Kolmevuotias käyttää edelleen vaippoja - onko syytä huolestua?
 

Kolmevuotias käyttää edelleen vaippoja - onko syytä huolestua?

Moni vanhempi on huolissaan siitä, käyttääkö lapsi vaippaa liian pitkään. Tämä huoli on yleinen etenkin monilapsisissa perheissä, joissa lapsia vertaillaan keskenään. Kuinka pitkään vaippaa on hyvä käyttää ja missä vaiheessa on syytä huolestua?
Kolmevuotias käyttää edelleen vaippoja - onko syytä huolestua?
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Yamila Papa

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Moni vanhempi on huolissaan siitä, käyttääkö lapsi vaippoja liian pitkään. Tässä artikkelissa vastaamme kysymykseen siitä, koska potalle opettelu kannattaa aloittaa, ja mitä voidaan tehdä, jos lapsi käyttää edelleen vaippoja kolmen tai neljän vuoden iässä.

Onko normaalia, että kolmevuotias käyttää edelleen vaippoja?

Normaalin käsite liittyy sosiaaliseen paineeseen. Monet ajattelevat, että 3 vuoden ikään mennessä lapsen ei tulisi enää käyttää vaippoja, ja jos tilanne ei ole tämä, syytetään usein vanhempia. Saatetaan sanoa, että vanhemmat eivät opettaneet lastaan oikein tai he aloittivat potalle opettelun liian myöhään.

Pahimmassa tapauksessa muut vanhemmat tai sukulaiset painostavat vanhempia kiirehtimään lapsen kuivaksi opettelua. Vanhempi, jonka lapsi käyttää edelleen vaippoja, voi tuntea olonsa surulliseksi ja kiusaantuneeksi. Biologiselta kannalta katsottuna asia ei ole näin mustavalkoinen. Totuus on, että jotkut lapset oppivat päiväkuiviksi 3 vuoden ikään mennessä, osa 3-4-vuotiaina. 

Kyse ei ole ärsykkeiden puutteesta, huonosta kasvatuksesta tai vanhempien piittaamattomuudesta, vaan biologisesta kypsymisestä. Lasta voi alkaa totuttaa pottaan noin 1,5-2 vuoden iässä. Jokainen lapsi on kuitenkin yksilö, joka kehittyy omaan tahtiinsa. Tämä pätee kaikkiin kehityksen virstanpylväisiin – niin kävelemisen ja puhumisen oppimiseen kuin kuivaksi opetteluunkin. Vanhempien täytyy pysyä kärsivällisinä ja auttaa lasta parhaansa mukaan tämän opetellessa vähitellen potan käyttöä.

Kolmevuotias käyttää edelleen vaippoja - onko syytä huolestua?

Vaipoista luopuminen vie aikaa

Jotkut lapset jättävät vaipat pois yhden yön aikana, mutta suurimmalla osalla lapsista vaipoista luopuminen vie muutamia viikkoja. Lapsi on valmis luopumaan vaipoista saavuttaessaan tietyn psykologisen ja fysiologisen kypsyyden. Jokainen lapsi kehittyy omaan tahtiinsa, ja oikea hetki potalla käymisen opettelun aloittamiseen vaihtelee yksilöittäin. Yleisesti ottaen paras aika on 18-24 kuukauden iässä, kunhan lapsen kehityksessä ei ole havaittu biologisia tai fysiologisia epäsäännöllisyyksiä.

Seuraavat merkit antavat viitteitä siitä, että lapsi on valmis aloittamaan potalla käymisen harjoittelun:

 1. Lapsi kävelee itse.
 2. Lapsi tunnistaa, että vaippa on märkä tai sen tekstuuri on muuttunut.
 3. Lapsi on saavuttanut neurologisen kypsyyden, mikä mahdollistaa itsensä kontrolloimisen.
 4. Vaippa pysyy puhtaana kolmen tunnin ajan.
 5. Lapsi tekee tarpeensa samaan aikaan joka päivä.
 6. Lapsi ristii jalkansa ennen pissaamista, koskettaa vaippaansa tai kumartuu.
 7. Lapsi osaa riisua omat vaatteensa.
 8. Lapsi haluaa matkia vanhempiaan wc:n käytön suhteen.

Lasta voi alkaa totuttaa pottaan noin 1,5-2 vuoden iässä. Ei kuitenkaan ole olemassa tarkkaa aikataulua kuivaksi opettelun suhteen, minkä vuoksi vanhempien onkin tärkeä jaksaa pysyä kärsivällisinä.

Vinkkejä lapsen potalle harjoitteluun

Jos 3- tai 4-vuotias lapsi käyttää edelleen vaippoja, kannattaa mielessä pitää seuraavat seikat:

 • Vaippojen käytön lopettaminen ei suoraan liity lapsen ikään. Biologialla sen sijaan on suuri merkitys.
 • Ei ole kyse muiden vanhempien kanssa kilpailemisesta, joten jätä muiden ihmisten tekemät vertailut omaan arvoonsa.
 • Tämä on vain yksi vaihe monien muiden joukossa. Älä pidä kiirettä vaipan pois jättämisen kanssa.
 • Älä rankaise lasta, jos hän ei osaa käyttää pottaa.
Vaipoista luopuminen on yksi kehitysvaihe muiden joukossa
 • Lapsen painostaminen tietää enemmän hallaa kuin hyötyä. Lapsi lopettaa vaippojen käytön ollessaan siihen valmis.
 • Muista, että takapakit ovat mahdollisia ja jopa normaaleja, etenkin tiettyjen elämänmuutosten ja haasteiden – kuten sisaruksen syntymän tai muuton – keskellä.

Jotta kuivaksi harjoittelu olisi tehokasta ja hauskaa, vanhempien tulee tarkkailla lapsen tarpeita. Värikäs potta tai harjoittelun yhteyteen keksitty leikki voivat auttaa lasta huomattavasti potalle opettelun ollessa kesken. Vanhemmat voivat esimerkillään osoittaa lapselle, kuinka potalla istutaan oikein, tai lapselle voidaan lukea satua hänen odottaessaan pissan tulevan. Lasta on tärkeä kehua aina onnistuneen suorituksen jälkeen.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.