Kuinka antaa kasvohieronta vauvalle?
 

Kuinka tehdä kasvohieronta vauvalle?

Rentouta vauvasi kasvohieronnan avulla. Kerromme, kuinka se tehdään ja mitä varotoimia tulee muistaa.
Kuinka tehdä kasvohieronta vauvalle?
Maria Elisa Lisotti Luppi

Kirjoittanut ja tarkastanut fysioterapeutti Maria Elisa Lisotti Luppi.

Viimeisin päivitys: 16 toukokuuta, 2023

Oletko koskaan käynyt kasvohieronnassa? Se on lapsista yhtä rentouttavaa kuin aikuisista ja sopii kaikenikäisille. Tekniikka on yksinkertainen ja helppo oppia. Jos haluat viettää ihanan hetken vauvasi kanssa ja auttaa häntä rentoutumaan, tee vauvalle kasvohieronta.

Vauvat joutuvat jatkuvasti sopeutumaan ympäröivään maailmaan, mikä voi aiheuttaa heille stressiä ja epämukavuutta. Joskus he väsyvät niin moniin ärsykkeisiin ja heidän on vaikea rentoutua nukahtaakseen. Kasvohieronta voi auttaa vauvaa rauhoittumaan ja nukkumaan paremmin.

Kasvohieronta vauvalle vaihe vaiheelta

Ennen aloittamista valmistele tila niin, että teillä molemmilla on hyvä olla hieronnan aikana.

Huone kannattaa pitää lämpimänä ja himmeästi valaistuna, ja taustalla voi soida tarkoitukseen sopiva rauhallinen musiikki. Laita vauva sängylle, syliisi tai pehmeälle alustalle pöydän päälle.

Pese kätesi huolellisesti ja levitä vauvoille soveltuvaa voidetta tai öljyä liukasteeksi. Seuraavaksi kerromme yksityiskohtaisesti, kuinka vauvalle tehdään kasvohieronta.

Äiti hieroo vauvaa.

1. Aloita tasaisilla liu’utuksilla

Hiero käsiäsi ensin yhteen, jotta ne lämpenevät ja valittu tuote levittyy paremmin. Hieronta voidaan tehdä pelkillä peukaloilla, mutta voit käyttää myös etu- ja keskisormien päitä, jos se tuntuu mukavammalta.

Ala levittää öljyä tai voidetta vauvan kasvoille liu’uttamalla varovasti sormiasi otsan keskeltä sivuille. Siirry sitten kohti ohimoita ja poskia tehden pyöriviä liikkeitä.

2. Käy läpi kasvojen jokainen kohta

Kun voide tai öljy on levitetty, ala hieroa kasvojen jokaista osaa, tällä kertaa tarkemmin. Pysähdy hieromaan nenää ja sitten otsaa.

Paina kevyesti sormenpäillä hieman ulospäin verenkierron vilkastamiseksi. Kuvittele keskelle otsaa pystysuora viiva ja hiero siitä vauvan korvien suuntaan.

Muutaman toiston jälkeen jatka hierontaa kohti poskia ja huulten ympärille. Kukin sarja voidaan toistaa 4-5 kertaa.

3. Lievitä kasvojen jännitystä

Aseta molemmat kämmenet vauvan poskien alaosaan ja hiero symmetrisellä liikkeellä kohti päälakea venyttäen samalla varovasti vauvan ihoa. Liike auttaa vähentämään kasvolihasten jännitystä paremmin.

Voit toistaa ylöspäin suuntautuvan liikkeen useita kertoja.

4. Tee pyöriviä liikkeitä

Pyörivät liikkeet vilkastavat alueen verenkiertoa.

Piirrä peukaloilla tai etu- ja keskisormien päillä ympyröitä otsalle ja poskille. Poskista voit jatkaa kohti korvia kulkien leukapielten yli tai pysähtyä siihen ja rentouttaa nämäkin lihakset.

