Sisaruskateus uuden vauvan syntyessä perheeseen - Äitiyden Ihme
 

Sisaruskateus uuden vauvan syntyessä perheeseen

Sisaruskateus uuden vauvan syntyessä perheeseen
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 02 marraskuuta, 2018

Kateellisuutta on montaa tyyppiä, ja yksi tavallisimmista on sisaruskateus uuden sisaruksen saapuessa perheeseen. Auttamalla lastasi pääsemään ylitse kateudesta, varmistat, ettei ongelma paisu suureksi ja vaikeaksi. Mustasukkaisuus on lapsilla normaalia, mutta se voi olla vanhemmille huolenaihe, sillä sen hallinta tuntuu usein vaikealta.

Lasten mustasukkaisuutta ei tulisi nähdä negatiivisena asiana. Itse asiassa se osoittaa, että lapsi kokee olevansa kiinteä osa perhettä, ja on huolissaan vanhempiensa rakkauden ja kiintymyksen menettämisestä. On kuitenkin tärkeää, että nämä tunteet käsitellään.

Vanhemmat huolestuvat usein lapsen ollessa kateellinen pienelle sisarukselleen, mutta tästä huolimatta monet vanhemmat eivät valmistele vanhempaa lasta pikkusiskon tai -veljen syntymään. On aivan yhtä tärkeää estää kateutta syntymästä kuin lievittää ilmeneviä kateuden tunteita.

Seuraavaksi kerromme muutamia tapoja, joilla sisaruskateus ja lapsen pelot voidaan rauhoittaa.

Kuinka uuteen sisarukseen sopeutumista voidaan helpottaa?

Kaikki lapset eivät reagoi uuteen vauvaan samalla tavalla. Jotkut ovat mustasukkaisia avoimesti ja toiset piilottavat tunteensa. Osa lapsista sen sijaan ei ole lainkaan kateellisia.

On tärkeää puhua lapselle sisaruksen saapumisesta ennen vauvan syntymää ja auttaa häntä sopeutumaan tulevaan elämänmuutokseen. Lapsen tulisi saada tietää vauvan saapumisen aiheuttamista muutoksista jo ennen kuin pienokainen tuodaan kotiin. Lapsi ei välttämättä osaa itse ajatella tällaisia asioita, joten ne on tärkeä selittää hänelle.

Vastasyntyneen tarvitsema hoito ja huomio vievät vanhemmilta runsaasti aikaa ja energiaa. Älä anna tämän kaiken yllättää vanhempaa lastasi.

Et voi kertoa vanhemmalle lapsellesi, että hänen tulisi tuntea tietyllä tavalla uutta vauvaa kohtaan. Ole kärsivällinen, ymmärtäväinen ja salliva lapsen tunteita kohtaan. Hän saattaa päästä yli kateudestaan nopeastikin. Kiinnitä kateuteen huomiota, mutta älä kuitenkaan huolestu siitä liikaa tai tee siitä liian suurta numeroa.

Kun vauva on saapunut kotiin, vanhempi sisarus ymmärtää paremmin sen, mitä olet hänelle aiemmin selittänyt. Nyt on oikea aika auttaa lasta sopeutumaan tilanteeseen. Jotkut perheet valitsevat lasten kontaktin rajoittamisen tai valvomisen, kunnes isomman sisaruksen tunne-elämä on tasapainossa.

Sisaruskateus ja siitä yli pääseminen

Sisaruskateus uuden vauvan syntyessä

Sisaruskateudesta yli pääseminen ei aina ole helppo prosessi. Lapsi ei muuta mieltään nopeasti, etenkään silloin, kun hän ei saa oikeaa opastusta. Kärsivällisyys ja rakkaus ovat avainasioita, joilla lasta autetaan pääsemään yli kateudesta uutta vauvaa kohtaan.

Ota avuksi seuraavat monessa perheessä hyödyllisiksi todetut neuvot tilanteen helpottamiseksi:

  • Rohkaise vanhempaa lasta viettämään aikaa pienen sisaruksensa kanssa. Anna hänen pidellä vauvaa ja koskettaa tätä – tietenkin aina valvotusti.
  • Varmista, että perheen ja ystävien tullessa käymään, he kiinnittävät huomiota myös vanhempaan lapseen, eivätkä ainoastaan vastasyntyneeseen.
  • Pyri siihen, että vanhempi lapsi ei joudu jakamaan huonettaan tai muuta omaa tilaansa vauvan kanssa.
  • Anna vanhemmalle lapselle päivittäin jakamatonta huomiota varmistaaksesi, ettei hän koe oloaan ulkopuoliseksi. Pidä kiinni joistain asioista, joita olette tehneet aikaisemmin yhdessä.
  • Hyväksy, että lapsi voi väliaikaisesti taantua ikäistään nuoremmalle lapselle tyypilliseen käytökseen, esimerkiksi tuttipullon pyytämiseen. On paras myöntyä näihin pyyntöihin tekemättä asiasta isoa numeroa.
  • Osoita kiintymystä molemmille lapsille. Älä laiminlyö heistä kumpaakaan, mutta älä myöskään hemmottele kateellista vanhempaa sisarusta, sillä näin hän voi luulla käytöksensä olevan sopivaa.
  • Yritä olla huutamatta vanhemmalle lapselle, jos hän on hiukan liian kovakourainen vauvan kanssa. Selitä hänelle tiukasti ja selkeästi, mikä on hyväksyttävää käytöstä ja mikä ei.
  • Vanhemman lapsen on hyvä antaa osallistua vauvan hoitoon. Näin lapsi kiintyy nopeammin pikkusiskoon tai -veljeen ja alkaa myös tunnistaa vauvan tietyt huomiota vaativat tarpeet.
  • Lapsi arvostaa sitä, että hänelle annetaan jonkin tyyppinen etuoikeus, joka sopii vain vanhemmille lapsille.

Riippuen siitä, minkä ikäinen lapsi on, hänen tulisi pystyä sopeutumaan uuteen sisarukseensa melko nopeasti. Vanhemman tulee kuitenkin pysyä valppaana sopimattoman tai liiallisuuksiin menevän käytöksen suhteen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.