Kilpikonnatekniikka lisää lapsen itsehillintää - Äitiyden Ihme
 

Kilpikonnatekniikka lisää lapsen itsehillintää

Kilpikonnatekniikka lisää lapsen itsehillintää
Francisco María García

Kirjoittanut ja tarkastanut asianajaja Francisco María García.

Viimeisin päivitys: 15 joulukuuta, 2022

Lapsen sosiaalisuutta koskevassa kasvatuksessa on tarpeen olla tietoinen eräistä vanhempien tavallisista virheistä, jotka johtavat siihen, että lapsen käytös pääsee hallitsemattomaksi. Tämä tekniikka on työkalu, jonka avulla lapset voivat paremmin hallita tunteitaan.

Moni nykypäivän vanhempi ei tiedä, mikä olisi se paras tapa kasvattaa lasta – monet pelkäävät, että asettavat likaa rajoituksia. Samalla on kuitenkin niin, kuten yleisesti tiedetään, että lapselle  on tarpeen asettaa rajat. Tämä kaksijakoisuus saa lapsissa aikaan omien tunteiden hallinnan puutetta.

Yleisesti ottaen puutteellinen itsehillintä lapsella voi olla sitä tyypillistä lapsuuden kiukuttelua. Raivokohtauksen aikana lapset potkivat ja kirkuvat hallitsemattomasti. Joskus he pystyvät näin väsyttämään vanhempansa ja saavat juuri sen, mitä haluavat. Nyt esittelemämme kilpikonnatekniikaksi kutsuttu menetelmä auttaa kuitenkin välttämään juuri tämän ongelman.

Mikä on kilpikonnatekniikka?

Moni vanhempi kuvailee lastaan hyperaktiiviseksi. Usein tästä ollaan huolissaan, ja tilanne koetaan epämukavaksi. Puutteellinen kasvattaminen sekoittaa lapsen ja tekee hänestä ahdistuneen. Hän ilmaisee tätä ahdistuneisuutta huonolla käytöksellä, tottelemattomuudella ja mielialan vaihteluilla. Jos näin on omassakin perheessäsi, kilpikonnatekniikka on tehokas apu itsehallinnan lisäämiseksi lapsilla, ja se koostuu ainoastaan neljästä vaiheesta, jotka kuvaamme seuraavaksi.

Opeta lasta vetäytymään omaan kuoreensa

Voit selittää kilpikonnatekniikan lapsellesi kertomalla tarinan pienestä kilpikonnasta, jolla oli ongelmia koulussa. Se oli epäkohtelias opettajilleen sekä kiukkuinen ystävilleen, sillä nämä kiusasivat häntä. Opettaja näytti hänelle, että kun kilpikonna on hyvin vihainen, se voi vetäytyä omaan kuoreensa ja laskea kymmeneen. Kilpikonna otti neuvon käyttöön ja kaikki hänen ongelmansa tulivat ratkaistuiksi – aivan kuin taian voimasta!

kilpikonnatekniikka

Voit opettaa lapsellesi juuri tämän saman, eli kilpikonna-asentoon menemisen – aivan kuten tarinassakin. Lapsen tulisi mennä kerälle ja laittaa pää käsivarsien taakse, aivan kuin hänellä olisi kuori, jonka taakse hän voisi vetäytyä. Kilpikonnatekniikka on fyysinen ja käytännöllinen tapa opettaa lapsellesi itsetutkiskelua.

Lihasjännityksen poistaminen

Kun lapsi on kuoressaan, hänen tulisi hengittää hyvin syvään. Pyydä lasta keskittymään hengittämiseen hitaasti sisään ja ulos. Tämä auttaa häntä rentouttamaan lihaksia ja poistamaan sitä jännitettä, joka tulee vihan tunteen mukana.

Ratkaisujen etsiminen

Lapsen tulisi sitten ajatella sitä, mitä hän tulee tekemään tultuaan “ulos kuorestaan”. Tämä taroittaa niiden ratkaisujen ajattelemista, jotka ovat mahdollisia ongelman selvittämiseksi. Tässä vaiheessa voit myös tehdä itse ehdotuksia. Lapsesi tulisi kuitenkin olla se, joka tekee lopullisen päätöksen.

Kuoresta ulos tuleminen

Kun lapsesi tietää, kuinka hän aikoo kohdata tilanteen, on aika tulla pois kilpikonna-asennosta. Hänen tulisi siis jättää tämä asento ja ryhtyä käsittelemään ongelmaa siten, kun hän on päättänyt. Kokeilkaa tätä tekniikaa, kunnes lapsesi on täysin ymmärtänyt sen ja ottanut sen omakseen. Lapsesi tulee ymmärtämään, että tämä on paljon tehokkaampi valinta kuin kiukkukohtaus.

kilpikonna ja tyttö

Mitä kaikkea hyötyä kilpikonnatekniikasta on?

Tämä tekniikka on erityisen tehokas hyvin nuorilla lapsilla. Se on yleisesti ottaen sopiva lapsille, joiden ikä on 3-7 vuotta. Samanlainen menetelmä voi olla avuksi vanhempien lastenkin kohdalla. Mukauta vain menetelmän vaiheita heidän omien kiinnostuksenkohteiden ja mieltymysten mukaisesti.

Suurin hyöty tästä tekniikasta on se, että se opettaa lapsia pitämään oman itsensä hallinnassa. Sillä on kuitenkin monia muitakin hyviä vaikutuksia, joihin sisältyvät kaikki seuraavat:

  • Se kehittää lapsen itsenäisyyttä. Jos lapsesi tuntee, että hänellä on omien tunteiden hallinta, hän pystyy myös hallitsemaan omaa käytöstään paremmin. Siten hänellä on enemmän itsenäisyyttä ja itsevarmuutta.
  • Hän oppii luottamaan omaan järkeilyynsä. Näin pikkuisesi pystyy vähitellen ymmärtämään, että on aina parasta ajatella ennen kuin toimitaan. Hän tulee huomaamaan, että hänen tekonsa ovat tehokkaampia, kun hän valitsee tämän tien. Siten tämä tekniikka antaa lapsellesi arvokkaan opetuksen aikuisuutta varten.
  • Se vähentää ahdistuneisuutta. Jos lapsestasi tuntuu, että hänellä on enemmän hallintaa, hän tuntee myös enemmän varmuutta. Kehittämällä käytöstään varmemmaksi hänellä on myös vähemmän konflikteja omissa suhteissaan.
  • Parempi itsetunto. Kilpikonnatekniikka mahdollistaa sen, että pikkuisellesi tulee parempi kuva itsestään, ja tämä sitten johtaa parempaan itsetuntoon.
  • Enemmän vastuuta. Lapsesi arvioi ja päättää, mikä ratkaisu valitaan. Tämä auttaa lapsia ymmärtämään, että he ovat itse vastuussa omista teoistaan.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.