5 harjoitusta, joiden avulla lapsi voi valmistautua esikoulun aloitukseen
 

5 harjoitusta, joiden avulla lapsi voi valmistautua esikoulun aloitukseen

5 harjoitusta, joiden avulla lapsi voi valmistautua esikoulun aloitukseen
Mara Amor López

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Mara Amor López.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Esikoulun aloittaminen on uusi ja jännittävä haaste jokaiselle lapselle, ja monet vanhemmat murehtivat, miten oma lapsi sopeutuu tähän uuteen elämänvaiheeseen. Jotkut lapset tarvitsevat toisia enemmän aikaa uusiin rutiineihin tottumiseen, mutta jokainen lapsi sopeutuu esikoulussa käymiseen jossain vaiheessa. Sopeutumisen nopeuttamiseksi jaamme tänään viisi harjoitusta, joiden avulla lapsi voi valmistautua esikoulun aloitukseen.

5 harjoitusta, joiden avulla lapsi voi valmistautua esikoulun aloitukseen

Osa alla esittelemistämme harjoituksista on peräisin varhaiskasvatuksen opettajilta ja Yhdysvaltain opetusministeriön Learning Partners -ohjelmasta. Kaikki nämä harjoitukset voivat auttaa lasta valmistautumaan esikoulun aloitukseen. Ne valmistavat lasta kuuntelemaan, seuraamaan ohjeita ja työskentelemään ryhmässä.

1. Lue lapselle tarina päivittäin

On tavallista, että esikoulussa opettaja lukee lapsille lyhyitä tarinoita. Kun samaa rutiinia toistetaan kotona, lapsen on helpompi oppia pysymään paikallaan ja kuuntelemaan tarinaa myös esikoulussa. Tarinoiden kuuntelemisesta on lapselle monia muitakin hyötyjä, joista yksi tärkeimmistä on lukemisen oppimisen tukeminen. Lapselle lukeminen on myös hyvä tapa kehittää hänen luetun ymmärtämistään. Häneltä kannattaakin kysellä kysymyksiä hänen kuulemastaan tarinasta.

5 harjoitusta, joiden avulla lapsi voi valmistautua esikoulun aloitukseen

2. Harjoita lapsen kuuntelutaitoa ja ohjeiden seuraamista

Esikoulussa lapsen täytyy jo osata istua lyhyitä hetkiä hiljaa paikallaan ja keskittyä ohjattuun opetukseen. Tätä taitoa voidaan harjoittaa myös kotona pyytämällä lasta istumaan täysin hiljaa ja kuuntelemaan ympäristön ääniä. Tämän jälkeen lasta pyydetään kuvailemaan kuulemaansa, eli esimerkiksi linnunlaulua, television ääniä tai tuulen ujellusta.

Kuunteleminen ei ole ainoa tärkeä taito, joka lapsen täytyy oppia, vaan hänen on myös opittava seuraamaan ohjeita. Kotona lapselle voidaan antaa erilaisia ohjeita esimerkiksi koskien lelujen keräämistä olohuoneesta ja niiden viemistä oikealle paikalle.

3. Luokaa hyvästelyrutiini

Päivähoidon aloittaminen on usein ensimmäinen hetki, jolloin lapsi joutuu olemaan pidempiä aikoja erossa vanhemmistaan. Moni lapsi aloittaa päivähoidon jo nuorempana, mutta joillakin ensimmäinen kosketus varhaiskasvatukseen on esikoulu. Etenkin ensimmäisinä päivinä ja viikkoina lapsi saattaa pelätä yksin vieraaseen paikkaan jäämistä ja sitä, että vanhemmat eivät tulekaan hakemaan häntä päivän päätteeksi.

Tästä syystä yksi askel esikoulun aloitukseen valmistautumisessa voi olla oman hyvästelyrutiinin kehittäminen. Kun lapsi viedään aamulla esikouluun, vanhempi voi antaa hänelle suukon tai halauksen tai esimerkiksi laulaa hänelle – mikä tahansa lapsen jännitystä lievittävä rutiini toimii. Lapselle on myös tärkeää kertoa, että isä tai äiti tulee kyllä hakemaan hänet myöhemmin kotiin.

5 harjoitusta, joiden avulla lapsi voi valmistautua esikoulun aloitukseen

4. Järjestä lapselle sosiaalisia aktiviteetteja

Esikoulun alkaessa lapsen täytyy osata käyttäytyä ja tulla toimeen ikätovereidensa kanssa. Yleensä lapsi on jo tähän mennessä viettänyt runsaasti aikaa muiden lasten kanssa esimerkiksi päivähoidossa, leikkipuistossa tai tuttavaperheiden kautta.

Jos lapsi ei kuitenkaan ole ollut paljon tekemisissä muiden lasten kanssa, kannattaa keksiä aktiviteetteja ja harrastuksia, joissa hän pääsee harjoittelemaan sosiaalista kanssakäymistä ja vuorovaikutustaitoja. Esikoulussa lapsen on tärkeää osata jakaa asioita, odottaa omaa vuoroaan ja tehdä yhteistyötä muiden lasten kanssa.

5. Kerro lapselle, mitä odottaa esikoululta

On täysin normaalia, että lapsi tuntee olonsa hermostuneeksi aloittaessaan esikoulun, sillä kyseessä on uusi ja vieras vaihe hänen elämässään. Tämän vuoksi hänelle en kannata kertoa asioita, jotka luovat vääriä odotuksia – olivatpa ne sitten hyviä tai huonoja. Lapselle on syytä kertoa rehellisesti, mitä esikoulussa tehdään ja mitä lapselta odotetaan. Lapsen huoleen kannattaa suhtautua vakavasti ja hänen kysymyksiinsä vastata rehellisesti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Llenas, A. (20018). El monstruo de colores va al cole. Flamboyant
  • Denchfield, N. (2015). El pollo Pepe va al colegio. Ediciones SM.
  • Gaimanadam, N. (2016). El primer día de escuela de Chu. Océano.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.