5. Viimeistele hellävaraisin sivelyin

Liu’uta nyt molempia käsiä varovasti kaikkialla vauvan kasvoilla koskematta silmiin tai suuhun, aivan kuten alussa. Tee sitten hitaita, pinnallisia liikkeitä lievittääksesi kasvojen kireyttä entisestään ja päätä hieronta.

Vauva hieronnassa.

5 kasvohieronnan hyötyä vauvoille

Vauvahieronta kasvattaa jatkuvasti suosiotaan sen loistavien ja välittömien hyötyjen ansiosta. Yhä useampia vanhempia ohjeistetaankin tällaiseen käytäntöön.

Seuraavaksi kerromme muutamista hyödyistä, joita vauvojen kasvohieronta tarjoaa:

 1. Sanattoman viestinnän paraneminen sinun ja vauvasi välillä: Ennen kuin vauvat oppivat puhumaan, he kommunikoivat itkemällä ja kehonkielellä. Tämä hieronta auttaa heitä kommunikoimaan silmillään ja hyväilyjen kautta.
 2. Siteen vahvistuminen välillänne: Kasvohieronta on miellyttävä hetki teille molemmille ja auttaa teitä lähentymään entistä enemmän.
 3. Rentouttaa vauvaa: Erittyvät hormonit rentouttavat kasvot ja koko muun vartalon, mikä parantaa unen laatua.
 4. Edistää kehotietoisuuden kehittymistä: Kasvohieronta auttaa vauvaa tunnistamaan oman kehonsa ääriviivat ja muodot.
 5. Hermoston stimuloiminen: Jo pelkkä käden laittaminen vauvan iholle on ärsyke. Hieronta onkin laadukas ärsyke alusta loppuun.

Muistettavat varotoimet

Kasvohieronta on helppo oppia, koska kyseessä on yksinkertainen tekniikka, joka ei vaadi paljon osaamista. On kuitenkin tärkeää muistaa tietyt varotoimet, jotta se on vauvalle turvallista:

 • Lykkää hierontaa, jos vauvalla ei ole hyvä olla: Jos vauva on ärtyisä, nälkäinen tai kovin uninen, lykkää hierontaa. Aloita hieronta vasta, kun vauva on vastaanottavaisempi.
 • Varo painamasta liikaa: On tärkeää pitää kädet rentoina, jotta hieronta tehdään oikeaoppisesti. Se tulee tehdä riittävän hellävaraisesti, jotta se ei koske, mutta ei niin kevyesti, että se ei tehoa.
 • Vältä silmien seutua: Voit hieroa silmänympärysihoa kulmakarvojen, ohimoiden ja nenäsillan vierestä, mutta älä paina silmäluomia tai silmiä suoraan.
 • Älä paina kalloa: Varo painamasta kalloa voimakkaasti muilla sormillasi hieronnan aikana. Muista, että nämä luut ovat edelleen erittäin joustavia.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Fernández, Susana Vidal, and Tania Casamitjana Giraldo. Educación para la salud: Un Programa de Masaje Infantil para Familias. RqR Enfermería Comunitaria 7.1 (2019): 55-65.
 • Ramírez, Juan Fernando Gómez. CUIDADOS DEL BEBÉ A TRAVÉS DEL TACTO. GUÍA DEL CUIDADO: 65.
 • MONTOYA, ELENA BERBEL, and REMEDIOS RICO FERRER. “BENEFICIOS DEL MASAJE INFANTIL EN EL DESARROLLO DEL NEONATO.” Avances en la formación y aplicaciones de la actividad física y el deporte inclusivo (2018): 60.
 • Gracia, ML González. Masaje infantil. Medicina naturista 1.2 (2007): 45-62.
 • Membrilla Beltrán, L., C. Ariza Salamanca, and M. I. Martín García. Efectividad del masaje infantil como beneficio en recién nacido a término y pretérmino. Servicio Andaluz de Salud(2018).
 • Carrera Rodriguez, Coral. Eficacia de un protocolo de masaje y cinesiterapia aplicado por los padres en recién nacidos prematuros= Efficacy of a massage protocol and kinesitherapy applied by parents in preterm births.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.