5 eläinsatua, jotka opettavat lapselle arvoja - Äitiyden Ihme
 

5 eläinsatua, jotka opettavat lapselle arvoja

Lapset rakastavat eläimiä. Näin ollen eläinsadut ovat loistava keino opettaa lapselle arvoja. Lisäksi nämä viisi lyhyttä eläinsatua viihdyttävät lasta tarinoillaan.
5 eläinsatua, jotka opettavat lapselle arvoja
Elena Castro

Kirjoittanut ja tarkastanut filologi Elena Castro.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Eläinsatujen päähenkilöinä toimivat eläimet, ja niihin sisältyy usein jokin moraalinen opetus. Tässä artikkelissa listaamamme viisi eläinsatua opettavat lapselle arvoja ja auttavat tätä erottamaan hyvän pahasta. Jokaisessa kulttuurissa on omat tunnetut eläinsatunsa, ja seuraavat tarinat saattavat hyvinkin olla sinulle jo tuttuja.

5 eläinsatua, jotka opettavat lapselle arvoja

Ahkeruudesta kertovat eläinsadut

Seuraavaksi esittelemämme eläinsadut ovat loistavia esimerkkejä siitä, miksi lyhyin reitti ei aina välttämättä ole paras. Nykypäivänä on tavallista, että ihmiset haluavat kaiken nyt ja heti, joten on tärkeää pitää mielessä kärsivällisyyden ja sinnikkyyden arvot.

Eläinsadut opettavat lapselle arvoja

Karjakko ja ämpäri

Tämä tarina kertoo tytöstä, joka on matkalla markkinoille myydäkseen ämpärillisen maitoa. Tyttö suunnittelee ostavansa saamillaan rahoilla kananmunia, joista hautoo kanoja. Tyttö suunnittelee myyvänsä kanat, ja niistä saamillaan rahoilla ostaisi lisää eläimiä saadakseen yhä enemmän rahaa. Karjakko on kuitenkin niin keskittynyt haaveisiinsa, että hän kompastuu, jolloin hänen ämpärinsä kaatuu ja maito läikkyy tielle.

Suunnitelmat, ideat ja projektit ovat hyvästä, mutta kiinnittäminen siihen, mitä on tiedossa, on vieläkin tärkeämpää. Jos et tee asioita, joita sinun tulisi tehdä juuri nyt, ideat jäävät vain ideoiksi eivätkä toteudu, jolloin niistä ei myöskään pääse hyötymään.

Muurahainen ja heinäsirkka

Tämä tarina on samankaltainen kuin edellinenkin, mutta eri näkökulmasta. Tässä sadussa heinäsirkka viettää kesäänsä lauleskellen, kun taas muurahainen tekee kovasti töitä ja säilöö ruokaa talvea varten. Mutta mitä tapahtuukaan, kun talvi saapuu? Heinäsirkka huomaa, että sillä ei ole mitään syötävää, ja pyytää muurahaista auttamaan, joka kieltäytyy avun antamisesta.

Tämän sadun opettama arvo ei ole toisten auttaminen, vaan laiskottelun välttäminen. Jos esimerkiksi opetat lastasi olemaan sinnikäs ja autat häntä luomaan hyvät opiskelutavat, se auttaa lasta keskittymään paremmin, joka tuottaa tulosta pidemmällä aikavälillä.

Lapsi tulee huomaamaan ajan kuluessa, että tavoitteiden saavuttaminen ei ole helppoa, joten samalla hänen vastuullisuutensa kehittyy.

Satu leijonasta ja hiirestä opettavat lapselle kunnioituksen tärkeydestä

Kunnioituksesta kertovat eläinsadut

Yksi ihmisen suurimmista heikkouksista on se, ettemme aina kunnioita toisiamme. Mikäpä olisikaan parempi tapa opettaa lapselle nöyryyttä, kuin seuraavaksi esittelemämme eläinsadut.

Jänis ja kilpikonna

Voit vain veikata, kumpi näistä eläimistä voittaa niiden keskinäisessä kilpajuoksussa. Mutta vastoin kaikkia odotuksia, tässä sadussa kilpajuoksun voittaakin kilpikonna. Jänis on niin varma voitostaan, että hän ottaa pienet nokoset kesken kisan. Jänis nukkuu kuitenkin liian pitkään, jolloin kilpikonna on ehtinyt ylittää maaliviivan ja voittaa kilpajuoksun.

Ulkonäkö voi siis pettää ja turhamaisuus on vihollisemme. On tärkeää opettaa lapselle, että ei saisi verrata itseään ikätovereihin. Lapsen on hyvä tietää, että voittaminen tai parhaiden arvosanojen saaminen ei ole tärkeintä, vaan tärkeintä on se, että jokainen tekee oman parhaansa.

Leijona ja hiiri

Tarina kertoo hiirestä, joka eräänä päivänä herättää vahingossa suuren leijonan, ja pyytää tätä, ettei söisi hiirtä. Vastapalveluksena siitä, että leijona jättäisi hiiren henkiin, hiiri lupaa auttaa leijonaa, milloin ikinä leijona apua tarvitseekaan. Mutta kuinka pieni hiiri voisi olla avuksi suurelle ja hurjalle leijonalle? Leijona ei myöskään tiennyt vastausta kysymykseen, mutta päästi hiiren kuitenkin menemään.

Hieman myöhemmin metsästäjät saivat leijonan saaliikseen. Leijona karjui niin lujaa kuin pystyi saadakseen apua. Hiiri kuuli leijonan karjunnan ja järsi köydet poikki ja vapautti leijonan.

Tarinan moraalinen opetus on se, kuinka tärkeää on kohdella muita hyvin, sillä et voi tietää, milloin tarvitset muiden apua. Toisen auttaminen ilman vastapalveluksen odottamista on myös yksi peruspilareista, jolla luodaan vahva ystävyys.

Tarina kultaisista munista kertoo ahneudesta

Muita eläinsatuja, jotka opettavat lapselle arvoja

On olemassa lukuisia eläinsatuja, jotka opettavat lapselle tärkeitä moraalisia arvoja, mutta seuraavaksi esittelemme sadun, jonka opetus on tärkeä niin lapselle kuin aikuisellekin.

Kana, joka muni kultamunia

Kuvittele, että omistat kanan, joka munii ajoittain kultaisen munan. Tämän täytyy johtua siitä, että kana sisältää kultaa, eikö? Näin ainakin tarinan kultaisia munia munivan kanan omistajat ajattelivat. Omistajat tappoivat kanan, mutta heidän hämmästyksekseen kanan sisältä ei löytynytkään kultaa. Näin ollen omistajat jäivät ilman kultaisia munia ja kanaa.

Ahneus ja kärsimättömyys eivät ole positiivisia piirteitä. Parasta, mitä voit tehdä, on pitää huolen siitä, mitä sinulla jo on, sillä voit menettää kaiken yhdessä silmänräpäyksessä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.