Äiti, ole varovainen lapsuuteni kanssa - Äitiyden Ihme
 

Äiti, ole varovainen lapsuuteni kanssa

Äiti, ole varovainen lapsuuteni kanssa
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Äiti, ole varovainen lapsuuteni kanssa. Kohtele ensimmäisiä vuosiani hienotunteisuudella, sillä on vielä hiomaton timantti. Kaikki lapsuuteni aikana tapahtuva – silloin, kun olen mukautuvaisimmillani – vaikuttaa siihen, millaiseksi aikuiseksi kasvan. Ensimmäiset kokemukseni ja oppini määrittelevät luonteeni ja elämäni laadun.

Ole varovainen lapsuuteni kanssa

Kuten näet, kaikki ensimmäisiin vuosiini liittyvä on huomattavasti monimutkaisempaa kuin moni aikuinen osaa ajatellakaan. Tämän kauniin, mutta vaikean vaiheen aikana löydän maailman. Aivoni kehittyvät edelleen, mutta alan löytää tunteita.

Vauvaikäni aikana opin ennen kaikkea rakkaudesta. Kehitykseni perustuu siihen, mitä silmieni edessä tapahtuu. Se, mitä näen roolimallieni – minulle tärkeimpien esimerkkien ­­­– tekevän, määrittää minut lapsena ja ihmisenä.

Näin ollen tavan, jolla kohtelet minua tänä aikana, merkitys on kriittinen. Se osoittaa elämäni kurssin kohti terveyttä tai sairautta. Äiti ja isä, muistakaa, että olen hiomaton timantti, ja tarvitsen hiontaa, jotta kauneuteni tulee esiin.

Ole varovainen lapsuuteni kanssa

Muista, että olen peilikuvasi

Äiti, ole varovainen lapsuuteni kanssa. Muista, että ennemmin tai myöhemmin temperamenttini on peilikuva sinun luonteestasi. Tee kuten puhut. Opeta minua sanojen lisäksi teoilla. Älä pelkää virheiden tekemistä. Opimme jokaisesta kompastumisesta ja kaatumisesta, sillä nousemme ylös yhdessä.

Muista, että jokaisen hyvin kasvatetun lapsen takana ovat tiedostavat ja omistautuneet vanhemmat. Omaksuessanne roolinne äitinä ja isänä, joudutte hyväksymään myös roolimallin aseman ja sen mukanaan tuomat vastuut.

Mieti kahdesti ennen kuin valehtelet, huudat, käyttäydyt epäkunnioittavasti tai epäsopivasi. Alan kuvitella kaiken tämän olevan sopivaa käytöstä.

Älä unohda, että jokaisen fyysiseen rankaisemiseen taipuvan vanhemman takana on ikävä totuus. Jokaisen tukistamisen takana on vaikea lapsuus. Aikuisen sisällä on loukkaantunut lapsi, joka sekoittaa pelon kunnioitukseen.

Älä anna minun luulla kaltoinkohtelun olevan normaali lapsi-vanhempi-suhde. En halua joutua kuulemaan huutamista tai näkemään aggressiivista käytöstä. Älä oikeuta huonoa kohtelua kertomalla sen olevan ”omaksi parhaakseni”. Saat minut kuvittelemaan väkivallan olevan pätevä tapa ratkaista konflikteja ja kanavoida negatiivisia tunteita.

Lapsuuteni on äärimmäisen tärkeää aikaa. Tänä aikana muodostuu luonteeni – kuka olen ja kuinka toimin. Tällöin muodostan tapani ajatella ja alan kehittää ensimmäisiä arvojani ja periaatteitani. Kaikki ne pienet viat, joita meillä kaikilla on, alkavat pinttyä minuun.

Lapsuuteni, ihana jaettu aarre

Ole varovainen lapsuuteni kanssa

Äiti, ole varovainen lapsuuteni kanssa. Puhumme kuitenkin kauniista jaetusta aarteesta. Lapsuus on aineeton lahja, joka antaa sinulle korvaamattoman mahdollisuuden matkustaa ajassa taaksepäin. Pääset elämään uudelleen omaa lapsuuttasi. Näet kaiken taas puhtain ja viattomin silmin.

Löydä uudelleen jokaisen lapsen yksinkertaisuus, uutuus ja vilpittömyys. Ymmärrä näiden nuorten, virheettömien sielujen suojattomuus. Opettele olemaan onnellinen vähemmästä ja opi näkemään jokainen ongelma pikkuseikkana, joka tuo maustetta elämään.

Nauti perhosista vatsassasi. Koe uteliaisuus ja valtava oppimisen halu. Pidä tiukasti kiinni rohkeudesta seurata hulluimpiakin unelmia. Päästä irti katkeruudesta ja elä elämääsi vilpittömästi ja nauraen.

Anna tunteidesi näkyä. Lasten tunneäly ja läpinäkyvyys ovat aikuisten haavoittuneiden sielujen parannuskeino. Tunne empatiaa kanssaihmisiä kohtaan. Ymmärrä, että olet saman arvoinen kaikkien maailman olentojen kanssa. Unohda kaikki hölmöt erot, joihin aikuiset aina takertuvat.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.