10 äitien antamaa neuvoa, jotka eivät koskaan vanhene
 

10 äitien antamaa neuvoa, jotka eivät vanhene koskaan

Äitien antamat neuvot ovat erittäin kallisarvoisia. Nämä 10 viisasta neuvoa eivät vanhene koskaan.
10 äitien antamaa neuvoa, jotka eivät vanhene koskaan
Elena Sanz Martín

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Elena Sanz Martín.

Viimeisin päivitys: 11 maaliskuuta, 2022

Usein kysymme itseltämme “mitä olisinkaan ilman äitiäni?”. Heti siitä hetkestä lähtien kun äitisi sai sinut syliinsä, hän on huolehtinut sinusta, suojellut sinua ja pitänyt sinut turvassa. Varttuessasi äitisi kuunteli sinua, tuki sinua ja tarpeen tullen myös moitti sinua. Vaikeuksissa käännymme usein äitimme puoleen. Ja vaikka äitien neuvot ovatkin monissa tapauksissa samanlaisia, niille on hyvät perusteet. Nämä 10 äitien antamaa neuvoa ovat kultaakin kalliimpia, eivätkä koskaan vanhene.

 

Äideillä on viisaita neuvoja lapsilleen.

Äitien antamat neuvot rakentavat luonteenlujuutta

Hyvin meni, jatka samaan malliin

Tämän lauseen kuulit varmastikin eri hetkinä elämässäsi: kun opit lukemaan tai kirjoittamaan tai teit jotain itse. Kun vähitellen opit itsenäisemmäksi, tätä lausetta äitisi luultavasti usein toisti sinulle. Hän oli ylpeä sinusta, ja sinä olit iloinen nähdessäsi hänet tyytyväisenä.

Jos joku hyppää sillalta, teetkö saman perässä?

Tämä neuvo tarkoittaa mitä ilmeisimmin “tee asioita itsesi vuoksi, älä siksi, että joku muukin tekee niin”. Se auttaa kehittämään lapsen itsevarmuutta ja itsenäisyyttä, mutta siitä on apua myös kieltäessäsi lapselta jonkin hänen vaatimansa tavaran. Lapsi ei tarvitse kaikkea mitä ystävillä on.

Jos et usko itseesi, ei usko kukaan muukaan

Varttuessasi äitisi aina kannusti sinua ja antoi sinulle potkua jatkaa eteenpäin. Sillä hetkellä kun et enää jaksanut, hän uskoi sinuun enemmän kuin kukaan muu. Hän halusi sinun paitsi onnistuvan, myös toistavan saman. Tämän neuvon ei pitäisi vanheta koskaan, sillä kaikki äidit haluavat lapsilleen samaa.

Äitien antamat neuvot auttavat sinua olemaan varovainen

Ole vahva, älä anna muiden käyttää sinua hyväkseen

Jotkut ihmiset käyttävät toisia hyväkseen. On selvää, ettei yksikään äiti pidä siitä, että hänen lapsensa kiltteyttä käytetään hyväksi. Äitisi luultavasti aina sanoikin sinulle varttuessasi, ettei sinun pidä antaa kenenkään käyttää itseäsi hyväkseen, ja että sinun pitää olla vahva.

Älä koskaan puhu tuntemattomille

Tämä neuvo nousee esiin, kun lapsi alkaa kulkea kouluun yksin tai menee ulos leikkimään. Tämä on hyvin tyypillinen äitien antama neuvo niissä tilanteissa, joissa lapsi lähtee kotoa yksin. Varo sinua lähestyviä ihmisiä on neuvo, joka ei koskaan vanhene. Se on tärkeä muistaa yhä nykyäänkin omien lasten kanssa.

Äitien antamat neuvot opettavat käytöstapoja

Seiso suorassa

Aina kun äitisi näki sinun retkottavan, hän ei varmastikaan arkaillut huomauttaa siitä.Seiso suorassa, älä retkota.” Kukapa ei olisi kuullut tätä käskyä lapsuudessaan?

Älä syö suu auki

Pienenä meillä oli tapana syödä suu auki tai puhua ruoka suussa. Olimme luonnollisestikin vasta oppimassa, ja äitimme oikaisivat meitä tyypilliseen tapaansa. Kuulit äitisi varmasti joskus sanovan “älä puhu ruoka suussa, se on epäkohteliasta”, ja hän jaksoi mainita siitä riittävän monta kertaa.

Jos et syö sitä nyt, säästä se myöhemmäksi

Näin hän sanoi vain säästyäkseen ruoanlaitolta. Jos emme syöneet lautastamme tyhjäksi, äiti säästi sen myöhempää varten. Kuulit varmastikin usein tämän tiukan kehotuksen: “Jos et syö sitä nyt, syöt sen myöhemmin, mutta syötävä se on”.

Kuuntele tunneilla ja käyttäydy kunnolla

Monella lapsella huomio herpaantuu herkästi ja he mieluummin leikkivät kuin opiskelevat tai kuuntelevat oppitunneilla. Kun menit kouluun, äitisi käski sinua luultavasti aina kuuntelemaan opettajaa ja käyttäytymään kunnolla.

Äiti ohjaa ja suojelee lasta neuvoillaan.

Luota minuun

Äidit ovat tällaisia kokemustensa vuoksi, heille tapahtuneiden asioiden takia, ja heillä on aina erittäin terävä vaisto. Kun äiti antaa sinulle neuvon, siihen on hyvä syy. Äitisi saattoi sanoa sinulle esimerkiksi “älä tee sitä, kaadut vielä”. Ja kun sitten kaaduit, hän tokaisi “mitä minä sanoin”. Näin on käynyt joskus sinullekin, vai mitä?

Nämä 10 äitien antamaa neuvoa muistamme lopun ikäämme

Samastuit varmasti useammin kuin kerran lukiessasi tätä tekstiä. Ja mitä luultavimmin noudatat näitä viisaita neuvoja edelleen päivittäisessä elämässäsi. Onneksi äitien antamat neuvot kestävät aikuisikään asti ja pelastavat meidät monilta virheiltä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.