Onko hyvä, että lapsi nukkuu vanhempien kanssa? - Äitiyden Ihme
 

Onko hyvä, että lapsi nukkuu vanhempien kanssa?

Onko hyvä, että lapsi nukkuu vanhempien kanssa?

Viimeisin päivitys: 01 elokuuta, 2018

Tämä on eräs niistä kysymyksistä, jotka ovat monen äidin mielessä. Missä iässä vauvan olisi siis hyvä alkaa nukkua omillaan? Onko vanhempien kanssa nukkumisessa etuja? Ja mikä on asiantuntijoiden suositus tästä asiasta?

Se, että lapsi nukkuu vanhempien kanssa, on välttämättömyys ensimmäisten päivien ja kuukausien aikana, mutta mitä tapahtuu sitten, kun lapsi kasvaa hiukan? Kuinka kauan hänen tulisi antaa nukkua vanhempien kanssa? Tähän sekä muihin aiheeseen liittyviin kysymyksiin on yksinkertaisemmat vastaukset kuin kenties luulet – jatka lukemista!

Hyödyt siitä, että lapsi nukkuu vanhempien kanssa

Nils Bergman, vastasyntyneiden osaston johtaja Mowbrayn synnytyssairaalassa Etelä-Afrikassa, sanoo että vauvojen tulisi nukkua äitiensä kanssa noin kolmevuotiaiksi asti.

Tarkastelemalla 16:n vauvan unirytmejä tämä lastenlääkäri ja hänen tiiminsä havaitsivat, että niillä vauvoilla, jotka nukkuivat yksin kehdoissaan, oli kolme kertaa niin korkea stressitaso kuin niillä, jotka nukkuivat äitinsä seurassa.

Bergmanin mukaan lapsilla, jotka nukkuivat vanhempiensa kanssa kolmen vuoden ikään asti, oli vähemmän stressiä kuin niillä, jotka nukkuivat yksin.

Lisäksi on todettu, että vauvat jotka nukkuvat yksin kehdoissaan kokevat häiriintymistä unirytmissään, mikä voi selkeästi vaikuttaa lapsen normaaliin kehitykseen. Silloin kun lapset nukkuvat vannhempiensa kanssa, asia on päinvastoin.

perheen nukkumisjärjestelyt

Tässä on tarpeen ottaa huomioon se stressi, jonka erossa olo saattaa aiheuttaa lapselleKun tunnet, että vauvasi on valmis nukkumaan yksin, sinun tulisi auttaa häntä eroamaan sinusta herkkyyttäsi käyttäen. Vahvista hänen kykyään nukkua yksin omassa tilassa samalla kun yrität saada hänet ymmärtämään, miksi on tärkeää tulla itsenäiseksi.

Ole tietoinen lapsesi kokemasta stressistä

Aikuiset saattavat joskus luulla, että vauvat eivät voi stressaantua. Tämä olisikin ihanteellista, aivan kuten olisi ihanteellista, että aikuiset eivät koskaan stressaantuisi. Tosiasiassa tilanne on kuitenkin ihan toinen.

Vauva kokee stressiä, joten ei kannata yrittää vakuuttaa itselleen, että näin ei ole –  stressi ei ole vain aikuisten oma ilmiö.

Stressi muodostaa olennaisen osan jokaisen ihmisen elämää, isomman tai pienemmän, ja lapsillakin on stressiä silloin, kun olosuhteet ovat epävarmat.

Vauvoilla on stressiä seuraavilla tavoilla:

  • ärtyneisyys
  • huono mieliala.

Muista, että vauvat eivät pysty itse pääsemään eroon stressistään. Sen sijaan aikuinen voi ottaa rentouttavan kylvyn, kuunnella musiikkia tai vaikka harrastaa urheilua. Vauva ei voi tehdä mitään tämän tyyppistä. Ainoa helpotus ja lohtu, jonka lapsi voi stressissään saada, on hänen vanhempiensa tarjoama.

