Seesteisyyden arvo ja tärkeys - Äitiyden ihme
 

Seesteisyyden arvo ja tärkeys

Kun lapselle opetetaan seesteisyyttä, hän oppii kohtaamaan ja ratkomaan elämän mukanaan tuomia ongelmia positiivisella asenteella.
Seesteisyyden arvo ja tärkeys
María Matilde

Kirjoittanut ja tarkastanut pedagogi María Matilde.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Seesteisyys on luonteenpiirre, mutta myös taito, jota voi harjoittaa. Se auttaa kohtaamaan päivittäiset haasteet vahvana ja rauhallisena, ja seesteisyyden arvo onkin tärkeä niin aikuiselle kuin lapsellekin.

Mitä seesteisyys tarkoittaa?

Seesteinen ihminen on tyyni, levollinen, rento ja rauhallinen. Seesteisyys on siis luonteenpiirre, mutta myös taito, jota ihminen voi kehittää ja harjoittaa, esimerkiksi toimimalla rauhallisesti erilaisissa tilanteissa. Seesteinen ihminen ajattelee ennen kuin toimii impulsiivisesti tai tunteiden viemänä. Seesteisyydestä voi olla paljon apua sekä arkipäiväisessä elämässä että vaikeina aikoina.

Seesteisyyden arvo on tärkeä niin aikuiselle kuin lapsellekin

Seesteisyys ja itsehillintä

Olipa kyse työympäristöstä, kodista tai muusta vapaa-ajasta, koemme päivittäin ja läpi elämän tilanteita, joissa meidän täytyy tehdä päätöksiä ja toimia nopeasti. Erilaiset tilanteet voidaan kohdata hyvin eri tavoin. Pysyessään rauhallisena ongelmatilanteessa, ihmisellä on itsehillintää. Sen lisäksi, että hän pystyy hallitsemaan tunteitaan, hän kykenee tietoisesti säätelemään impulssejaan ja reaktioitaan.

Seesteisyyden ja itsehillinnän avulla pystytään hallitsemaan impulsseja, jotka saavat toimimaan irrationaalisesti. Tuloksena voidaan saavuttaa seuraavia asioita:

 • Et tuhlaa aikaasi
 • Vältyt turhautumisen, ahdistuneisuuden, jännittyneisyyden ja stressin tunteilta
 • Opit ongelmista
 • Et loukkaa muita ihmisiä, kun et toimi ajattelematta
 • Kehität positiivisen henkilökohtaisen ja sosiaalisen tasapainon
 • Pystyt keskittymään paremmin
 • Parannat mielialaasi
 • Saavutat sisäisen rauhan

Seesteisyys ei tarkoita sitä, että olisi turvassa myrskyiltä. Seesteisyys tarkoittaa rauhaa myrskyn keskellä.

Seesteisyys auttaa lasta kohtaamaan vaikeudet positiivisemmin

Seesteisyyden arvo

Nykypäivänä elämä on kiireistä. Perhe, työ, opiskelu, ihmissuhteet, sosiaaliset verkostot ja monet muut asiat vaativat jatkuvaa huomiotamme. On tärkeää oppia toimimaan rauhallisesti ja olemaan seesteinen vastoinkäymisten ja ongelmien edessä. Sen tärkeys korostuu elämän ollessa nopeatempoista.

Seesteisyyden arvo on tärkeä opettaa myös lapsille. Tämä tarkoittaa rauhallisen asenteen kehittämistä lapsen kohdatessa vaikeita olosuhteita, olivatpa ne sitten tuttuja tai tuntemattomia. On olemassa myös tiettyjä hetkiä, dramaattisia ja vaarallisia, jolloin seesteisyys on tarpeen. Tällaisissa tilanteissa lapsen on hyvä oppia:

 • Analysoimaan ja ajattelemaan selkeästi ennen kuin toimii ja arvioimaan kaikki mahdolliset seuraukset.
 • Pysymään rauhallisena uusissa ja vaarallisissa tilanteissa sekä pyytämään aina apua.
 • Suhteuttamaan asiat ja miettimään, mikä oikeasti on tärkeää.
 • Hallitsemaan hengitystä rentoutuakseen stressaavissa tilanteissa.
 • Olemaan kärsivällinen, sillä kaikki vie oman aikansa. Ongelmiin voi olla useampikin ratkaisu, mutta ne eivät aina ratkea välittömästi.
 • Erilaisten vaihtoehtojen ja ratkaisujen arviointi ennen toimimista.
 • Muiden mielipiteiden ja näkökantojen kuuntelemista. Kaikki tieto, kokemus ja neuvot voivat laajentaa omaa näkökantaa ja maailmankuvaa.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.