4 terveellistä ruokaa, jotka ovat hyväksi lasten hampaille
Hyvä suuhygienia on avainasia suun terveyden ylläpitämisessä ja kunnollisen pureskelun varmistamisessa. Tämä tavoite riippuu kuitenkin myös ravintoaineiden ja muiden elementtien riittävästä ja säännöllisestä saannista. Siksi on tärkeää tietää, mitkä ruoat ovat hyväksi lasten hampaille.
On myös tärkeää korostaa tasapainoisen ja monipuolisen ruokavalion merkitystä hyvän terveydentilan ylläpitämisessä lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Muussa tapauksessa voi ilmetä ravintoainepuutoksia, joilla voi olla haitallinen vaikutus pienten lasten kehittyvään elimistöön.
Nyt kerrommekin, mitä ruokia lastesi ruokavaliossa tulisi olla, jos haluat heille terveen hymyn. Pane muistiin!
Ruoat, jotka ovat hyväksi lasten hampaille
Kuten jo mainittiin, hyvien elämäntapojen ylläpitäminen edistää suun ja hampaiden terveyttä, ja näistä voidaan nostaa esiin ravitsemukselliset ja hygieniatottumukset. Lasten hampaiden harjaus vähintään 2–3 kertaa päivässä oikealla tekniikalla ja fluorihammastahnalla ehkäisee plakin ja hammaskiven muodostumista. Runsaasti välttämättömiä ravintoaineita ja vähän yksinkertaisia sokereita sisältävää ruokavaliota pidetään myös terveellisenä tottumuksena.
Nyt kerromme, millaiset ruoat ovat erityisen hyväksi lapsen suulle.
1. Maitotuotteet
Maito, juusto ja jogurtit ovat tuotteita, joissa on runsaasti kalsiumia. Tämän kivennäisaineen on osoitettu olevan erittäin tärkeä luuston terveydelle, mukaan lukien hampaille. Kalsiumin riittävä saanti estää luun mineraalitiheyden alenemista, joka saattaisi altistaa luunmurtumille vuosien myötä.
Kalsiumin lisäksi on tärkeää varmistaa riittävä D- vitamiinin saanti. Tämä ravintoaine moduloi kalsiumin imeytymistä ja kiinnittymistä luihin. Valtaosalla väestöä on kuitenkin puutetta tästä ravintoaineesta, minkä vuoksi ravintolisä saattaa olla tarpeen.
Hapatetuista maitotuotteista puolestaan saa probiootteja eli “hyviä” bakteereja, jotka voivat kolonisoida tietyt ruuansulatuskanavan alueet ja tuottaa terveyshyötyjä. Oral Medicine, Oral Pathology and Oral Surgery -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan probioottien riittävä kulutus voi auttaa ehkäisemään hampaiden reikiintymistä tai parodontiitin kaltaisia ongelmia.
2. Kananmunat
Kananmunista saa korkealaatuista proteiinia, D-vitamiinia ja kalsiumia. Kaikki nämä ravintoaineet vaikuttavat kasvuun ja suun terveyteen.
Lisäksi myytti, jonka mukaan niiden viikoittaista kulutusta mahdollisen sydän- ja verisuonitautiriskin vuoksi tulisi rajoittaa, on kumottu. Nykyään tiedetään, että munia pitäisi olla ruokavaliossa useammin.
3. Selleri ja porkkanat
Nämä vihannekset ovat koostumukseltaan rapeita ja sisältävät paljon vettä ja kuitua. Tämä auttaa puhdistamaan hampaista ylimääräistä plakkia ja tasapainottamaan sokerin määrää ruokavaliossa. Lisäksi niiden pureskelu saa aikaan kevyen hieronnan lasten ikenissä, mikä vilkastaa paikallista verenkiertoa ja ehkäisee tulehdusongelmia.
4. Vihreät lehtivihannekset
Useimmat vihreät lehtivihannekset sisältävät runsaasti C-vitamiinia, joka on vastustuskyvylle tärkeä ravintoaine. Sitä tarvitaan lisäksi kollageenin muodostumiseen, joka on runsain proteiini ihmiskehon tukikudoksissa.
C-vitamiinin päivittäinen tarve tuleekin täyttää monien sairauksien ehkäisemiseksi.
Anna lapsille ruokia, jotka ovat hyväksi hampaille
On siis olemassa useita ruokia, jotka ovat erittäin hyväksi lasten hampaille. Niistä saa ravintoaineita ja probiootteja, jotka auttavat ylläpitämään suun terveyttä ja välttämään ruoansulatusta haittaavat monitekijäiset ongelmat. Lisäksi tulee muistaa riittävä suuhygienia jo pienestä pitäen.
Lopuksi on hyvä muistuttaa, että lapset on tärkeää viedä kaksi kertaa vuodessa hammaslääkäriin ensimmäisestä elinvuodesta lähtien. Nämä käynnit ovat ennaltaehkäiseviä ja tarjoavat oikea-aikaista hoitoa varhaisiin kliinisiin oireisiin. Näin voit oppia pitämään parempaa huolta lastesi suusta.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Vannucci, L., Fossi, C., Quattrini, S., Guasti, L., Pampaloni, B., Gronchi, G., Giusti, F., Romagnoli, C., Cianferotti, L., Marcucci, G., & Brandi, M. L. (2018). Calcium Intake in Bone Health: A Focus on Calcium-Rich Mineral Waters. Nutrients, 10(12), 1930. https://doi.org/10.3390/nu10121930
- Seminario-Amez, M., López-López, J., Estrugo-Devesa, A., Ayuso-Montero, R., & Jané-Salas, E. (2017). Probiotics and oral health: A systematic review. Medicina oral, patologia oral y cirugia bucal, 22(3), e282–e288. https://doi.org/10.4317/medoral.21494