Siten sinun tulisi olla herkkä lapsesi erossa olon suhteen sekä tehdä hänen omasta huoneestaan tila, jossa hän tuntee olonsa turvalliseksi ja varmaksi. Auta häntä olemaan itsenäisesti levossa kaikkein luonnollisimmalla mahdollisella tavalla, jotta voisit välttää traumaattista kokemusta.

perhe

Lopullinen valinta on vanhempien

Ei ole mitään yhtä, selkeää sääntöä koskien vanhempien kanssa nukkumista. Neuvot tulevat aina olemaan vain neuvoja. Yleisesti ottaen vanhempi tietää, mikä on parasta juuri omalle lapselle sekä yrittää parhaansa mukaan lisätä hänen hyvinvointiaan.

On siis vanhemmista kiinni, tulisiko lapsen nukkua heidän kanssaan yhdessä. Jotkut eivät näe tätä asiaa ongelmana, kun taas toiset mieluummin laittavat lapsen kehtoon nukkumaan.

Kätkytkuoleman riskistä

Monet asiantuntijat ovat suositelleet, että vauvat nukkuisivat yksin jo alusta lähtien, eivätkä siis koskaan nukkuisi yhdessä vanhempien kanssa, jotta voitaisiin välttää paremmin kätkytkuoleman riskiä. Vaikka onkin totta, että tarkat syyt kätkytkuolemaan ovat edelleen tuntemattomat, asiantuntijat yrittävät tämän suosituksen avulla vähentää riskejä.

Ei ole koskaan pahitteeksi olla varovainen, kun nukutaan yhdessä vauvan kanssa, ja näin on etenkin, kun hän on vain muutaman päivän tai kuukauden vanha. Kun lapsi on kaikkein haavoittuvimmassa vaiheessa elämäänsä, on syytä olla varovainen, että vanhempien liikkeet tms. eivät voi vahingoittaa häntä.

Yritä siis välttää seuraavia asioita nukkumiseen liittyen:

  • hyvin suuret tyynyt sängyssä
  • liiallinen uupumus, sillä tämä voi aiheuttaa huomion häviämistä hetkeksi tai harkintakyvyn puutetta koskien vauvan tarpeita
  • alkoholinjuonti, tupakointi ja huumeet
  • lemmikkien päästäminen sänkyyn
  • vauvan kääriminen liiaksi peitteisiin, sillä tämä voi vaikuttaa hengitykseen.

Tällä tapaa vanhemmat voivat antaa kaiken sen huolen ja huomion, jota lapset niin kovasti arvostavat, ja kasvaessaan nämä tulevat varmasti olemaan tästä kiitollisia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Landen, P., Ballesi, M., Uchitel, L., & Freire, M. (2008). Beneficios del masaje terapéutico en bebes prematuros dados de alta de la UCIN. Revista Iberoamericana de Psicomotricidad y Tecnicas Corporales
  • Montserrat Galaa, A. M., & Fortes del Valleb, M. A. (2013). Aprender a dormir. Pediatría de Atención Primaria. https://doi.org/10.4321/S1139-76322013000500004
  • Landa Rivera, L., Díaz-Gómez, M., Gómez Papi, A., Paricio Talayero, J. M., Pallás Alonso, C., Hernández Aguilar, M. T., … & Lasarte Velillas, J. J. (2012). El colecho favorece la práctica de la lactancia materna y no aumenta el riesgo de muerte súbita del lactante: Dormir con los padres. Pediatría Atención Primaria, 14(53), 53-60. http://scielo.isciii.es/pdf/pap/v14n53/revision1.pdf
  • Horsley T, Clifford T, Barrowman N, Bennett S, Yasdi F, Sampson M, et al. (2007). Benefits and harms associated with the practice of bed sharing. Arch Pediatr Ado- lesc Med. 2007;161:237-45.
  • Martin Martin, R., Sanchez Bayle, M., & Teruel de Francisco, M. C. (2017). El colecho en nuestro medio: estudio de casos y controles en las consultas pediátricas de Atención Primaria. Pediatría Atención Primaria, 19(73), 15-21. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1139-76322017000100003
  • Rodríguez Villar, V., Moreno, M., & Navío, C. PRACTICANDO EL COLECHO. ASESORAMIENTO DE LA MATRONA. http://www.trances.es/papers/TCS%2005_3_6.pdf
  • Ball, H. L., Hooker, E., & Kelly, P. J. (2000). Parent–infant co‐sleeping: fathers’ roles and perspectives. Infant and Child Development: An International Journal of Research and Practice, 9(2), 67-74. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/1522-7219(200006)9:2%3C67::AID-ICD209%3E3.0.CO;2-7

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.