Paperikirppu auttaa lasta ilmaisemaan tunteitaan - Äitiyden Ihme
 

Paperikirppu auttaa lasta ilmaisemaan tunteitaan

Haluatko auttaa lastasi tunnistamaan ja ilmaisemaan tunteitaan? Paperikirpun käyttö voi olla tässä erinomainen työkalu.
Paperikirppu auttaa lasta ilmaisemaan tunteitaan
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 06 maaliskuuta, 2019

Muistatko vielä lapsuudesta tutut paperikirput? Paperikirppu on kätevä apuväline, kun lasta halutaan auttaa ilmaisemaan tunteitaan. Origamikirpun avulla lapsi oppii nimeämään tunteitaan samalla, kun hän viettää laatuaikaa perheensä kanssa.

Lapset ja tunteet

Jokainen vanhempi on kysyessään lapsen päivän kulusta saanut vastaukseksi yhden sanan tai epämääräisen eleen. Lapsen ei välttämättä ole helppo nimetä tunteitaan ja selittää sanoin, mitä on tuntenut tarha- tai koulupäivän aikana. Ja tässä paperikirppu tulee apuun.

Kirppuorigamien taittelu on kuulunut lasten leikkeihin jo sukupolvien ajan. Tänään kyse on vanhasta tutusta paperikirpusta, mutta pienellä mausteella. Kirpun sisään kirjoitetaan tai piirretään perustunteet. Ajatuksena on, että pelaajat kuvaavat tilanteita, joissa he voisivat tuntea kuvatulla tavalla.

Paperikirppu auttaa lasta ilmaisemaan tunteitaan

Tunteita kuvaava paperikirppu voi olla hyvä työkalu mille tahansa perheelle. Jos lapsi on pieni, tunteet voidaan kuvata piirrettyjen kasvojen avulla. Vanhemman lapsen kohdalla tunteet voidaan nimetä ja niistä voidaan antaa käytännöllisiä esimerkkejä. Päämääränä on yhdistää symbolit lapsen tuntemiin tunteisiin.

Paperikirppu auttaa lasta ilmaisemaan tunteitaan

Aluksi on tärkeä täsmentää, että ei ole olemassa hyviä tai huonoja tunteita. Kaikki tunteet ovat päteviä, sillä olemme ihmisiä, ja käymme kaikki läpi laajan kirjon tunteita elämämme aikana.

Tavoitteena on, että paperikirppuleikki auttaa lasta hallitsemaan tunteitaan. Lapselle on tärkeä opettaa, ettei tunteita tarvitse torjua tai vältellä, minkä vuoksi tunteiden tunnistaminen ja tunteminen on tärkeää.

Muistin virkistämiseksi kerromme alla, kuinka paperikirppu valmistetaan. Askarteluun tarvitaan ainoastaan paperiliuska. Kirppu voidaan askarrella yhdessä lapsen kanssa, jolloin tämä oppii origamin perustaitoja.

  • Leikkaa paperista neliö.
  • Merkitse paperin keskipiste taittamalla neliö puoliksi ja painamalla taite teräväksi. Aukaise paperi ja taita neliö puoliksi toisinpäin.
  • Taita paperin kulmat kohti keskipistettä.
  • Käännä paperi ja taita kulmat uudelleen kohti keskipistettä.
  • Kirjoita kolmioihin numerot yhdestä kahdeksaan ja piirrä tai kirjoita kirpun sisään halutut tunteet.
  • Nipistä paperikirppu oikeaan muotoon ja ala leikkiä!
Paperikirppu auttaa lasta ilmaisemaan tunteitaan

Perustunteet

Paperikirpun taitteluohje on ladattavissa instructables.com-sivustolta. Vaiheittaisen ohjeen avulla lasta voidaan auttaa tunnistamaan tunteet sekä niitä kuvaavat eleet. Paperikirppu on mainio työkalu niin kotiin kuin kouluunkin.

Paperikirpun avulla lapsi voi oppia ilmaisemaan itseään kunnolla, minkä lisäksi hän oppii hyväksymään erilaiset tunteet ja ymmärtää, että niiden tunteminen on normaalia. Ei ole koskaan liian aikaista keskustella lapsen kanssa tunteista, kunhan asia esitetään lapsen ikään sopivalla tavalla. Paperikirppu on vain yksi tapa tutustuttaa lapsi tunteisiin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.