Opeta lapsesi hoitamaan kotityöt vastuullisesti - Äitiyden Ihme
 

Opeta lapsesi hoitamaan kotityöt vastuullisesti

Opeta lapsesi hoitamaan kotityöt vastuullisesti
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Ei ole koskaan liian aikaista opettaa lapselle, että myös hänellä on vastuita kannettavanaan ja etuoikeudet ansaitaan. Se, että jokainen perheenjäsen tekee osansa, tuo positiivisia vaikutuksia koko perheelle. Opeta lapsesi hoitamaan kotityöt sovitun mukaisesti, ja lapsi oppii tärkeän läksyn vastuullisuudesta.

Vastuut ja etuoikeudet ovat kaksi käsitettä, joiden tulisi kulkea käsi kädessä läpi elämän. On tärkeää, että lapsi oppii jo nuorena, että saadakseen asioita aikaan, ihmisen täytyy hoitaa velvollisuutensa.

Opeta lapsesi hoitamaan kotityöt ja ottamaan vastuuta

 • Aloita vastuun opettaminen jo lapsen ollessa pieni. Et voi odottaa teini-ikäiseltä lapseltasi vastuullisuutta, jos et ole opettanut lapselle pienestä pitäen ikään sopivien askareiden tekemistä. Voit alkaa antaa lapselle pieniä vastuita siinä vaiheessa, kun hän alkaa kävellä.
 • Anna lapsen auttaa. Moni vanhempi estää lapsiaan osallistumasta arjen askareisiin. On totta, että saamme luultavasti asiat tehtyä nopeammin yksin, mutta jos haluat kasvattaa vastuullisen lapsen, kannattaa hänen antaa osallistua esimerkiksi siivoukseen tai jopa omaan työhösi, jos tämä vain on mahdollista. Anna lapselle pieniä askareita, jotka on helppo ja hauskaa toteuttaa.
 • Näytä lapselle, kuinka olla vastuullinen. Tarjoa lapselle keinot suorittaa tehtävä mukavasti ja tehokkaasti. Jos haluat lapsesi pitävän vaatteensa järjestyksessä, varmista, että hänellä on käytössään vaatekaappi ja pyykkikori. Tee tehtävä ensimmäisellä kerralla yhdessä lapsen kanssa, minkä jälkeen lapsi voi jo suorittaa työn itse. Etene tämän jälkeen muihin kotiaskareisiin.
 • Ole roolimalli. Vanhemman käytös on tärkein esimerkki, jonka lapselle voi antaa. Auta lasta ymmärtämään, että perheenä te toimitte joukkueena. Jokaisella jäsenellä on tärkeä rooli kodin arjen pyörittämisessä, ja kaikki hyötyvät siitä, että jokainen perheenjäsen hoitaa omat tehtävänsä.
Näin opetat lapsesi hoitamaan kotityöt vastuullisesti
 • Säilytä positiivinen asenne. Lapsi haluaa auttaa sinua etenkin ollessaan pieni. Säilytä positiivinen asenne ja ota lapsi mukaan kaiken tyyppisiin aktiviteetteihin. Anna aina sanallista tunnustusta, kun lapsi tekee pyytämäsi asian. Tämä sekä vahvistaa lapsen viestintätaitoja että tekee positiivisista teoista elämänmittaisia tapoja.
 • Älä odota liikoja. Askareiden tulisi olla sopivia lapsen ikään ja kykyihin nähden. Vastuun antaminen ja ottaminen on vähitellen etenevä prosessi. Et ehkä näe tuloksia yhden päivän aikana, mutta kehu lastasi jokaisesta edistysaskeleesta ja näet hänen kehittyvän päivä päivältä.
 • Käytä aineellisia palkintoja järkevästi. Etenkään prosessin alussa ei ole hyvä idea antaa lapselle palkintoa joka kerta, kun hän tekee jotain toivottavaa. Tämä voi opettaa lapselle, että oikein tehdään ainoastaan silloin, kun odotettavissa on palkinto. Stimuloi lasta kehumalla, ja kun lapsi on oppinut oikean rutiinin, voit antaa hänelle silloin tällöin palkintoja
 • Muodosta rutiineja. Järjestys ja rutiini ovat avainasemassa, kun lapselle jaetaan vastuuta. Kun jokainen tietää, mikä heidän tehtävänsä on, ja koska se tulee suorittaa, tulokset ovat paremmat.
 • Opeta lapselle, että jokaisella teolla on seurauksensa. Se, onko kyseessä positiivinen vai negatiivinen seuraus, riippuu lapsen tekemisistä. Jos lapsi ei hoida velvollisuuksiaan, poista häneltä jokin etuoikeus väliaikaisesti. Pikkuhiljaa lapsi oppii, että hyvät teot tuovat etuoikeuksia ja myös huonoilla teoilla on seurauksensa.
Näin opetat lapsesi hoitamaan kotityöt vastuullisestit
 • Edistä lapsen itsenäisyyttä. Ainoa tapa tulla hyväksi jossain, on harjoittelu. Kun annat lapsen suorittaa askareet omien taitojensa mukaisesti, hän oppii pikkuhiljaa luottamaan omiin kykyihinsä ja elämään itsenäisemmin.
 • Anna lapsen tehdä päätöksiä. Kun annat lapsen tehdä valinnan hänelle merkityksellisessä asiassa, opetat häntä analysoimaan tilanteiden seurauksia. Pienemmälle lapselle kannattaa tarjota valmiiksi muutama sopiva ratkaisu ja antaa hänen valita niistä mieleisensä.

Vastuullisuus on yksi tärkeimmistä arvoista, joita voit lapsellesi opettaa. Muista, että myös pienten lasten tulisi osallistua perheen aktiviteetteihin. Näin lapset oppivat olemaan osa yhteisöä, jossa kaikkien oikeudet ja vastuut ovat yhtä tärkeitä ja tarpeellisia miellyttävän yhteiselämän takaamiseksi.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.