘Lapset, kuinka sanotaan koira englanniksi?’ Pekka vastasi: ‘Dog.’ ‘Miten sanotaan eläinlääkäri?’ Pekka vastasi tähän: ‘Tuo on helppo kysymys, opettaja, sehän on tietysti dogtor.'”

“Lapset ovat lähtemässä luokasta ja puhuvat toisilleen: ‘Hei, miten sinulla meni tuo koe?’ ‘Jätin kaikki rivit tyhjiksi. Entä teillä, miten meni?’ ‘Mekin jätimme kaikki tyhjiksi.’ ‘Voi ei! Nyt opettaja luulee, että lunttasin teiltä!”

Millainen on lapsen mielestä hyvä vitsi?

“Puhelu: ‘Hei.’ ‘Hei, pesettekö te vaatteita?’ ‘Ei.’ ‘No tuo on kyllä aika ällöttävää, eikö sinustakin?'”

Lasten huumorintaju

On todistettu, että lapset nauravat jopa kymmenen kertaa niin paljon kuin aikuiset. Pienet lapset nauravatkin ihan mille tahansa.

Itkemisen lailla nauru on  yksi ensimmäisistä asioista, joiden avulla vauva on vuorovaikutuksessa ulkopuolisen maailman kanssa.

Vaikka pienet lapset nauravatkin tietyille asioille jo syntymästä lähtien, esimeriksi silloin, kun heitä kutitetaan tai kun he näkevät ilmeilyä, lapsen huumorintajunsa kehittyminen vie kuitenkin kauemmin.

Ennen kuin lapsi on kuuden kuukauden ikäinen, hän ei pysty näkemään asioita siten, että ne ovat hauskoja tai ei-hauskoja.

Yhden vuoden vaiheilla lapsi on jo se, joka saa toiset nauramaan. Nelivuotiaana lapsi voi jo ymmärtää sanallista huumoria.

Jos lapsesi on tässä iässä, älä sivuuta kyseistä mahtavaa tilaisuutta ja varmista, että lapsesi nauravat niin paljon kuin mahdollista!

Elämä tulisi elää rakkaudella ja huumorillla. Rakkaus auttaa meitä ymmärtämään elämää, ja huumori auttaa meitä sietämään sitä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.