Miksi lapsi pyytää vettä nukkumaan mennessään, mutta tuskin juo sitä? - Äitiyden Ihme
 

Miksi lapsi pyytää vettä nukkumaan mennessään, mutta tuskin juo sitä?

Miksi lapsi pyytää vettä nukkumaan mennessään, mutta tuskin juo sitä?

Viimeisin päivitys: 10 elokuuta, 2018

Olet varmasti viettänyt lapsesi kanssa satoja iltoja, jotka menevät jotakuinkin näin: juuri kun hän on valmis nukkumaan, hän muistaa tärkeän pyynnön. Yksi yleisimmistä asioista, joita lapset pyytävät nukkumaan mennessään, on lasi vettä.

Monet vanhemmat menettävät malttinsa tässä vaiheessa, ja jotkut vanhemmat taas pystyvät ratkomaan tämän ihmeellisen “mysteerin” ja löytävät syyt tällaiselle itsepintaiselle ja usein ärsyttävälle käytökselle. M ikä on se syy, joka saa lapsen tekemään näin ihan joka ilta?

Kun lapset pyytävät vettä nukkumaanmenon aikaan

Joka kerta, kun lapsesi pyytää lasin vettä juuri nukkumaanmennessään, ajattelet että hän vain unohti juoda tarpeeksi vettä päivän aikana. Mutta sitten tajuat, että hän ottaa vain pienen hörpyn.

Tässä vaiheessa huolestuneiden tai turhautuneiden vanhempien mielikuvitus alkaa laukata, ja he yrittävät löytää mahdollisia syitä tälle merkilliselle ilmiölle.

Onko tämä manipulaatiota? Haluavatko lapset näin näyttää valtansa? 

Kaikki nämä hypoteesit mielessäsi toimivat herätyskellojen soittona.

On kuitenkin muistettava, että lapsille ei ole kehittynyt kykyä huijata vanhempiaan tähän tapaan. Tällaiset manipuloivat teot ovat aivan liian mietittyjä ja monimutkaisia pienille lapsille. Tästä syystä onkin niin, että heidän tarkoituksenaan ei ole kokeilla kärsivällisyytesi rajoja. On siis aika jättää nämä virheelliset ajatukset taakse.

Monet vanhemmat liittävät nämä pyynnöt lasten haluun viettää enemmän aikaa vanhempiensa kanssa ennen nukkumaanmenoa. Mutta jos mietimme, kuinka kauan kestää ottaa pieni hörppy vettä, tämä teoria menettää arvonsa. Tällä logiikalla ajatellen se ei ole seura, mitä lapsi haluaa.

Joten… miksi lapset haluavat vettä sänkyyn mennessään?

lapsen nukkumaanmeno

Lapset pyytävät vettä juuri kun he ovat valmiita nukkumaan ja juuri kun me haluamme rentoutua pitkän ja raskaan päivän jälkeen. Mutta älä hermostu tai menetä malttiasi. Oikea syy tämän tyypillisen iltarutiinin takana on paljon monimutkaisempi kuin osaat kuvitella.

Itse asiassa se on yksinkertainen, mutta ehkä huonosti ajoitettu pyyntö, mutta joka tapauksessa lapsesi pyytää jotakin aivan muuta. Pohjimmiltaan hän haluaa tietää, että hän voi luottaa sinuun tilanteessa kuin tilanteessa, ilman mitään ehtoja. Hän tarvitsee sinua. Hän haluaa tuntea, että hän ei ole yksin, jos hän tarvitsee sinua keskellä yötä.

Lapsesi tarvitsee tietää, että jos hän kutsuu isää tai äitiä, nämä ovat hänen turvanaan. Vakuuta lapsesi ja turvaa hänen luottamuksensa. Pienet lapset ovat hyvin riippuvaisia vanhemmistaan – vielä enemmän illalla, kun pimeys pelottaa heitä.

Lapsesi haluaa todistaa, että hänen rakkaat vanhempansa pitävät hänestä huolta, että hän voi sokeasti luottaa heihin vaikka minkä tahansa hankaluuden edessä. Mitä tässä oikeasti testataan, ei ole sinun kärsivällisyytesi, vaan sinun kykysi vastata hänen kutsuunsa rauhoittaa ja lohduttaa.

Lasten saaminen ei tee sinusta isää, samoin kuin pianon omistaminen ei tee sinusta pianistia. – Michael Levine

Enemmän kuin janoa

lapsen unentarve

Näissä tilanteissa sinun tulee pysyä tyynenä, kärsivällisenä ja rakastavana. Tämä on loppujen lopuksi juuri sitä, mitä jokainen lapsi tarvitsee. Tässä punnitaan meidän onnistumisemme vanhempina, ja kyseessä on avain lapsemme onnellisuuteen. 

Siinä ei ole kyse janosta, epämukavuudesta, manipulaatiosta tai pahasta tahdosta. Lasi vettä ei ole muuta kuin tekosyy. Joskus se voi olla oikea tarve, mutta useimmiten syy on tunneperäinen. Viimeinen halaus tai makea pusu otsalle. Kaikki tämä, jotta lapsi tuntisi olonsa hellityksi ja rakastetuksi. 

Lapsemme haluavat tietää, että olemme heidän käytettävissään. He haluavat tuntea, että olemme luottamuksen arvoisia ja lojaaleja tilanteessa kuin tilanteessa. Vanhempina onneksi tiedämme, että nämä tilanteet eivät tule kestämään ikuisesti.

Siksi on tärkeää nauttia kaikista näistä hetkistä, jotka saavat meidät hetkittäin hulluiksi. Loppujen lopuksi onhan niin, että sinä tulet kaipaamaan tätä kultaista aikaa.

Kuten näet, tarvitaan vain kyky ymmärtää lastasi, joten älä haaskaa aikaasi turhautumalla – käytä energiasi osoittamalla lapsellesi, kuinka paljon häntä rakastat.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Malik VS, Hu FB. Sugar-Sweetened Beverages and Cardiometabolic Health: An Update of the Evidence. Nutrients. 2019 Aug 8;11(8):1840.
  • Suh H, Kavouras SA. Water intake and hydration state in children. Eur J Nutr. 2019 Mar;58(2):475-496.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.