Äitiyden haasteiden valoisa puoli - Äitiyden ihme
 

Äitiyden haasteiden valoisa puoli

Äitiyden haasteiden valoisa puoli
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Äitiys on monilla tavoin ihana asia, mutta jokaisella pienen lapsen äidillä on myös päiviä, jolloin voi olla vaikea nähdä äitiyden haasteiden valoisa puoli. Näitä haasteita ovat muun muassa riittämätön uni, jatkuva väsymys, ajan riittämättömyys ja loputon lista tekemättömistä töistä.

Jokainen äiti kuitenkin tietää, että kaikki haasteet ovat lapsen ja hänen onnensa arvoisia. Tilannetta voi helpottaa se, että oppii ymmärtämään ja arvostamaan kaikkia äitiyden eri puolia – ja tässä artikkelissa kerromme, miten se tapahtuu.

“Äidinrakkaus on kärsivällinen ja anteeksiantava silloin, kun kaikki muut hylkäävät. Se ei milloinkaan petä, eikä horju, vaikka sydän särkyisikin.”

– Helen Rice

Äitiyden haasteiden valoisa puoli

Äitiyden haasteiden valoisa puoli on nähtävissä vaikeimmissakin asioissa
 • Ehdottoman rakkauden kokeminen. Löydät sydämestäsi uuden tavan rakastaa, rakkauden, jolla ei ole rajoja. Ikuisen, puhtaan ja aidon rakkauden, joka täyttää sinut, ja jota et voi hallita. Sinun ja lapsesi sydänten muodostama liittouma on kaikkein voimakkain, kaikkein intensiivisin ja kaikkein erityisin yhteys, jota on mahdollista kokea.
 • Loputon kärsivällisyys. Kyky, josta et ole ollut tietoinen ennen lasta. Et tiennyt omaavasi tällaista hyvettä, mutta äitiyden myötä olet sen löytäny. Vaikka et sitä tiedäkään nyt, puristat kärsivällisyydestäsi viimeisetkin pisarat vain tukeaksesi lapsesi oppimista. Etenkin kiukunpuuskien aikana kärsivällisyytesi kasvattaa lapsesi emotionaalisuutta, mikä on lapselle lopulta suuri lahja.
 • Prioriteettien uudelleen määritteleminen. Kynnet, hiukset, vaatteet ja muut tyypilliset naisille ominaiset itsestään huolehtimisen aiheet eivät ole enää prioriteettilistan kärjessä. Nyt kaikki lapseen liittyvä on tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä. Tärkein tavoite on lapsen onnellisuus. Tällä tavoin tiedät, että on olemassa jotain paljon tärkeämpää kuin sinä itse.
 • Tulevaisuuden rakentaminen. Ollessasi vastuullinen äiti, odotat parempaa huomista innolla. Eikä ainoastaan omalle lapsellesi vaan ihmiskunnalle yleensäkin. Tulet ymmärtämään täydellisyyden, joka on aivan silmiesi edessä, josta kasvaa entistäkin arvokkaampaa ja tärkeämpää tulevaisuudessa.
 • Uusi näkökulma elämään. Kun sinusta tulee äiti, näet asiat eri valossa päivä päivältä paremmin. Elämällä on merkitys. Havaitset voimakkaasti jokaisen äitiyden mukanaan tuoman yksityiskohdan, ja nautit niistä. Nautit tästä erityislaatuisesta vaiheesta naisen elämässä. Tunnet itsesi iloiseksi ja onnekkaaksi omassa arjessasi.

Äidin tekemien uhrausten toinen puoli

 • Vähemmän unta, enemmän aikaa lapsesi kanssa. Pitkiä öitä yrittäessäsi rauhoittaa ja lohduttaa lastasi. Saatat jopa menettää malttisi hetkeksi lapsen itkujen välissä. Väsynyt, uupunut ja murtunut. Rauhoitu ja mieti positiivisia asioita: sinulla on enemmän aikaa nauttia lapsesi seurasta, lapsesi, joka haluaa vain halia kanssasi. Hän rakastaa antamiasi halauksia, ja sinä nautit antaa niitä.
 • Vähemmän omaa aikaa, enemmän aikaa parhaassa mahdollisessa seurassa. Huonoina päivinä saatat ärsyyntyä siitä, että lapsi pyörii jaloissa koko ajan. Mutta usko pois, et tulee enää koskaan olemaan täysin yksin. Sen sijaan sinulla on nyt parasta mahdollista seuraa. Horjumatonta ja ehdotonta seuraa, minkälaista ei muuten ole olemassakaan. Lapsesi on sinun suurin fanisi, joka on aina puolellasi.
 • Meteliä ja kiukkukohtauksia? Paras tekosyy hemmotella lastasi. Myös ne kriittiset hetket, jotka vaikuttavat olevat hallitsemattomia rakentavat lapsuutta lapselle. Hyödynnä nämä mahdollisuudet luoda vahvempia yhteyksiä, vahvistaa kommunikointia sekä rakentaa lapsen tunneälyä. Mikä tärkeintä, hyödynnä mahdollisuudet antaa lapselle paljon haleja ja pusuja.
 • Hän ei pysy hetkeäkään paikallaan! Hän on terve lapsi. Jos ajattelet lapsesi olevan kovaääninen, levoton ja uhmakas, olet onnekas. Jos lapsi ei pystyisi ilmaista onnellisuuttaan ja iloaan tällä tavoin, saattaisi lapsella olla joitakin perimmäisiä ongelmia. Kyse on siitä, että näkee valoisan puolen joka asiassa.

Äitiys on ihmeellinen asia

Äitiys on ihmeellinen asia

Epäilemättä äitiys voi vaatia uskomatonta henkistä ja fyysistä vahvuutta. Se, mihin kaikkeen pystymme silloin, kun kyse on omasta lapsestamme, on ymmärryksen ulottumattomissa. Se johtuu siitä, että nämä lapset ovat meidän motivaatiomme ja inspiraatiomme lähde.

Tulet jälleen ymmärtämään, millaista on elää ilman ihmisten ennakkoluuloja, jotka ovat mieliimme syvästi juurtuneet vuosien saatossa. Laulaminen, maalaaminen, juokseminen, vaahtokarkkien syöminen, sateessa tanssiminen sekä muovailuvahalla leikkiminen ovat asioita, joista et milloinkaan lakkaa nauttimasta.

Näe lapsesi kanssa vietetyn elämän yksinkertaiset hetket arvokkaina, sillä ne ovat rikastuttavia ja ainutlaatuisia. Tulet huomaamaan, että arvoa ei mitata materiaalin avulla. Lapsen rakkaudentäyteinen katse, aamuiset hymyt lapsen kasvoilla, vilpitön ja syvällinen “minä rakastan sinua”- lausahdus sekä lapsen viattomuus ovat kultaakin kalliimpaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
 • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
 • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
 • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
 • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.